Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kozulić najavila pospremanje u prostoru

30.06.2011. 22:00
Kozulić najavila pospremanje u prostoru


Često smo isticali da prostorni planovi nisu svete krave. U izmjene ne idemo ponukani ciljanim razlozima kao prije. Sada će to više biti svojevrsno pospremanje u prostoru. Vidjet ćemo i jesmo li 2001. godine dobro predvidjeli lokacije za turističke i gospodarske zone, kazala je Kozulić


Uskoro kreće izrada novih izmjena i dopuna Prostornog plana Zadarske županije. Naime, župan  Stipe Zrilić je na jučer održanom  kolegiju prihvatio prijedlog o izradi  Izmjena i dopuna Prostornog plana  Zadarske županije čime je učinjen  prvi korak prema izradi izmjena najvažnijeg županijskog prostornog dokumenta. Prijedlog je proslijeđen na  usvajanje Županijskoj skupštini.
Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i  komunalne poslove Olivio Meštrović  podsjetio je da je dosad doneseno  nekoliko izmjena i dopuna županijskog prostornog plana kojima se  pristupalo s konkretnim ciljevima –  izgradnje autoceste, plinofikacije i  slično.
– Sada se prema izmjenama prostornog plana ide zbog 40-ak pretpostavki i inicijativa, a zanimljivo je  da će se u novom prostornom planu  prvi put spominjati strateška procjena utjecaja na okoliš, rekao je  Meštrović.
Četrdesetak zahtjeva
– Često smo isticali da prostorni  planovi nisu svete krave. U izmjene  ne idemo ponukani ciljanim razlozima kao prije. Sada će to više biti  svojevrsno pospremanje u prostoru.  Vidjet ćemo i jesmo li 2001. godine  dobro predvidjeli lokacije za turističke i gospodarske zone te u kojoj su  mjeri one u praksi konzumirane, kazala je ravnateljica Zavoda za prostorno planiranje Zadarske županije  Nives Kozulić.
Župan Stipe Zrilić izrazio je želju  da oko donošenja najvažnijeg dokumenta na županijskoj razini bude  što više suglasja.
– Razvoj može biti neograničen, ali  je prostor zadan i ograničen. Oni su  tako, na neki način, u međusobnom  sukobu. Potrebno je sve to dobro  iznivelirati kako bi se dobio željeni  rezultat, a to je održivi razvoj, komentirao je župan.
Inače, prije samog predlaganja izmjena i dopuna prostornog plana, a  radi što preciznijeg i kvalitetnijeg  određivanja sadržaja Odluke, tijelima i osobama određenima posebnim propisima, jedinicama lokalne  samouprave i trgovačkim društvima  u oblasti infrastrukture upućen je  dopis s molbom za dostavu zahtjeva –  podataka, planskih smjernica i propisanih dokumenata za izradu predmetnih izmjena i dopuna. Dopis je  dostavljen svim tijelima.
– Posebno napominjemo da taj  poziv nije imao karakter zahtjeva za  izradu prostornog plana iz članka 79  Zakona o prostornom uređenju i  gradnji, nego je predstavljao prikupljanje podataka i pokazatelja o zahvatima u prostoru koji bi bili razlogom za predmetne izmjene i dopune, odnosno ciljeve i programska  polazišta plana.
Temeljem tih zahtjeva te zahtjeva  koji su zaprimljeni u ranijem razdoblju (oko 40 zahtjeva) utvrđeni su  razlozi za izradu izmjena i dopuna  Plana, kao i ciljevi i programska  polazišta, među ostalim se navodi u  obrazloženju nacrta prijedloga odluke o izmjenama i dopunama prostornog plana Zadarske županije.
“Gdje si danas?”
U nastavku kolegija župan je usvojio izvješće o provedenom longitudinalnom istraživanju obrazovnih i radnih aktivnosti završenih  učenika srednjih škola Zadarske  županije – generacija 2007./2008 pod  nazivom “Gdje si danas?”.
Istraživanje “Gdje si danas?” zajednički su proveli ZADRA – Razvojna agencija Zadarske županije,  Hrvatski zavod za zapošljavanje, zapošljavanje, Područni ured u Zadru i  Upravni odjel za društvene djelatnosti Zadarske županije. Najzanimljivije rezultate ovog istraživanja u  koje je uloženo 55.000 kuna i nekoliko mjeseci vremena jučer su  ukratko prezentirali Dubravko Bacalja i Višnja Perin iz Zavoda za  zapošljavanje.
Bacalja je istaknuo da je istraživanje provedeno pune dvije godine  nakon završetka srednjoškolskog  obrazovanja navedene generacije.
Rezultati ankete pokazali su da je  54,3 posto ispitanika na daljnjem  školovanju, zaposleno ih je 20,8 posto, nezaposleno 24 posto, a neaktivno 0,9 posto.
Što se tiče načina zapošljavanja  najveći dio, njih preko 60 posto,  posao je pronašao preko usmene  informacije prijatelja, roditelja, rodbine i slično.
Istraživanje je pokazalo i da većina  ispitanika svoje školovanje smatra ne  baš korisnim ili čak potpuno beskorisnim te da su među onima koji su  u radnom odnosu svojim radnim  mjestom najzadovoljniji gimnazijalci.
S druge strane, među zaposlenima  je najmanji broj gimnazijalaca jer je  ovaj dio nekadašnje srednjoškolske  populacije uglavnom nastavio sa školovanjem.
– Ovakvo je izvješće prvo ove vrste  ne samo u Zadarskoj županiji, nego i  u Republici Hrvatskoj. Njime se želi  stvoriti stručna, utemeljena podloga  za kvalitativnu obrazovnu upisnu politiku koja će pridonijeti usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta  rada, rekao je pročelnik Upravnog  odjela za društvene djelatnosti Ivan  Šimunić koji je najavio da će se  istraživanje nastaviti i ove godine,  kada će biti anketirana generacija  učenika koji su srednjoškolsko obrazovanje završili u školskoj godini  2008./2009.
 


Dominacija točaka o “morskim” koncesijama




Većina točaka dnevnog reda županova kolegija, njih čak 15, odnosila se  na koncesije na pomorskom dobru. Bilo da je riječ bila o prikupljanjima  ponuda, dodjelama koncesija ili pak poništenjima postupka davanja  koncesija za plaže ili sidrišta, “morske” koncesije u svakom su slučaju  dominirale prvim ovoljetnim županovim kolegijem.