Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najljepše hrvatske poštanske marke

Autor: Ante Rogić

31.05.2010. 22:00
Najljepše hrvatske poštanske marke

Foto: Filip BRALA



U izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar jučer je otvorena izložba “Najljepše hrvatske poštanske marke i crtani likovi na poštanskim markama”. Izložbu su zajednički priredili Matica Zadrana i Hrvatsko filatelističko društvo Zadar u suradnji sa Znanstvenom knjižnicom Zadar. Upravo stoga je pozdravnu riječ uime organizatora uputio Ivo Babić, predsjednik Matice Zadrana, a potom je nešto o izložbi kazao Igor Černigoj, predsjednik Hrvatskog filatelističkog društva. Istaknuo je kako izložba prikazuje dvije tematske zbirke, kako i naslov govori. Prva se odnosi na najljepše hrvatske poštanske marke, čiji izbor Hrvatska pošta organizira već 13 godina.
– Ne ulazeći u dublju analizu dosadašnjih izbora, valja reći kako su sva pobjednička izdanja vrhunska dizajnerska rješenja i svaka je marka na svoj način lijepa. To i nije neko iznenađenje, ako znamo da su njihovi autori renomirani hrvatski slikari i dizajneri. One nam pokazuju moć kako se na jednom papiriću, ne puno većem od otiska ljudskog prsta, stvara malo, nazubljeno umjetničko djelo, kazao je, među ostalim, Černigoj o najljepšim hrvatskim poštanskim markama.
Kada je riječ o drugom dijelu izložbe, crtanim likovima na poštanskim markama, kazao je kako je to put u veseli i šareni svijet popularnih crtanih junaka koji su desetljećima stvarali čarobnjaci crtanih stripova i filmske animacije.
– Htjeli mi to prihvatiti ili ne, crtani junaci imaju jak utjecaj na kolektivnu svijest i modernu kulturu, a mnogi su nas zadužili nezaboravnim trenucima humora i filmske čarolije, kazao je Černigoj.
Izložbu je otvorio mr. sc. Miro Grubić, ravnatelj Znanstvene knjižnice Zadar, napomenuvši kako Hrvatsko filatelističko društvo i Znanstvenu knjižnicu, koja promiče i čuva kulturnu baštinu, povezuje isti cilj. Izložba ostaje otvorena do 5. lipnja.