Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Gradsko groblje – turistička atrakcija

31.05.2016. 22:00
Gradsko groblje – turistička atrakcija


– Prvi ukopi bili su u zemlji, a tek kasnije, bogatiji građani su mogli sebi priuštiti izgradnju spomenika svojim preminulima. Grad Zadar se snažno okrenuo turizmu i tvrtka Nasadi daje svoj doprinos Zadru kao destinaciji za razgledanje starina i kulturne baštine, kazao je Ugrinić
Da i groblje može postati turistička atrakcija, pokazala je jučerašnja inicijativa zadarskih Nasada. Nasadi su, naime, od prošle godine član ASCE – Association of Significant Cemeteries of Europe, udruženja značajnijih europskih groblja starijih od 100 godina. Naime, za pet godina, Gradsko groblje Zadar obilježit će 200. obljetnicu postojanja od kad su 1821. tadašnje gradske vlasti odlučile da se groblje, radi zdravstvenih razloga, izmjesti izvan gradskih zidina.
Najstariji nadgrobni spomenik iz 1822. godine
– Prvi ukopi bili su u zemlji, a tek kasnije, bogatiji građani su mogli sebi priuštiti izgradnju spomenika svojim preminulima. Grad Zadar se snažno okrenuo turizmu i tvrtka Nasadi daje svoj doprinos Zadru kao destinaciji za razgledanje starina i kulturne baštine. Inače, tvrtka Nasadi se sve više želi pokazivati kao tvrtka koja želi tržišno djelovati što je po novom zakonu o trgovačkoj djelatnosti i propisano, rekao je prije obilaska groblja direktor Nasada Lenko Ugrinić.
ASCE broji 179 grobalja iz 22 europske države. Od hrvatskih grobalja, certifikat ovog udruženja dobila su još groblja u Zagrebu, Varaždinu, Rijeci, Dubrovniku i Karlovcu. Za Ugrinića groblja nisu samo mjesta odavanja pijeteta preminulima, nego i galerije na otvorenom u kojima se ima što vidjeti. Primjeri su za to Varaždinsko groblje koje je pravi spomenik hortikulture, ali i pariško groblje Pere Lachaise na kojem su pokopani mnogi velikani svjetske kulture i povijesti s medijski najpoznatijim grobom frontmana Doorsa, Jima Morrisona.
Zadarsko Gradsko groblje se može pohvaliti najstarijim dijelom – poznatim pod nazivom talijansko groblje s brojnim kamenim spomenicima poznatih Zadrana, te umjetničkih djela poznatog kipara Ivana Rendića. Mnogi i ne znaju da je taj dio groblja 1974. godine stavljen pod zaštitu Državne uprave za zaštitu kulturne baštine. Prvi ukop na groblju datira iz 1821. godine, a najstariji sačuvani nadgrobni spomenik je iz 1822. godine. Bogatije obitelji gradile su zidane grobnice uz ogradni zid, a među njima je sačuvana i grobnica prvog guvernera Dalmacije Franje Tomašića koji je umro 1831. godine.
Rad kipara Rendića
– Kapelica na groblju izgrađena je tek 1866. godine o trošku Općine, dok su lijevo i desno od nje sagrađene arkade s grobnicama sredstvima samih građana, vlasnika pojedinih grobnica u arkadama. Na zapad se pruža niz od deset, a na istok od pet arkada. One su kao i kapelica naslonjene na ostatke rimskog akvedukta koji je s Vranskog jezera vodio vodu u grad. U njemu ima vrijednih i lijepih nadgrobnih spomenika i grobnica, a neke od njih je izgradio poznati hrvatski kipar Ivan Rendić (grobnica obitelji Borelli ). Danas se ovaj, najstariji dio groblja zove pogrešno “Novo groblje A” iako je jednake starosti kao “Pravoslavno groblje” i “Staro groblje”. Godine 1974. stavljeno je pod zaštitu Državne uprave za zaštitu kulturne baštine. Grobnice su prema vrijednosti, ljepoti i značaju obitelji koja ih je izradila podijeljene u četiri kategorije. Ocjenu I. kategorije dobile su najznačajnije grobnice na kojima se ne smije ništa mijenjati od njihovog izvornog izgleda, rekla je rukovoditeljica Gradskog groblja Zadar Tea Mašina.
U tjednu upoznavanja groblja, posjetitelji će moći od 1. – 3. lipnja s početkom u 11.00 sati kod glavnog ulaza u Gradsko groblje, organizirano uz pratnju stručnog vodiča obići sve kulturne i hortikulturne znamenitosti Gradskog groblja.