Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Domaće oplemenjeno maštovitim receptima

30.06.2011. 22:00
Domaće oplemenjeno maštovitim receptima


Prošlogodišnji pobjednik izbora Zadarskog lista i TZ Zadarske županije – “Biramo  restoran s najboljom izvornom gastroponudom”, ugostiteljski objekt Pet bunara laskavu je titulu opravdao i tijekom našeg ovogodišnjeg  obilaska. Ne zaustavljajući se  na lovorikama, vlasnik Vlado  Babac, zapravo šef kuhinje  Mario Arbanas, pripremio  nam je ukusan, originalan,  maštovit i nadasve autohtonog predznaka “začinjen” objed. Dakako, to je bilo i za  očekivati, ne samo zbog titule,  već zbog svih onih pohvala  koje već godinama “kruže”  gradom o ovom restoranu. Iz  Pet bunara nećete izaći ravnodušni, bilo da je riječ o  hrani, ambijentu, profesionalizmu uslužnog osoblja ili,  pak, samo lokaciji podno zadarskih bedema – “naš”  prošlogodišnji pobjednik ima  se čime podičiti. Kombinirajući prije svega domaće namirnice, oplemenjene maštovitim receptima, ovaj je restoran zapravo ogledni primjer  kako bi jedan autentično zadarski ili šire dalmatinski ugostiteljski objekt trebao izgledati. Uvijek u trendu, ove su  godine uveli i jela rađena od  ekološki uzgojenog povrća,  prednjačeći u svemu, pa tako i  tome u gradu. Zapravo teško  bi bilo navesti što se sve to  može pojesti u Pet bunara pa  ćemo se samo kratko zadržati  na ovoljetnim Mariovim preporukama poput čičvarde sa  sipom, palente s plodovima  mora, orza sa sipom ili juhe od  leće. Dakako, nikako ne smijemo zapostaviti ni smokve i  rogač koje su u ovom restoranu implementirali u sve  kategorije jela, od predjela do  deserta, čuvajući zadarsku  gastrotradiciju. Vlado dodaje  da je sada na redu maraška što  će nesumljivo biti još jedan  restoranski hit. U međuvremenu, dok maraška ne “zasjedne” na tron, ovoljetni smo  obilazak restorana zaokružili  izvrsnom tortom od rogača.  Prethodili su joj odlična grdobina s čičvardom i crvenim  paprom te ništa manje dobar  orzotto sa škampima. Pila se  Maraština.
 


Recept šefa kuhinje


Orzotto sa škampima
(za 4 osobe)
300 g očišćenih škampa
2 češnja češnjaka
300 g orza
5 g divlje riže
maslinovo ulje, papar, sol, riblja juha, konjak
Na ugrijanom maslinovom ulju popržiti škampe, dodati češnjak, konjak,  riblju juhu, kuhani orzo te začine po želji. Na kraju dodati i kuhanu divlju rižu.