Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Loniću i Dukiću danas presuda zbog dilanja 55,6 grama heroina

31.05.2012. 22:00
Loniću i Dukiću danas presuda zbog dilanja 55,6 grama heroina


Lonića i Dukića optužnicom se tereti da su, 24. svibnja, od nepoznate osobe u Splitu kupili 55,6 grama heroina s namjerom da ga kasnije podijele i preprodaju. Obojica su to negirali, a danas im slijedi objava presude


U pratnji pravosudnih policajaca jučer su iz Istražnog zatvora u sudnicu Županijskog suda u Zadru prepraćeni Genio Lonić (39) iz Bibinja i Marinko Dukić (38) iz Zadra gdje im je pred Sudskim vijećem, kojim predsjeda sudac Boris Radman, nakon saslušanja dviju psihijatrijskih vještakinja okončan dokazni postupak zbog zloporabe opojnih droga.
Vještakinja Elizabeta Dadić Hero pojasnila je kako ostaje kod svog nalaza za prvooptuženog Lonića gdje tvrdi da on nije u vrijeme počinjenja kaznenog djela za koje se tereti bio neubrojiv bez obzira na utjecaj opijata.
– Nije bilo nužno precizirati koliku dnevnu dozu heroina bi dugogodišnji ovisnik poput optuženog Lonića mogao konzumirati jer je on u to vrijeme bio na zamjenskoj terapiji. To proizlazi iz nalaza njegove liječnice koja mu je propisivala terapiju i istu u ambulanti davala pomiješanu s voćnim sokom. Dakle, on istovremeno nije mogao uzimati i heroin – kazala je vještakinja pojasnivši kako heroin i metadon imaju potpuno isti učinak te da heptanon nije lijek već droga koja je ovisnicima besplatna jer ju plaća HZZO. Cilj davanja terapije bio bi po njenom mišljenju spriječiti zarazu tipa oboljenja od hepatitisa A, B, C itd, te po malo ovisnicima smanjivati dnevne doze.
Što se doziranja tiče i usporedbi doza heptanona i heroina, napomenula je kako je to nemoguće precizno utvrditi jer to prije svega ovisi o čistoći heroina. Vještakinja Tanja Kosac za drugooptuženog Dukića koji je na posljednjoj raspravi priznao da je heroin bio njegov te da je dio planirao uporabiti, a dio prodati kako bi dijelom pokrio troškove, također je ustvrdila da je i on bio ubrojiv u inkriminirano vrijeme. Naime, ona je pojasnila da usprkos PTSP-u, ovisnosti i traumama vezanim uz njegov obiteljski život, njegova snaga volje i moć odlučivanja, kao i namjera nisu bile oštećene. Stoga je donijela zaključak kako je bio svjestan svojih postupaka. I ona je kazala kako su učinak heroina i heptanona jednaki, no za razliku od Dadić Hero, ona je mišljenja da ovisnici mogu uz heptanon uzimati i heroin istovremeno.
Danas se očekuju završne riječi i objava presude.
Podsjetimo, Lonića i Dukića optužnicom se tereti da su, 24. svibnja, od nepoznate osobe u Splitu kupili 55,6 grama heroina s namjerom da ga kasnije podijele i preprodaju ovisnicima na zadarskom narko tržištu, no obojica optuženih kazali su kako se ne osjećaju krivima.