Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Santana privlači najviše posjetitelja

Autor: Mario Padelin

30.06.2009. 22:00
Santana privlači najviše posjetitelja


Nakon iznimno uspjelog prošlogodišnjeg izdanja, Radar festival će se i ove godine, 12. srpnja, održati na gradskom stadionu u Varaždinu, naravno, i ovaj put s posebno zanimljivim izborom sudionika. Dok je prvi Radar-fest održan u Zagrebu, svojim izborom gostiju poput Kaiser Chiefsa, Placeba ili Queens of the stone age, privukao mahom mlađu publiku (i to mali broj iste), sljedeća dva su pametnim kombiniranjem izvođača postale pravi mamac za publiku razne dobi i glazbene orijentacije. Prošle smo godine tako mogli vidjeti jednu od najvećih glazbenih ikona glazbene povijesti Boba Dylana, ali i jedan od najboljih aktualnih svjetskih sastava Manic Street Preachers, koji su izvrsnom izvedbom pjesama iz svoga bogatog repertoara oduševili sve prisutne, a osobito mene.
Treće po redu izdanje Radar-festa ponavlja sličnu formulu kombinirajući nastupe imena koja se bezrezervno mogu nazvati rock legendama poput Carlosa Santane, Erica Burdona i Animalsa, Joea Jacksona, soul veterana Solomona Burkea, ili “svježih” snaga poput kalifornijskih Tripdavona ili varaždinskih Voodoo Lizardsa. Posebno je zanimljiv nastup ex-yu (da ne spominjem ono otrcano “s ovih prostora”) legendi, mariborskog Lačnog Franza za koje se u medijima krivo apostrofira da se radi o prvome nastupu nakon 12 godina, što nije točno, jer Vas je Zadarski list detaljno izvijestio o njihovom koncertu, kojim su prije tri godine u zagrebačkoj Tvornici obilježili 25 godina od izlaska njihovog prvog albuma, legendarne “Ikebane”. Ovo će dakle biti jedinstvena prilika još jednom vidjeti ovu veliku grupu na okupu, a takva se prilika ne propušta.
Uz sve poštovanje pioniru soula Solomonu Burkeu, pionirima britanskog rythm & bluesa Animalsima, novovalnom čarobnjaku Joeu Jacksonu, ipak moramo priznati da je Carlos Santana ime koje će privući najveći broj gledatelja. Organizator se zgodno sjetio povući paralelu sa 40-godišnjicom Woodstocka i prvog velikog Santaninog nastupa na kojem su iznimno energično izveli “Soul sacrifice” (doduše, energiji su kumovale i neke druge stvari, ali to je bilo takvo vrijeme). Danas je Santana institucija čija je karijera nakon stagnacije 80-tih i 90-tih ponovo potaknuta bestselerskim “Supernaturalom” iz 1999. godine, nakon kojega se vinuo u sam vrh i sigurno je da će svojim jedinstvenim spojem latinoameričkog temperamenta i klasičnim poimanjem rocka, bluesa i jazza, privući mnoštvo gledatelja.
Sve u svemu, imamo priliku za male novce vidjeti mnoštvo zanimljivih izvođača, a kao potvrdu toga, nabrojat ću vam neke pjesme, a vi razmislite. “Samba Pa Ti”, “Black Magic Woman”, “Oye Como Va”, “Europe”, “Smooth” (Santana); “Don´t Let Me Be Missunderstood”, “House Of The Rising Sun”, “Don´t Bring Me Down”(Animals); “Cry To Me”, “If You Need Me” (Burke); -i da ne nabrajam dalje. Pametnom je dosta. Inače, stadion je lako naći. Kada uđete u grad i vidite reflektore, skrenete desno, pređete most i idete ravno do parkirališta.