Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Roman Simić Bodrožić osvojio prvu nagradu za kratku priču

31.05.2012. 22:00
Roman Simić Bodrožić osvojio prvu nagradu za kratku priču


Kada pišete priče onda je “Večernjakova” nagrada adresa o kojoj valja razmišljati, rekao je Simić Bodrožić


Roman Simić Bodrožić za kratku priču “Na istok” osvojio je prvu nagradu ovogodišnjeg, 47. natječaja Ranko Marinković “Večernjeg lista”, koja mu je uručena jučer u Zagrebu.
Književnom tehnikom unutarnjeg monologa Simić Bodrožić zahvaća složenu problematiku odnosa samohrane majke, njezine kćeri i oca čiji život ne razumije, a njegovu predsmrtnu agoniju opsesivno doživljava kao užas nemoći da se ikada shvati tko smo i zašto smo postojali, ističe se u obrazloženju nagrade koja iznosi dvadeset tisuća kuna.
Kada pišete priče onda je “Večernjakova” nagrada adresa o kojoj valja razmišljati, rekao je Simić Bodrožić, podsjetivši da je prije dvije godine na tom natječaju osvojio drugu nagradu za “Dvoje djece”, priču iz istog ciklusa u kojemu se bavi roditeljima i djecom.
Odnos roditelja i djece zanima ga, napomenuo je, jer je svaki roditelj ujedno i dijete, određuje ga sve ono sretno i nesretno što je primio od roditelja, a istodobno skrbi za svoju djecu koja će u budućnosti biti roditelji. To mi je fascinantno, izgleda kao jednostavno čudo, ali upravo su ta čuda najveličanstvenija, istaknuo je.
Drugu nagradu, osam tisuća kuna, primio je Dimitrije Popović, za priču “Orhideja” u kojoj jednostavnim pripovijedanjem uz kratke dijaloge i “iznenađujućim obratima uspijeva postići izuzetnu napetost i gotovo sudbinsku nevjericu u ljudske postupke i karakter”.
Zoran Malkoč, dobio je treću nagradu i pet tisuća kuna za priču “A zaštas čupav ovi makaronje”, u kojoj poseban ugođaj daju provincijalizmi i neologizmi.
Bojana Radović, urednica kulture “Večernjeg” te nagrade, koje uskoro slave pola stoljeća, smatra tradicijom koju treba očuvati, među ostalim i zato što, napomenula je, uz mjesečnik “Kultura” tog lista i u vremenima kada svi pričaju kako u medijima nema kulture, pokazuju da to nije tako.
Uz nju, u žiriju su bili akademik Milivoj Solar, selektor kratke priče Tomislav Sabljak te pisci Julijana Matanović i Ivica Prtenjača, a pobjedničku priču izabrali su između njih više od 900 prijavljenih.