Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vjerovnici od Nove Zore potražuju 127,5 milijuna kuna!

31.05.2012. 22:00
Vjerovnici od Nove Zore potražuju 127,5 milijuna kuna!


Najveći vjerovnici su Glasgow gradnja s potraživanjem od 65,4 milijuna kuna, Republika Hrvatska s 34,8 milijuna kuna, Congama sa 17,4 milijuna kuna i Trgo-Mikulić u stečaju s 8,11 milijuna kuna. Među milijunskim vjerovnicima su i biogradski Komunalac i odvjetnik Mirko Batarelo s potraživanjima od 1,44 odnosno 1,16 milijuna kuna


Vjerovnici od stečajnog dužnika Nova Zora potražuju 127,5 milijuna kuna koje im je jučer na ispitnom izvještajnom ročištu u stečajnom postupku nad nekadašnjim simbolom Sv. Filipa i Jakova priznao stečajni upravitelj Frane Zvonimir Negro. Najveći vjerovnici su Glasgow gradnja s potraživanjem od 65,4 milijuna kuna, Republika Hrvatska s 34,8 milijuna kuna, Congama sa 17,4 milijuna kuna i Trgo-Mikulić u stečaju s 8,11 milijuna kuna. Među milijunskim vjerovnicima su i biogradski Komunalac i odvjetnik Mirko Batarelo s potraživanjima od 1,44 odnosno 1,16 milijuna kuna.
Upravo Mirko Batarelo zajedno s Evgenijom Grandov osporava visinu potraživanja Glasgow gradnje. Grandov smatra pravno nevaljanim preuzimanje potraživanja koje je to društvo ugovorilo sa Splitskom bankom, ranijim vjerovnikom Nove Zore. Konkretnu brojku iznosi Batarelo.
– Iznos tražbine zapravo nikad nije stvarno utvrđen, a u osnovi se radilo o kreditu Splitske banke Novoj Zori od otprilke tri milijuna kuna. Ovako priznata i prijavljena tražbina ukazuje se previsokom.
Stečajni upravitelj Frane Zvonimir Negro predložio je nastavak stečajnog postupka jer nema mogućnosti sanacije i nastavaka poslovne aktivnosti. Prihvaćen je i Negrov prijedlog da se ne raskidaju ugovori o zakupu na osnovu kojih Nova Zora ostvaruje prihod od 145 tisuća kuna, 85 tisuća od zakupa poljoprivrednog zemljišta i 60 tisuća od zakupa apartmana. Druga je stvar naplata potraživanja vjerovnika od prodaje imovine stečajnog dužnika. Prije svega trebat će raščistiti pitanje vlasništva na čemu inzistira zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zadru Lidija Vitaljić.
– Najveći dio nekretnina na koji dužnik polaže pravo upisan je u zemljišne knjige kao društveno vlasništvo pa je upitna mogućnost raspolaganja tim zemljištem, kaže Vitaljić.


Imovina Nove Zore vrijedna 55,6 milijuna kuna?




Stečajni upravitelj Frane Zvonimir Negro procijenio je knjigovodstvenu vrijednost imovine Nove Zore na 55,6 milijuna kuna: 25,4 poljoprivrednog zemljišta, 16,2 građevinskog zemljišta i 13,7 milijuna kuna građevinskih objekata. S tom procjenom ne slažu se stečajni upravitelj Trgo-Mikulića Ante Poljak i vjerovnik Vinko Budanović. Poljak tvrdi da je turističko naselje prije nekoliko godina imalo vrijednost od 150 milijuna kuna, a Budanović da je njegova vrijednost sa zemljištem oko 300 milijuna kuna.