Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Gimnazija Franje Petrića na 9. mjestu među hrvatskim srednjim školama!

30.06.2016. 22:00
Gimnazija Franje  Petrića na 9.  mjestu među  hrvatskim  srednjim  školama!


 Zadar nije samo najbolja europska destinacija, nije samo  jedan od bisera hrvatskog turizma. Činjenice pokazuju kako smo u Hrvatskoj u vrhu i po još jednoj itekako bitnoj stavci – obrazovanju. Prema  podacima Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje  škole među najpopularnijim, odnosno najpoželjnijim gimnazijama je  zadarska Gimnazija Franje Petrića.
 Na ovom popisu već tradicionalno prvo mjesto zauzima zagrebačka  XV. Gimnazija, a odmah iza je i dubrovačka Biskupijska gimnazija  Ruđera Boškovića s pravom javnosti. Za obje je potrebno više od osamdeset bodova, a oni se mogu zaraditi samo ako uz uspjeh od 5.0 učenici  imaju i dodatne bodove.Vrh ljestvice, prema pokazateljima, i ove godine drže gimnazije s matematičkim programima. Upravo tu se, na devetom mjestu, smjestila  Gimnazija Franje Petrića u kojoj ne kriju zadovoljstvo ovom činjenicom.
– Iako u  Pravilniku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za  upis u prvi razred srednje škole stoji da škola može utvrditi minimalni  broj bodova potrebnih za prijavu kandidata za upis u pojedini program  obrazovanja, mi tu mogućnost ne koristimo. Dakle, nemamo unaprijed  određen bodovni prag. Međutim, u zadnjih nekoliko godina, kako raste  interes za našu školu, „raste” i bodovni prag. Prošle godine zadnje upisani učenik u program opće gimnazije imao je 77,52, a u program prirodoslovno-matematičke gimnazije 77,78 bodova od maksimalnih 80,  kazala nam je Blanka Pedišić, ravnateljica Gimnazije Franje Petrića.
Kad je riječ o uspjehu ove zadarske srednje škole, odnosno njihovih  učenika, možemo se samo prisjetiti nedavnog rezultata Danijela Paleke, koji je osvojio tri Oskara znanja, dva za međunarodne uspjehe i jedan za državno prvo mjesto.