Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Puž Sprinter prvak Hrvatske (FOTOGALERIJA)

Autor: Velimir Brkić

30.06.2013. 22:00
Puž Sprinter prvak Hrvatske (FOTOGALERIJA)

Foto: Velimir BRKIĆ



Puž vinogradnjak Sprinter, ekipe Stari ribar ponosnog kapetana Vlatka Gulina, prvi je prošao ciljem na Drugom otvorenom prvenstvu Hrvatske u utrci puževa održanoj u subotu navečer u središtu Benkovca na autohtonoj manifestaciji pod nazivom Puževim korakom.
Prije nego je nagrađen peharom punim salate, a njegova ekipa s tisuću kuna i priznanjem, službeni prvak Hrvatske morao je pobijediti 26 suparnika. Prije utrke, puževi su morali proći strogi liječnički pregled, dio kojeg je bila i doping kontrola koju su predvodile Dijana Vuksan i Marija Dukić.
Po drugi put na Benkovačkom kulturnom ljetu 27 puževa hrabro se natjecalo za titulu najbržeg u Hrvatskoj. Na jedinstvenom prvenstvu Hrvatske puževi su od početka do kraja staze morali prijeći 120 centimetara nakon što su suci Milan Kamber i Branimir Nimac uglas uzviknuli: “Pozor, spremni, polako!” a direktor Turističke zajednice Benkovca Vanja Čvrljak ispalio pucanj iz startnog pištolja.
Uz žestoko bodrenje navijača, kladioničara i vlasnika puževa najbrži puž je stazu prešao za 50 minuta i 28 sekundi, što je u odnosu na prošlogodišnji rezultat pobjednika puža Nadinjana Tomislava i Veselka Glavića te Denisa Odžakovića od nevjerojatnih 11 minuta i 42 sekunde, slabiji rezultat za čak 40 minuta.
Puž Zadarskog lista nakon “brzog” starta već je nakon 15-ak centimetara staze, nažalost, prešao u suparničku stazu te je diskvalificiran.
U “drugom poluvremenu” puževi su se pripremali na “stotinu i jedan” način, kuhani na starinski i na seljački način, pečeni na gradelama, kao ražnjići s povrćem, pohani, na bolonjeze, kao rižot, sa šugom, punjeni, s palentom, s gljivama, sirom i pršutom, u brašnu, puževi “a’la bourguignonne” ili na burgundski način, pod cripanj i pod pekom, s kućicom i bez kućice, a spremala se čak i juha od puževa.