Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Promovirane markice s fotografijama slavnih zadarskih instalacija

31.05.2016. 22:00
Promovirane  markice s  fotografijama  slavnih zadarskih  instalacija


– Vjerojatno smo jedini grad na našoj obali koji ima građevine iz 21. stoljeća, koje su stavljene na prva mjesta na listama turista, kao simboli grada Zadra, istaknuo je Ante Rados
Nakon proglašenja najboljom europskom destinacijom za  grad Zadar stiglo je još jedno vrijedno priznanje. Svjetski poznate instalacije, Morske orgulje i Pozdrav suncu, dobile su mjesto na poštanskim  markicama Hrvatske pošte u sklopu posebne serije Hrvatski turizam.
Na mjestu koje već godinama vrvi turistima, na samom kraju zadarske rive, jučer su promovirane te nove markice. Zamjenik gradonačelnika Zadra Zvonimir Vrančić prisjetio se vremena izgradnje ove dvije  gradske prepoznatljivosti.
– Nedugo nakon što je obnovljen ovaj dio rive te nakon je prihvaćen  projekt Nikole Bašića, ove dvije instalacije su doživjele svjetsku slavu.  Sve više svjetska publika hrli u Zadar kako bi vidjela Morske orgulje i  Pozdrav suncu. Moglo bi se staviti i desetak drugih lokaliteta, no  slažem se da je dobro odabran ovaj dio identiteta. Ovo je promocija  grada, te će i kroz ovo neki doznati za Zadar. Ovo je daljnji uzlet Zadra i  njegovih ljepota, kazao je  Vrančić.
Direktor Turističke zajednice grada Zadra Ante Rados podsjetio je kako je u ovoj godini Zadar izabran za najbolju europsku destinaciju, na  što  se osvrnula i Hrvatska pošta   izrađujući ove serije maraka.
– Nadamo se da će se ovo ljeto mnoštvo tih maraka otisnuti u svijet.  Vjerojatno smo jedini grad na našoj obali koji ima građevine iz 21. stoljeća, koje su stavljene na prva mjesta na listama turista, kao simboli  grada Zadra, istaknuo je Rados.
Nikola Bašić, autor zadarskih prepoznatljivih instalacija, kazao je kako činjenica da su se Morske orgulje i Pozdrav suncu našli na markama  Hrvatske pošte  za njega predstavlja iznimnu sreću i  čast.
– Poštanske marke su komunikacijski medij koji danas djeluje pomalo zastarjelo, ali se opire svjedočeći o kulturnim razlikama naroda. Drago mi je da je Grad ovo prepoznao u današnjem vremenu sveopće komercijalizacije, poručio je Bašić.
Zadarske instalacije za posebnu seriju poštanskih marki izabralo je  povjerenstvo na čelu kojeg je Željka Čorak.
– Grad je višak vrijednosti, ono što se događa između. Tradicija je niz  bivših urbanizama. Spomenike valja stvarati i danas. Ono što dira je  nemjerljivo čudo. Nitko tko je ovdje bio, nije odavde otišao isti, kazala  je Čorak.
Hrvatsko filatelističko društvo Zadar se uključilo u ovaj projekt prije  dvije godine kada je predložilo Morske orgulje i Pozdrav suncu za seriju  posebnih maraka. Okupljenima se naposljetku obratio predsjednik  Društva Igor Černigoj.
– Dobar povod za izdavanje ovih marki je proglašenje Zadra najboljom europskom destinacijom. Drago mi je da se ovo događa uoči  početka turističke sezone. Poštanske marke bi trebale što više putovati  svijetom te tako promovirati svoju državu, rekao je Černigoj poručivši  kako je vrlo važno da je marka dobro dizajnirana. A ove dvije marke dizajnirala je Ljubica Marčetić Marinović, prema fotografijama Stipe Suraća.