Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kraljevski biser Zadarske županije

30.06.2011. 22:00
Kraljevski biser Zadarske županije


Lokalne vlasti u suradnji s komunalnim poduzećem brinu se oko uređenja povijesne jezgre koja je ciljna jezgra mnogobrojnih izletnika. Od siječnja do lipnja Nin je posjetilo 216 autobusa koji su dovezli 10.800 izletnika, kaže direktorica TZ Nin Marija Dejanović


Turistička patrola Zadarskog lista nastavlja s obilaskom  turističkih bisera Zadarske  županije, a sve u sklopu zajedničke akcije Zadarskog lista i TZ Zadarske županije “Biramo najljepše mjesto, općinu  i grad”. U ovom broju turističkog priloga Eko 023 predstavljamo prijestolnicu hrvatskih kraljeva grad Nin. Nin iz  godine u godinu podiže svoj  turistički rejting, radi na razvoju svog turizma. Zajednički  rad turističkih djelatnika, čelnih ljudi grada i građana rezultirali su značajnim sinergijskim efektom koji rezultira time da je ljepota Nina prepoznata na svim razinama. U  vezi s tim nije za odmet posjetiti kako je upravo Nin prije  tri godine bio pobjednik u  našoj akciji, a lani pobjednik  Europske destinacije izvrsnosti. Nova komunalna infrastruktura, briga o kulturnoj  baštini, novi spomenici, besprijekorno hortikulturno  uređenje i čistoća gradskih ulica, želja građana da oplemene  prostor u kojem žive doveli su  do toga da Nin doživljava svoju  turističku renesansu i s pravom  u budućnosti može računati na  visoko pozicionirano mjesto u  domaćem turizmu.
Izletnička oaza
Krenimo s patrolom, s razgledavanjem elemenata  uređenosti koje analiziramo u  ovoj našoj akciji, a koje analizira  i HTZ u svojoj akciji Plavi cvijet.  Nin od ove godine ima drugačiji  ulaz u grad. Naime, izgrađena je  i puštena u promet gradska zaobilaznica prema otoku Viru, što  je rasteretilo ne samo ninske  nego i privlačke prometnice. Bez  obzira na promjene ulaz u grad  je uredan i na njemu se nalazi  tabla dobrodošlice. Nakon ulaza  krenulo se prema Turističkom  informativnom centru, nekadašnjem pobjedniku u krovnoj  akciji Hrvatske turističke zajednice Plavi cvijet. Njegova pozicija je jasno označena smeđom  signalizacijom. Inače, table  smeđe signalizacije postavljene  su na svim važnijim, frekventnijim lokacijama što turistima  olakšava snalaženje u Ninu, osobito ako su tamo prvi put. Kad je  riječ o samom TIC-u radi se o  impozantnom znanju čiji je okoliš bogato hortikulturno uređen.  Od ljubaznih djelatnica uvijek se  može dobiti prava informacija o  Ninu i njegovoj užoj i široj okolici, nacionalnim parkovima,  parkovima prirode i drugim prirodnim vrijednostima u njenoj  okolini. U TIC-u je dostupan  informativni-promidžbeni materijali na čak osamnaest stranih  jezika, a u pripremi su materijali  i na korejskom. Nakon obilaska  patrola se nastavila u društvu s  direktoricom TZ Nin Marijom  Dejanović koja kaže kako trenutačno na prostoru grada Nina  boravi 6.000 gostiju i koja nas  obavještava s novinama.
– Lokalne vlasti u suradnji s  komunalnim poduzećem brinu  se oko uređenja povijesne jezgre  koja je ciljna jezgra mnogobrojnih izletnika. Od siječnja do lipnja Nin je posjetilo 216 autobusa  koji su dovezli 10.800 izletnika,  kaže Marija Dejanović i nastavlja:
– Ove godine je započelo konzerviranje i izgradnja jednog stupa u nekadašnjem hramu te  uređenje okoliša tog nekad najvećeg antičkog hrama na Jadranskoj obali kako bi se dostojno prezentirao javnosti. Završeni su radovi oko uređenja i  sanacije Donjih gradskih vrata  Bardelina. Solana Nin otvorila je  vrata turistima, uredila pješačke  staze za razgled bazena soli, uredila informativni punkt s bogatom ponudom suvenira od soli i organizirala vođenje po bazenima soli. Ta svojevrsna oaza  ptica privlači mnoge turiste, jer  se tu mogu vidjeti posebno zanimljive, rijetke i ugrožene vrste  ptica gnjezdarica čija je brojnost  u Hrvatskoj i Europi u opadanju: vlastelica i morski kulik.
Kamena pozornica  grada
Nastavimo s patrolom. Ninske obale su za pet, bogato  hortikulturno uređene, šetnice  opremljene svim potrebnim  sadržajima. Isto tako i čistoće  je na zavidnoj razini. Patrola  tijekom svog obilaska nije  naišla ni na jedan odbačen papirić. Svaka čast gradskim komunalcima. Ninjani se mogu  pohvaliti i time da su u proteklih nekoliko godina udvostručili zelene površine u gradu.
Ulazak u staru gradsku jezgru od prije nekoliko godina  čuva hrvatski knez Branimir.  Užitak je šetati starom gradskom jezgrom Nina, razgledavati spomenike i otkrivati povijest ovog kraja od antičkih  dana do danas. Dodatnu dimenziju cijelom gradu daju zidine koje ga okružuju kao i  obnovljeni drugi most. Cjeli  grad predstavlja idealnu kamenu pozornicu za kulturna  zbivanja koja će kao i uvijek  obogatiti i ovo ljeto. Tako se  očekuju klapski koncerti, kazališne predstave, festivali i  druge manifestacije. U obaveznu lektiru svakog iole ozbiljnijeg turista spada i posjet  gradskom muzeju smještenom  na kraju ninske Kalelarge gdje  se na jednom mjestu može  upoznati s počecima hrvatskog  pomorstva. Uz to muzej svojim  eksponatima priča priču o hrvatskim vladarima, počecima  kršćanstva i uopće životu na  ovom prostoru. Za naglasiti je  da je otvoren svaki dan, dakle i  nedjeljom i praznicima. I ovaj  detalj govori o odnosu Ninjana  prema njihovim gostima. Gost  traži ponudu i ona mu se mora  pružiti, a ne zatvoriti vrata  pred nosom. U gradu je i  uređen Park Petra Zoranića,  prekrasan prostor u kojem  podjednako uživaju i domaći i  strani gosti. Ne zaboravimo  spomenuti kako i Nin ima svoju izložbu crkvene umjetnosti  Zlato i srebro grada Nina. U  ovoj priči o Ninu moramo spomenuti i tamošnje ugostitelje  koji svoje goste osvajaju domaćim tradicionalnim ambijentom u kombinaciji s vrhunski spremljenim ribljim i domaćim specijalitetima.
Ninjani su još jednom pokazali da vole svoj grad i  poštuju svoje goste. Njihova  vizija je jasna – arheološki i  zdravstveni turizam. Planovi  su napravljeni i još samo treba čekati da se ostvare.  Njihovom realizacijom Nin  će dobiti na atraktivnosti i  nove sadržaje koji će goste  privlačiti cijelu godinu.


Novi sadržaji na Ninskom blatu




Ninsko blato osim što je poznato po ljekovitim svojstvima mulja na cijeni je kod roditelja s  malom djecom zbog pijeska i  plitkog mora. Tu je i Kraljičina  plaža. Jedna od najljepših plaža  Zadarske županije. Ninske plaže  je njemački ADAC proglasio najljepšima u Dalmaciji, a takva ocjena ima svoju težinu.
– Za ovu sezonu uređeni su  sanitarni prostori na Kraljičinoj  plaži, prilazni mostići i pješačke  staze na lokalitetu ljekovitog blata  kako bi se mnogi korisnici mogli  nesmetano kretati od mostića  preko močvarnog terena do  pješčane plaže. Naime, tu se  tradicionalno provodi ljetna terapija blatom na otvorenom prostoru od strane Medicinskog centra iz Zadra koja je ove godine  započela u ponedjeljak, kaže direktorica Marija Dejanović.