Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Katičin: U Betlehemu smo dočekani s velikim gostoprimstvom

Autor: Siniša Klarica

30.06.2013. 22:00
Katičin: U Betlehemu smo dočekani s velikim gostoprimstvom


Donedavni načelnik Općine Tkon Danijel Katičin, nedavno je bio gost Palestinske samouprave na Zapadnoj obali. Katičin je u Palestini boravio kao dugogodišnji član ARLEM-a – Skupštine lokalnih i regionalnih vlasti Euro-Mediterana. Njegov posjet Palestini odvijao se u vrlo zanimljivom ozračju jer su glavne teme bile upravljanje vodama i urbane migracije na Mediteranu.
– Moj doprinos kao člana kojeg je u skupštinu ARLEM-a imenovala Udruga gradova i općina RH, bila je opis stanja i razvojnih potreba odvodnje, vodovoda i navodnjavanja u Zadarskoj županiji. Riječ je o temi izuzetno važnoj za razvoj naše regije. Međutim, koliko je to važno pitanje održivog razvoja, najbolje se vidi u Palestini, gdje su sve te poluge izvan mogućnosti upravljanja Palestinske samouprave, rekao je na početku izlaganja Danijel Katičin.
Na samom terenu, priča je drugačija, svim izvorima vode Palestinske samouprave gospodare Izraelci. Izraelci Palestincima prodaju i svu električnu struju koju troše. Na drugu stranu, zemlje EU koje participiraju u ARLEM-u imaju jasne i neskrivene komercijalne interese na području Mediterana dok je Palestincima bila najvažnija politička konotacija ovog sastanka, budući da je na Zapadnoj obali, gdje je na vlasti AL-Fatah, znatno drugačija situacija nego u Gazi gdje je na vlasti radikalniji Hesbollah. Naime, Palestinci se uzdaju da će EU pojačati pritisak prema Izraelu kako bi se konačno ustoličila održiva palestinska država.
– Zato je i razumljivo da smo u Betlehemu dočekani s velikim gostoprimstvom, kao predstavnici EU. Situacija u tom gradu podsjeća na onu u velikim logorima Crvenog križa. Ono što vidimo preko TV-a ne može ni izbliza opisati koliko je teška ta omča oko vrata. Često sam u raspravama u Hrvatskoj branio stavove Izraela i židovskog naroda, i kao politolog, ali i s religijskog stajališta koje kaže da im je upravo Bog dao ovu, Obećanu zemlju. U Betlehemu se plastično vidi najveći problem suživota, a to su nova izraelska naselja. To su pravi novi gradovi, a ne tamo neke male kućice koje su velikim zidovima sa stražarskim kulama, odvojeni od palestinskih. Zidovi visoki do 6 metara, ukupno dugi 800 km, ne samo da odvajaju Izrael i Palestinsku samoupravu, već i izraelska nova naselja na okupiranom području od palestinskih. Da bi došao do svog vrta koji mu se nalazi tik ispred kuće, Palestinac ponekad mora voziti kilometrima zaobilaznim putevima. Da bi iz Betlehema čovjek koji mora promijeniti osobne dokumente, stigao u 15-ak kilometara udaljeni Ramallah, inače glavni grad Palestinske samouprave, umjesto najkraćim putem kroz Jeruzalem, mora proći okolo kroz Paklenu dolinu, lokaciju poznatu od biblijskog doba, koja u potpunosti opravdava naziv. Naime, riječ je o mjestu u kojem se nekontrolirano odlaže otpad i ispušta kanalizacija iz Jeruzalema. Taj put traje i po 3 sata jer puno je kontrolnih točaka i na cestama koje povezuju i dijelove Palestinske samouprave, kazivao je Katičin.