Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Maštovita jela od maraške oduševila Zadrane

30.06.2011. 22:00
Maštovita jela od maraške oduševila Zadrane


Šef kuhinje Pet bunara Mario Arbanas maraške je pekmez “Šinjorina maruška” prezentirao kroz niz jela: zadarsku pašticadu s maraškom, lungić punjen maraškom, rižoto s kozicama i maraškom te savijaču, tri torte i pitu sa “Šinjorinom maruškom”


Jučer je u restoranu Pet bunara održana  prva prezentacija pekmeza  od višnje maraške “Šinjorina  Maruška” obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva  Damjanić/Babac iz Poljica.  Nakon velikog uspjeha s nagrađivanim pekmezom od  smokava “Šinjorina smokva”,  Sandra Babac, vlasnica imanja. nedavno se uhvatila u  “koštac” s još jednom prepoznatljivom mediteranskom voćkom, autohtonom  zadarskom sortom višanja –  maraškom. Svoju je novu bebu, kako je u šali okupljenim  uzvanicima nazvala “Šinjorinu marušku”, Sandra “povjerila” šefu kuhinje Pet bunara Mariju Arbanasu,  pruživši mu priliku da još  jednom demonstrira svoje  priznate kulinarske kapacitete i osmisli čitav niz jela,  kako sa samom maraškom,  tako i sa pekmezom od maraške. Mario je, pak, pripremio zadarsku pašticadu s  maraškom, lungić punjen  maraškom, rižoto s kozicama  i maraškom, savijaču, tri torte i pitu sa “Šinjorinom maruškom”. Gužva koja je nastupila oko postavljenih stolova bila je sasvim razumljiva, kao i pohvale koje su se  mogle čuti na sva jela koja  je Mario, već uvriježeno  znalački pripremio.
Degustaciji su prethodili  kratki pozdravni govori  Sandre Babac koja je zahvalila svim uzvanicima na  dolasku, ne zaboravivši  zahvaliti ni svim ostalim pojedincima koji su pomogli  da “Šinjorina maruška”  izađe na tržište. Na prezentaciji je govorila i Verica  Dragović-Uzelac s  Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta istaknuvši  kako zbog svojih nutritivnih vrijednosti višnju  možemo smatrati super  voćkom.
– Drago mi je da sam  danas ovdje s vama, drago  mi je da imam priliku biti  dio promocije ove vrijedne  voćke koja je, nažalost, itekako zanemarena. Sandrin  je projekt tim više vrijedan,  pogotovo što se radi o prepoznatljivoj višnji maraški,  naglasila je, između ostalog, Dragović Uzelac te dodala kako su u svrhu popularizacije višnje nedavno  u Hrvatsku pristigla i sredstva iz fondova EU.