Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Benkovčani na Asseriji podižu spomenik knezu Branimiru

31.05.2011. 22:00
Benkovčani na Asseriji podižu spomenik knezu Branimiru


Povod za ovu priču nisu samo arheološka iskapanja nego i spomenik hrvatskom knezu Branimiru. Kada smo raspravljali gdje ćemo postaviti njegov spomenik, u Benkovcu ili njegovoj okolici, struka je kazala da u gradu nema dobrih pozicija. Odlučeno je da to bude u njegovoj okolici i on će se nalaziti na području za koji donosimo plan, rekao je gradonačelnik Benkovca Branko Kutija


Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Benkovca za 2010. godinu, prihvaćanje izvješća Dražavne revizije za istu godinu, odluka o dodjeli javnih priznanja i odlikovanja Grada Benkovca, povećanju koeficijenata za izračun komunalne naknade, odluka o donošenju urbanističkog plana uređenja Asseria Podgrađe, najvažnije su od osamnaest točaka zadnje maratonske sjednice Gradskog vijeća Benkovca koja je održana u utorak navečer.
Nagrada profesorici Bodulić
Gradski vijećnici usvojili su godišnji izvještaj gradskog proračuna za 2010. prema kojem su prihodi iznosili 35.362.636,06 kuna i bili veći za 24.404,08 kuna od rashoda. Proračunski prihodi ostvareni su sa 86,6 posto, a rashodi s 86,5 posto u odnosu na plan. Činjenicu da su gradski prihodi iznad gradskih rashoda u teškoj ekonomskoj situaciji pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Ljiljana Čerina-Biljać komentirla je da je ostvaren mali, ali veliki višak, te dodala da kada se ostvareni višak prenese gubitku iz prethodnih razdoblja tada taj gubitak iznosi 14,042 milijuna kuna.
Također je prihvaćeno i uvjetno mišljenje Državne revizije. Revizija je imala manje primjedbe koje su se odnosile na sustav unutarnjih kontrola, savjetovala je Grad Benkovac da poduzme bolje mjere za naplatu i izradi program mjera za pokriće manjka iz prethodnih razdoblja te vodi računa o preuzimanju novih obaveza, kako je rekao dogradonačelnik Benkovca Mirko Erstić:
– Posebno bih istaknuo da je Državna revizija utvrdila da je nabava roba, radova i usluga obavljena u skladu s propisima o javnoj nabavi.
Vijećnici su odlučili da nagrada za životno djelo pripadne prof. Marijani Bodulić i to za izuzetan doprinos i rezultate u odgojno obrazovnom radu, te razvoju školstva na području grada Benkovca. Godišnje nagrade Grada Benkovca za stvaralački rad dobili su: vinar i vinogradar Tomislav Glavić iz Nadina te stočar i poljoprivrednik Ivan Perica iz Lepura i to za doprinos u području poljoprivrede, zatim Udruga žena “Maslina” – Benkovac za doprinos u području društvenog života, Športsko ribolovno društvo “Sipa” – Benkovac za naročite doprinose u području športa i 4. Gardijska brigada “Pauci” – Split za naročite doprinose u  oslobađanju teritorija Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.
Asseria-hrvatska Mikena
Donesena je odluka o povećanju koeficijenta zona za obračun komunalne naknade te ukidanju IV zone. Za prvu zonu koeficijent ostaje 1, za drugo se povećava s 0,8 na 0,9, a treću s 0,6 na 0,7. Koeficijenti namjene nekretnina ostaju isti i ukupno gledano stanovnici Benkovca ne moraju očekivati drastična povećanja komunalne naknade.
Usvojen je urbanistički plan uređenja Asseria Podgrađe kojim je obuhvaćeno 168 hektara.
– Asseria za nas ima veliki kulturni, povijesni, turistički značaj. Ona ima nacionalni značaj, to je naša Mikena. Ovim planom se određuje kako će se postupati prema određenim zonama i koji su zahvati u njima mogući, rekla je Ravnateljica zavoda za prostorno uređenje Nives Kozulić.
Prema planu su određene četiri zone i to: zona arheološkog lokaliteta na šest hektara, arheološkog parka na 20 hektara, etnološkog područja na dva hektara i zona prirodnog, poluprirodnog i kultiviranog krajolika površine od oko 140 hektara.
– Povod za ovu priču nisu samo arheološka iskapanja nego i spomenik hrvatskom knezu Branimiru. Kada smo raspravljali gdje ćemo postaviti njegov spomenik, u Benkovcu ili njegovoj okolici, struka je kazala da u gradu nema dobrih pozicija. Odlučeno je da to bude u njegovoj okolici i on će se nalaziti na području za koji donosimo plan, rekao je gradonačelnik Benkovca Branko Kutija.


 OLUJIĆ ’91. POTEGNUO PIŠTOLJ NA ODŽAKOVIĆA?




HDZ-ov vijećnik Branko Guzić tražio je od dogradonačelnika Benkovca Miloša Ćiritovića da komentira izjavu županijskog vijećnika Demokratske partije Srba Dušana Olujića na zadnjoj skuptšini Zadarske županije tko je odgovoran za naseljavanje Hrvata iz Bosne i Hercegovine na područje Gračaca, Benkovca, Karina i Obrovca, čime se promijenio omjer hrvatskog i srpskog stanovništva na tim područjima. Dok se Ćiritović, inače SDSS-ovac, ogradio od Olujićevih izjava jer je on član DPS-a, Olujiću za pravo dao je Gligorje Rnjak, isto član DPS-a i većini Benkovčana poznatom kao domaćin ratnog zločinca i kriminalca Željka Ražnatovića Arkana. Svaku daljnju raspravu prekinuo je gradonačelnik Branko Kutija:
– U Benkovcu početkom devedesetih nije potezan pištolji samo na dr. Franju Tuđmana. Dušan Olujić je kao predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine Obrovac sebi dao za pravo da na nogometnoj utakmici potegne pištolj na suca Dinka Ožakovića nezadovoljan njegovim suđenjem. On ne živi u Hrvatskoj već ovdje dolazi samo na sjednice Zadarske županije kako bi provocirao. Sve ove dovoljno govori o njemu kako promišlja i doživljava Hrvatsku i ovaj prostor.
Riječ je o utakmici između Rudara iz Obrovca i Gorice koja je igrana u Benkovcu tijekom koje je Dušan Olujić u ulozi trenera prvo vrijeđao suca Ožakovića. Nakon što ga je ovaj potjerao na tribine u nastavku utakmice na njega je potegnuo pištolj i to popratio riječima “Ubit ću te, znam tko si i odakle si. Ne mogu meni ništa ni oni u Saboru”, te “J… ti majku sad ću te ubiti”.


 NADINSKE VINOGRADARE BRINE CRNO BRDO


Vijećnika HDZ-a Svemira Vrsaljka zanimalo je što će se učiniti po pitanju inertnog građevinskog otpada, crnog brda, koje je smješteno u Biljanima Donjima na privatnoj parceli, a tamo je dovezeno iz šibenske Tvornice elektroda i fero legura, tijekom njene sanacije.
– Prvo je bilo riječi da će materijal biti iskorišten za gradnju luke Gaženica, ali moje informacije govore da neće bit tako. Nadinski vinogradari koji se bave ekološkom proizvodnjom grožđa i vina su s pravom zabrinuti zbog postojanja jednog takvog otpada u njihovoj blizini. Jedan od njih, Veselko Glavić, otopio je manju njegovu količinu i otopinu odnio na analizu. Na pitanje je li se ona može piti iz Zavoda za javno zdravstvo su mu odgovorili ni slučajno da je ona jako opasno za zdravlje.
Gradonačelnik Benkovca Branko Kutija kazao je kako je Sanitarna inspekcija na upit Grada Benkovca odgovorila kako se ne radi o materijalu koji nije štetan za ljudsko zdravlje. Ipak i on se slaže da bi ga trebalo ukloniti iz prostora:
– Poslat ćemo pismo Ministarstvu zaštite okoliša te ću upotrijebiti svoju utjecaj kao član odbora za zaštitu okoliša da se poduzmu mjere po pitanju uklanjanja otpada iz Biljana Donjih.