Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

S prvim srpnja stigle i prve velike gužve (GALERIJA)

30.06.2017. 22:00
S prvim srpnja stigle i prve velike gužve (GALERIJA)


Gužve u prometu, na Poluotoku, u lukama i na kolodvorima, prizori su zbog kojih su turistički radnici jučer zadovoljno trljali ruke
S prvim srpnja počele su i prve veće turističke gužve, a njima je doprinijela i činjenica da je “sjeo” na subotu, koja je i inače dan smjene gostiju. Poluoblačno jutro potaknulo je “goste i domaće” da šetnju zamijene automobilom, što je dodatno povećalo kaos na prometnicama.
Gužve u prometu, na Poluotoku, u lukama i na kolodvorima, prizori su zbog kojih su turistički radnici jučer zadovoljno trljali ruke, a sudeći prema komentarima naših sugovornika, ova sezona nije bolja samo po statistikama već i po dojmovima onih koji se s turistima svakodnevno susreću.
Zadarski autobusni kolodvor vrvio je kao košnica brojnim turistima koji su, noseći svoje glomazne ruksake ili vukući teške kufere, tražili taksiste ili neki drugi način kako bi otišli do ugovorenog smještaja.
Prava gužva tek slijedi
– Posao se već osjetno povećao, ali pravo povećanje očekujemo, kao i svake godine, poslije 10. srpnja, rekao nam je jedan od taksista koji je s kolegama čekao novu turu turista. Istaknuo je kako se profil turista mijenja ovisno o događanjima i periodu, pa je tako bilo više Engleza koji dolaze preko Zadra zbog Hide out festivala elektroničke glazbe u Novalji, dok u kolovozu tradicionalno očekuju navalu Talijana.
– Početkom sezone podigli smo i cijene prijevoza putnika pa je sada dnevna tarifa 45 kuna za prvih 5 kilometara, dok je noćna 20 posto viša i počinje od 54 kune za prvih 5 kilometara, pojasnio je taksist. Turisti se, kaže on, ne žale na cijene.
Sandi Šalov, direktor zadarskog autobusnog kolodvora potvrdio je osjetno povećanje broja putnika, ali navala se tek očekuje.
– Bilježimo povećanje u stranom prometu, ali očekujemo još veću gužvu nego što je danas, jer prava sezona tek počinje, kazao je Šalov.
Na kolodvoru smo naišli na grupu turista koji su nakon 17 sati putovanja autobusom stigli iz Švicarske u Zadar. Međutim, tu njihov put ne prestaje jer su odlučili provesti tjedan dana u Novalji na otoku Pagu.
– Završili smo sa školom pa smo odlučili da ćemo u Hrvatskoj provesti tjedan dana. Došli smo zbog lijepog mora i plaža, jeftinog smještaja i pića te dobre zabave, rekli su nam mladi turisti.
Ništa manja gužva nije bila ni u luci Gaženica gdje je već ujutro nekoliko stotina automobila čekalo za odlazak na otoke u zadarskom arhipelagu.
U redovima za trajekt
Djelatnici Jadrolinije i Lučke uprave potvrdili su da se osjeti veći priliv automobila jer je prva srpanjska subota pa je velik broj ljudi odlučio krenuti na ljetovanje.
– Spremni smo na gužve i trajekti voze stalno pa se ne čeka dugo, kažu iz trajektne luke. Većina putnika strpljivo čeka i ne negoduje jer su očekivali povećan promet u luci te su se spremili na čekanje.
Ipak, ima ih i onih koje je gužva iznenadila, kao našeg sugovornika Mathiasa iz Njemačke. On je s prijateljima unajmio brod na Ugljanu te su morali stići na vrijeme kako bi se mogli ukrcati na brod.
– Trenutno čekamo pola sata, a bojimo se da nećemo stati u trajekt što ne bi bilo dobro jer bismo onda morali čekati još sat vremena. Unajmili smo brod i bit ćemo šest dana na Jadranu, rekao nam je Mathias zabrinuto gledajući u red i brojeći koji je po redu njegov automobil te hoće li se uspjeti ukrcati.
Tijekom vikenda dana, na usporenu vožnju u koloni na prilazima turističkim gradovima i mjestima duž jadranske obale, upozoravao je i Hrvatski autoklub. Promet je očekivano bio pojačan i na graničnim prijelazima.