Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bivša sindikalna povjerenica Sojare prijavljena zbog pronevjere

31.05.2011. 22:00
Bivša sindikalna povjerenica Sojare prijavljena zbog pronevjere


Policijski inspektori gospodarskog kriminaliteta utvrdili su osnovanu sumnju da je Ana Lovrić u vremenu od 1. siječnja 2004. godine pa do 5. listopada 2010. godine, protupravno sa žiro računa podružnice prisvojila ukupno 281.316 kuna


Zbog pronevjere “teške” gotovo 300 tisuća kuna zadarska policija podnijela je jučer kaznenu prijavu protiv Ane Lovrić (55), sada već bivše sindikalne povjerenice PPDIV-a u “Sojari”.
Policijski inspektori Odsjeka gospodarskog kriminaliteta PU zadarske istragu protiv Lovrić započeli su još u studenom prošle godine nakon čega su utvrdili osnovanu sumnju da je u vremenu od 1. siječnja 2004. godine pa do 5. listopada 2010. godine, protupravno sa žiro računa podružnice prisvojila ukupno 281.316 kuna.
– Dio novca u iznosu od 10.000 kuna sindikalna povjerenica je vratila, a prisvojeni novac je pokušala prikriti sačinjavajući lažne blagajničke isplatnice – rekao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske, navodeći još da je Lovrić pronevjeru počinila nevođenjem poslovnih knjiga na zakonom propisan način.
Priča o pronevjeri sindikalnog novca, kako smo već pisali u listopadu prošle godine, razotkrivena je nakon što je vlasnik jedne tvrtke smještene u Gaženici zatražio novac za isporučena drva za ogrijev i to za 2009. godinu. Kako je novac za ogrijev bio osiguran, te je prema saznanjima svih ostalih članova sindikata PPDIV-a u zadarskoj Sojari odavno trebao biti uplaćen, pokrenuta je interna istraga koja je na vidjelo iznijela i niz drugih nepravilnosti u vođenju sindikalnih knjiga. Otkrilo se kako je Lovrić godinama potkradala sindikat, a osim novca za ogrijev, uzimala je i novac od sindikalnih članarina pričinivši svojim kolegama ogromnu štetu, kako onu materijalnu, a tako i moralnu, poljuljavši svojim činom povjerenje u sindikat i njegove povjerenike općenito. Stoga je sazvan hitan sastanak svih članova sindikata PPDIV-a u Sojari i regionalnog povjerenstva na čelu s Ivicom Blaževićem. Potom je inancijski Odbor sindikata PPDIV-a RH, u skladu s pravilnikom o financijskom i materijalnom poslovanju, pravilnikom o organizaciji i načinu rada, pravilniku o stegovnom postupku i pravilniku o izboru i opozivanju te Statutu sindikata PPDIV-a, odradio je sve ostalo, odnosno opozvao Lovrić sa svih sindikalnih funkcija, a po okončanju njihove interne istrage o cijelom slučaju obaviješten je zadarski “krim”. Nakon što je na vrata “Sojare” zakucala policija početkom studenog 2010. godine, uprava je s Lovrić raskinula i ugovor o radu, a u međuvremenu je, kako neslužbeno saznajemo, vratila oko 100-tinjak tisuća pronevjerenog novca natrag u sindikalnu kasu s obećanjem da će vratiti i ostatak.
No, bez obzira na njezin pokušaj da popravi učinjenu štetu, slučaj će očito dobiti svoj sudski epilog.