Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Proroković: Studenti kupuju seminarske i završne radove preko oglasa!

Autor: Ante Rogić

31.05.2010. 22:00
Proroković: Studenti kupuju seminarske i završne radove preko oglasa!

Foto: Vedran SITNICA



Na internet stranicama Sveučilišta preko kojih prorektorica i poziva na oprez, stavljen je primjer ovakvog oglasa. Riječ je o ponudi izrade malih i velikih seminara, završnih radova, kao i ppt prezentacija. Cijene se kreću ovisno o radu, a dio se uplaćuje prilikom samog dogovora
Prorektorica Sveučilišta u Zadru dr. sc. Ana Proroković pozvala je nastavnike da “posebnu pozornost posvete provjeri autorstva studentskih radova zbog pojave nedopustiva oglašavanja i mogućeg korištenja ‘usluge’ izrade seminara i završnih radova”.
– Zbog uočavanja pojave nedopustive prakse među dijelom studenata(koja je u međuvremenu prerasla u otvoreno oglašavanje, čak i u prostorima Sveučilišta!) da koriste ‘usluge’ izrade seminara i završnih radova, skrećem pozornost nastavnicima, a osobito mentorima, da pri provjeravanju izvršavanja studentskih obveza posebnu pozornost posvete utvrđivanju autorstva priloženih radova, ističe prorektorica Proroković. Na internet stranicama Sveučilišta preko kojih prorektorica i poziva na oprez, stavljen je primjer ovakvog oglasa. Riječ je o ponudi izrade malih i velikih seminara, završnih radova, kao i ppt prezentacija. Cijene se kreću ovisno o radu, a dio se uplaćuje prilikom samog dogovora. Tako je, eto, osim dosadašnje uobičajene prakse oglašavanja instrukcija ili prijevoda došlo vrijeme kad se otvoreno nudi izrada samih radova, od seminarskih do završnih. Autor oglasa studentima je ostavio svoj broj mobitela, uz napomenu kako se može zvati svakim danom, ali od 17 do 22 sata.
Prorektorica Proroković podsjeća da, “osim što akademsko nepoštenje ugrožava kvalitetu obrazovanja i obezvrjeđuje istinska postignuća drugih studenata/studentica, zlouporaba autorstva, odnosno predstavljanje tuđega rada kao svojega, predstavlja i grubo kršenje normi Etičkog kodeksa Sveučilišta i kao takvo je podložno sankcijama”.