Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kad je oldtimer u pitanju, novac nije važan

31.07.2011. 22:00
Kad je oldtimer u pitanju, novac nije važan


Šezdeset oldtimera iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije okupilo se na jedanaestom po redu međunarodnom susretu oldtimera koji organizira Oldtimer klub Sv. Krševan Zadar


Mercedesi iz prve polovice 20. stoljeća, njemačka proizvodnja prije  Drugog svjetskog rata, obiteljski FIAT-i sedamdesetih,  ratni džipovi američke vojske, samo je dio impozantne  kolekcije oldtimera koji su u  subotu privukli Zadrane na  Obalu kralja Tomislava. Šezdeset oldtimera iz Hrvatske,  Bosne i Hercegovine i Slovenije okupilo se na jedanaestom po redu međunarodnom susretu oldtimera  koji organizira Oldtimer  klub Sv. Krševan Zadar. Nakon Zadra uslijedio je tradicionalni đir Jadranskom  cestom prema Pirovcu.
– Svrha ovog događaja je  druženje nas vlasnika oldtimera u regiji i turistička promocija Zadarske županije.  Ulazimo u naša turistička  mjesta, a turističke zajednice nas stavljaju u kalendar  svojih događanja, kaže predsjednik Oldtimer kluba Sv.  Krševan Zadar Neven Krpina.
Najstariji automobil bio je  Dodge iz 1924. godine vlasnika Drage Kukovića iz Prvačine u Sloveniji. Kuković  je već stari sudionik zadarskog susreta vlasnika oldtimera.
– Ne bih znao koliko je moj  automobil do sada prošao kilometara. Mi sada u sezoni  odemo na trideset i pet susreta. Održavanje ovakvog  auta zahtijeva vremena i  skupo je. Originalne dijelove  za njega nabavljam u Americi.
Na subotnjem skupu bio  je najstariji automobil u Zadru, Mercedes 170 DS iz  1936. godine, vlasnika  Zvonka Markovića.
– Auto je u mojoj obitelji  otpočetka. Djed mi je bio šef  željeznice, imao je svog šofera i od njega sam ga naslijedio. Da ga dovedem u sadašnje stanje trebalo mi je  šesnaest godina rada, a novaca ne smijem ni računati.  Za jednu felgu sam išao tisuću kilometara kod starog  majstora i platio je 700 maraka. Novac nije važan,  važna je bila felga, kaže Marković koji originalne dijelove  za svog ljubimca naručuje iz  Stuttgarta.