Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Danas presuda Slavku Šari

30.06.2011. 22:00
Danas presuda Slavku Šari


– Netko je otuđio originalne dokumente jer je na kopijama lakše napraviti krivotvorenje. Zna se koje su to osobe, eliminirale su Šaru, uspjeli su u tome, ali samo privremeno – naglasio je Marko Marinović zatraživši oslobađajuću presudu za Šaru


Slučaj bivšeg galovačkog načelnika Slavka Šare protiv kojeg se već nekoliko godina na zadarskom sudu vodi postupak zbog zloporabe položaja i ovlasti, jučer je konačno priveden kraju, a presuda slijedi danas u 13.30 sati.
– U ovom procesu bilo je teško razlučiti što je kazneno djelo, a što nemarnost i neznanje. Nije sporno ni to da je čelništvu Općine bilo otežano funkcioniranje zbog toga što nisu imali službene prostorije, no isto tako, nedvojbeno je da je optuženik počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret – rekao je tužitelj Radovan Marijanović. Naglasio je kako je tijekom dokaznog postupka utvrđeno da je Šare grubo kršio zakon, nemarno vodio dokumentaciju Općine te da nije obračunavao porez na isplate čime je oštetio državni proračun za najmanje 30 tisuća kuna. Stoga, zaključio je, očekuje da će sud Šaru oglasiti krivim i izreći mu osuđujuću presudu. Suprotno njemu, Šarini odvjetnici Marko Marinović istaknuli su kako očekuju oslobađajuću presudu jer po njihovom mišljenju niti jedan navod optužnice nije dokazan. Štoviše, Petričić je po pravomoćnosti presude, za koju kaže kako je siguran da će biti oslobađajuća, najavio da će zatražiti javnu ispriku od nadležnih institucija zbog dugotrajnog neosnovanog kaznenog progona njegova branjenika, a posebice stoga što je prema njegovom mišljenju ovaj postupak trebalo obustaviti još u fazi istrage jer tezu optužnice nije bilo moguće provjeriti bez originalnih dokumenata. I Marinović je završne riječi temeljio upravo na činjenici da je riječ o optužnici podnijetoj temeljem fotokopiranih dokumenata.
– Netko je otuđio originalne dokumente jer je na kopijama lakše napraviti krivotvorenje. Zna se koje su to osobe, eliminirale su Šaru, uspjeli su u tome, ali samo privremeno – naglasio je Marinović čiji je završni govor, u kojemu se osvrnuo na svaku pojedinu uplatu i isplatu koja se Šari optužnicom stavlja ne teret, jučer trajao gotovo dva sata.
Inače, Šaru tužiteljstvo izmijenjenom optužnicom tereti da je tijekom 2002. godine u svojstvu načelnika, a s ciljem da se nepripadno materijalno okoristi, isplaćivao gotovinu bez osnove te da za te isplate nije obračunavao porez, niti o tome izdavao dokumentaciju. Stoga je optužen da je na taj način oštetio Općinu Galovac, druge osobe i državni proračun za najmanje 30 tisuća kuna.