Prošlogodišnji pobjednik izbora Zadarskog lista i TZ Zadarske županije – “Biramo restoran s najboljom izvornom gastroponudom”, ugostiteljski objekt Pet bunara laskavu je titulu opravdao i tijekom našeg ovogodišnjeg obilaska. Ne zaustavljajući se na lovorikama, vlasnik Vlado Babac, zapravo šef kuhinje Mario Arbanas, pripremio nam je ukusan, originalan, maštovit i nadasve autohtonog predznaka “začinjen” objed. Dakako, to je bilo i za očekivati, ne samo zbog titule, već zbog svih onih pohvala koje već godinama “kruže” gradom o ovom restoranu. Iz Pet bunara nećete izaći ravnodušni, bilo da je riječ o hrani, ambijentu, profesionalizmu uslužnog osoblja ili, pak, samo lokaciji podno zadarskih bedema – “naš” prošlogodišnji pobjednik ima se čime podičiti. Kombinirajući prije svega domaće namirnice, oplemenjene maštovitim receptima, ovaj je restoran zapravo ogledni primjer kako bi jedan autentično zadarski ili šire dalmatinski ugostiteljski objekt trebao izgledati. Uvijek u trendu, ove su godine uveli i jela rađena od ekološki uzgojenog povrća, prednjačeći u svemu, pa tako i tome u gradu. Zapravo teško bi bilo navesti što se sve to može pojesti u Pet bunara pa ćemo se samo kratko zadržati na ovoljetnim Mariovim preporukama poput čičvarde sa sipom, palente s plodovima mora, orza sa sipom ili juhe od leće. Dakako, nikako ne smijemo zapostaviti ni smokve i rogač koje su u ovom restoranu implementirali u sve kategorije jela, od predjela do deserta, čuvajući zadarsku gastrotradiciju. Vlado dodaje da je sada na redu maraška što će nesumljivo biti još jedan restoranski hit. U međuvremenu, dok maraška ne “zasjedne” na tron, ovoljetni smo obilazak restorana zaokružili izvrsnom tortom od rogača. Prethodili su joj odlična grdobina s čičvardom i crvenim paprom te ništa manje dobar orzotto sa škampima. Pila se Maraština.
Recept šefa kuhinje
Orzotto sa škampima
(za 4 osobe)
300 g očišćenih škampa
2 češnja češnjaka
300 g orza
5 g divlje riže
maslinovo ulje, papar, sol, riblja juha, konjak
Na ugrijanom maslinovom ulju popržiti škampe, dodati češnjak, konjak, riblju juhu, kuhani orzo te začine po želji. Na kraju dodati i kuhanu divlju rižu.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
mali nogomet
Sv. Ante Zrilić nekretnine vratio se u Prvu ligu
Zadar
OŠ Krune Krstića
NAGRADE ADDIKO BANKE Zadarske učenice najbolje u financijskoj pismenosti
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Počeo izlaziti prvi hrvatski vinski digitalni časopis, Vinske zvijezde
Ostali sportovi
Uspjeh ŠSD Jadran
Odbojkaši OŠ Bartula Kašića viceprvaci Hrvatske
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV
Ninov trofejni kantar
Županija
NEPRAVOMOĆNO