Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Brodari: Blokirat ćemo luke u špici sezone!

Autor:

30.06.2008. 22:00
Brodari: Blokirat ćemo luke u špici sezone!


Brodari će na današnjem sastanku s ministrima Božidarom Kalmetom i Ivanom Šukerom tražiti da se iz cijene naftnih derivata za brodare izuzme porez na luksuz, cestarina i autocestarina te pripadajući im PDV, a ako se njihovim zahtjevima ne udovolji kreće se u blokadu
Ako Vlada RH ne udovolji zahtjevu nas malih brodara i omogući nam cijenu plave nafte od 5 kuna po litri, nas 420 iskazat će građanski neposluh pravim blokadama luka u špici sezone od Cavtata do Umaga. Mi smo 2006. godine demonstrirali da smo to u stanju učiniti, a ovaj put će luke stvarno biti blokirane, rekao je predsjednik Udruge brodara i brodograditelja “Adria” Zadar na jučerašnjoj konferenciji za novinare Koordinacije udruga brodara i brodograditelja Hrvatske održanoj na terasi hotela “Zagreb”.
Predstavnici brodara danas se sastaju s ministrima Božidarom Kalmetom i Ivanom Šukerom te će tražiti da se iz cijene naftnih derivata za brodare izuzme porez na luksuz, cestarina i autocestarina te pripadajući im PDV, kako je rekao Niko Mijas iz Udruge brodara i brodograditelja Dubrovačko-neretvanske županije. Mijas je dodao kako potrošnja malih brodara iznosi 1,5 do 2 posto od ukupne godišnje potrošnje nafte. Prihvaćanjem njihovih mjera potenciralo bi se stvaranje novih brodskih linija koje ne bi trebalo subvencionirati.
– Nismo zadovoljni vatrogasnim mjerama kojima Vlada želi riješiti naš problem, a to je da na kraju sezone u studenome, nakon podmirenja svih obveza i predočenja 30-ak papira, tek dobijemo mogućnost za naknadu razlike. Na taj način mi bismo beskamatno kreditirali Hrvatsku državu, rekao je Zorić i prozvao ministra financija Ivana Šukera:
– Držimo kako samo nekompetentan ministar financija, koji se drži punjenja proračuna “ko manit kape”, može uzrokovati ovaj problem. Proračun mora bit u službi razvoja, ali nažalost ovom moru su neki ministri okrenuli stražnjicu.
Brodari su još jedanput upozorili kako njihovi talijanski kolege plaćaju pedeset posto nižu cijenu goriva nego što je oni sada plaćaju i kako su Talijani taj problem riješili prije ulaska u EU. Cijena goriva koju hrvatski brodari plaćaju je 9,69 kuna po litri. Nakon ulaska Hrvatske u EU subvencija više neće biti i ako se problem cijene goriva ne riješi, domaći brodari nemaju šanse u tržišnoj utakmici s konkurencijom iz Italije. Kao razlog zbog čega se ne rješava problem, Zorić je naveo:
– Najvjerojatnije se Hrvatska prilikom potpisivanja sporazuma o pristupanju obvezala kako neće smanjivati trošarinu nafte.
Jučerašnjoj konferenciji za novinare prisustvovali su i Zvonimir Vuković i Zoran Ercegović iz Hrvatske udruge brodara Krilo Jesenice iz Splita te glasnogovornik Koordinacije Dino Migić.
 
_________________
Plavi dizel na crno
Kao prije desetak dana, ribari i brodari su postavili pitanje gdje nestaje plavi dizel u Hrvatskoj.
– Ribari i poljoprivrednici su potrošili 160.000 tona plavog dizela službeno, a 30.000 tona u stvarnosti. Razlika od 130.000 nestaje na crno, rekao je Niko Mijas iz Udruge brodara i brodograditelja Dubrovačko-neretvanske županije.