Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Smeće trajektom otplovilo na Baštijunski brig

Autor: Velimir Brkić

31.05.2013. 22:00
Smeće trajektom otplovilo na Baštijunski brig


Nakon 40 i više godina jučer se prvi put smeće nije odlagano na ilegalni deponij Triluke nadomak moru, koji je na tom mjestu od 1972., već je u kamionu trajektom odvezeno na kopno, na odlagalište otpada na Baštijunskom brigu.
– Zbog malog kapaciteta kamiona zasad ćemo smeće voziti svakog dana, međutim, dogovorit ćemo suradnju s Općinom Pašman, koja ima veći kamion i odvozi smeće na Baštijunski brig ili ćemo kupiti veći kamion, makar polovni, rekao je Robert Lukačić, direktor Javne komunalne ustanove Prvenj.
Uvala Triluke, na južnom dijelu Pašmana, nekoć je bila skrivena uvala, pravi turistički raj. S nje puca pogled na kornatski arhipelag, a s mora na deponij gdje već nekoliko desetljeća završava smeće žitelja Tkona i njihovih gostiju.
– Prebacivanje smeća na kopno trajektima, zaista nije jeftino, međutim, morali su povući ovaj potez. Naime, prođe me volja za životom kad se samo prisjetim Triluka, Kunjana, turista i nautičara koji to moraju i gledati i trpjeti. O mogućim bolestima i zarazama, bolje i ne govoriti, govore u kafiću na tkonskoj obali.
Umjesto na Odlagalište komunalnog otpada Triluke, Javna komunalna ustanova Prvenj smeće shodno dogovoru Općine Tkon, Grada Biograda na Moru i komunalnog poduzeća Bošana, koje skrbi o Baštijunskom brigu, je odvezeno u biogradsko zaleđe, na deponij.
Prije nekoliko godina bila je ideja da se izgradi postrojenje za sortiranje i preradu otpada na otoku. No Županijskim planom nisu uopće predviđena odlagališta na otocima.
– Problem deponija Triluke stalno se pokušavalo riješiti s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nasipani su deponij i prilazni protupožarni put, pa se zapravo može reći, uzalud trošio proračunski novac. Vrtjelo se tek u krug zbog deponija koji je blizu mora, ružno je za vidjeti, uvjeravaju sugovornici.
Saniranjem divljeg odlagališta Triluke riješit će najveći ekološki problem Tkona i otoka Pašmana. Za razliku od Tkona susjedna općina Pašman svoje smeće odvozi na kopno, na biogradsko smetlište Baštijunski brig.