Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Rusija kroz 20. stoljeće

Autor: Marijana Roščić

31.05.2010. 22:00
Rusija kroz 20. stoljeće

Foto: Filip BRALA



Jučer je u Studentskom klubu „Božo Lerotić” otvorena izložba „MemorabiliЯ” čime su službeno otvoreni treći po redu Ruski dani 2009. + 1. Izložbu je otvorila Irena Božinović, voditeljica projekta, naglasivši kako će se tijekom projekta predavanja i radionice, kao i filmovi, bazirati na ruskoj kulturi kroz 20. stoljeće, odnosno bit će to svojevrsni prikaz kulturnog pamćenja u Rusiji kroz 20. stoljeće. Tako je i ova izložba rusofilima ponudila kolekciju predmeta iz Rusije koja je čuvana u domovima onih koji su Rusiju posjetili i koji te, sebi drage predmete, čuvaju kao uspomenu na svoj boravak. Našlo se tu svega, od haljina, šubare, harmonike (koja je u prokrijumčaarena još iz vremena bivše Jugoslavije), starih slika i razglednica, fotografija, pa do raznih publikacija na ruskom jeziku, neizostavnih babuški, kutija cigareta na kojima je Lenjin. Izložba će biti otvorena do petka kada završavaju Ruski dani.
Tijekom jučerašnjeg dana održano je predavanje P. Karavlaha „Ikonografija moći: sovjetski propagandni plakat” gdje je bilo riječi o procvatu plakata nakon Oktobarske revolucije 1917. kada dolazi do njihovog masovnog tiskanja.
– To je bio jedini način da se prenese poruka širim društvenim masama, a avangardni umjetnici su se osjetili pozvanima sudjelovati u njihovom kreiranju. Pravoslavna ikona, koja nije služila samo vjeri, utjecala je na razvoj plakata, a najveća sličnost nalazi se u korištenju boja. Crvena je označavala svetost, a crna zlo. Tako su obično kapitalisti, neprijatelji proletarijata, bili u crnom tonu, rekao je Karavlah, dodajući kako su motivi bili preuzimani i iz kršćanske ikonografije, slavenskog folklora (kovač u tipičnoj ruskoj košulji, hlačama i obući), antičke mitologije te narodne umjetnosti. Zanimljiva je i pojavljivanje žena na plakatu. Naime, ispočetka žene nisu bile motivi na plakatima, jedino kao alegorijski prikaz (Majka Rusija, Domovina, znanje, umjetnost ili pak kao spletkarošice, odnosno prikaz kapitalizma). Kao pomoćnica kovača, odnosno kao još uvijek niža od dominantnog muškarca pojavljuje se 20-ih godina, da bi tek 30-ih godina žena postala dominantna (vozi traktor).
– Sloboda u kreiranju plakata nestaje sa Staljinom, zatim se javlja socrealizam i plakati su u službi državnog aparata, cenzurirani i zapravo dolazi do stagnacije. No, za vrijeme drugog svjetskog rata dolazi do ponovne renesanse u izradi plakata, rekao je Karavlah nakon čega je održao radionicu izrade plakata.
Danas je na rasporedu fimo-radionica u 15 sati i projekcija filma u 19 sati u studentskom klubu.


 U ČAST RUSKE KULTURE


Program je započeo jučer otvaranjem izložbe “MemorabiliR” u Studentskom klubu, a manifestacija traje do petka, 4. lipnja. S obzirom na činjenicu da je prošlogodišnji program prošao u izvrsnoj atmosferi, organizatori su ovogodišnji program nazvali jednostavno “Ruski dani 2009. + 1” u smislu želje za ponavljanjem jednako uspješnog projekta.
Program “Ruskih dana”
Utorak, 1. lipnja
15:00 Fimo-radionica, M. Ž. Pandžić
19:00 Projekcija filma
Srijeda, 2. lipnja
14:00 Radionica kuhanja (E. V. Ćuto; prostorije Odsjeka za ruski jezik i književnost)
17:00 P. T. Karavlah, A. N. Vidić “Lomo: budućnost je analogna”
18:00 Projekcija filma
Četvrtak, 3. lipnja
17:00 I. K. Božinović, K. C. Rubelj “Nu, pogodi: sovjetski animirani film”
18:00 Projekcija filma
Petak, 4. lipnja
17:00 B. N. Marasović “Mjuzikl u Sovjetskom Savezu”
17:30 Projekcija filma
21:00 Slušaonica (DJ Pjotr, SLA)