Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Iseljenički turizam kao veza između Hrvata u domovini i dijaspori

30.06.2017. 22:00
Iseljenički turizam kao veza između Hrvata u domovini i dijaspori


U Hrvatskoj, kako je rečeno na konferenciji, postoje mogućnosti za razvoj turizma i u gradskim i u ruralnim područjima, naročito usmjerene prema povijesnim cjelinama, ekoturizmu, sportu i rekreaciji, kulinarstvu i kulturi
Prema nekim podacima oko pet milijuna ljudi godišnje je u pokretu. Kada je riječ o iseljeničkom turizmu, prema tome bi trebali zauzeti funkcionalni pristup i jednu generalnu politiku prema dijaspori. Početkom ’90-tih godina prošloga stoljeća imali smo veliko iseljavanje i odljev mozgova, a s početkom ovog stoljeća situacija se mijenja, pa i naša vanjska politika radi na tome da se ojačaju međusobne veze i u gospodarskom i u turističkom, pa i u svakom drugom smislu – izjavila je među ostalim, Renata Tomljenović iz Instituta za turizam prije početka prve Međunarodne konferencije o iseljeničkom turizmu koja je počela jučer ujutro u obnovljenom prostoru Kneževe palače u Zadru i traje do 2. srpnja.
Kolika je snaga i vrijednost hrvatske dijaspore podsjetio je i Marin Sopta predsjednik Programsko-organizacijskog odbora u svom pozdravnom govoru, navodeći primjere nekoliko poznatih i uspješnih obitelji hrvatskog podrijetla koje su svoj kapital i znanje uložili i u zemlju svojih pradjedova kao što je obitelj Lukšić, Pašalić, Miletić i drugi hrvatski iseljenici iz Australije i Novog Zelanda, a koji primjerice, sada ulažu i grade hotele na otoku Braču. Zaključio je kako su predviđanja da će ovakav vid turizma rasti između 15 i 20 posto do 2020. godine.
Razmjena iskustava i suradnja
Naime, prva Međunarodna konferencija o iseljeničkom turizmu te njegovoj nacionalnoj i globalnoj perspektivi održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grada Zadra te uz suradnju s Hrvatskom maticom iseljenika, Institutom za migracije, Institutom za društvene znanosti Ivo Pilar i Centrom za kulturu i informacije Maksimir.
Kako se moglo čuti, konferencija je imala za cilj okupiti znanstvenike i turističke stručnjake iz različitih zemalja svijeta, naročito s Mediterana, kako bi razmijenili međusobna iskustva, ali i počeli intenzivnije surađivati u razvoju i pristupu iseljeničkom turizmu. Hrvatska je prepoznala potencijalne dobrobiti iseljeničkog turizma ne samo za gospodarstvo, već i, imajući na umu potrebe iseljeničke zajednice, mogućnosti razvoja i kvalitetnijeg odnosa zajednica Hrvata u inozemstvu s domovinom.
U Hrvatskoj, kako je rečeno na konferenciji, postoje mogućnosti za razvoj turizma i u gradskim i u ruralnim područjima, naročito usmjerene prema povijesnim cjelinama, ekoturizmu, sportu i rekreaciji, kulinarstvu i kulturi. Također, hrvatsko iseljeništvo sudjeluje u brojnim folklornim aktivnostima s ciljem očuvanja kulturne baštine, koje se mogu povezati s izvornim područjima u Hrvatskoj.
Razvoj iseljeničkog turizma bi trebao imati za cilj povećanje ciljane populacije kroz odabrane programe usmjerene prema mlađim generacijama, studentima, umirovljenicima. Za ostvarenje ove ideje potrebno je razvijati suradnju između znanstvenih i kulturnih institucija, države, jedinica regionalne i lokalne samouprave i lokalnih zajednica, kroz pojedinačne i skupne programe, s ciljem promocije hrvatskog iseljeničkog turizma.
U početnoj fazi
Iako je razvoj ovakvog vida turizma u početnoj fazi, pristupanje Hrvatske Europskoj uniji pruža nove mogućnosti.
Nazočne u Kneževoj palači, kratko je u ime domaćina, pozdravio i Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i obrtništvo Grada Zadra koji je podsjetio kako je Zadar prošle godine bio proglašen najboljom europskom destinacijom te kako već u prvih pet mjeseci ove godine Zadar bilježi porast broja gostiju od 20 posto i u dolascima i u noćenjima te naglasio kako je Grad Zadar donio i jedan vrlo važan dokument, a to je Strategija razvoja turizma do 2020. godine što će svakako još više doprinijeti razvoju turizma zadarskoga kraja.
Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske također, je naglasio važnost povezivanja i jačanja veza između Hrvata u domovini i dijaspori, dok se Frano Matušić državni tajnik Ministarstva turizma osvrnuo i na činjenicu kako njegov rodni Dubrovnik, ali primjerice, i Plitvice postaju iz godine u godinu sve “napučenije” jer nam dolazi golem broj gostiju u isto vrijeme te da bi trebalo početi raditi i na rješavanju tih pitanja. U Hrvatskoj se, čulo se na konferenciji, iz sezone u sezonu, bilježi sve veći broj gostiju, ali i hotela s pet zvjezdica.