Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kovač: Nismo im imali što poslati za gašenje!

31.07.2011. 22:00
Kovač: Nismo im imali što poslati za gašenje!


Kovač je potvrdio kako je u 12.20 sati zatražena zračna potpora za Kornat te da su tražili dvije letjelice – jednu za transport, a drugu za gašenje. Pojasnio je da su dva kanadera bila su na remontu, jedan u Grčkoj, a jedini preostali na hvarskom požarištu
Tog 30. srpnja raspolagali smo samo s jednim kanaderom i tri helikoptera koji su bili angažirani na Hvaru gdje je rano ujutro izbio veliki požar. Nismo im imali što poslati – rekao je Miroslav Kovač, zapovjednik Protupožarnih namjenskih obrambenih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u nastavku suđenja bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, jedinom optuženom za kornatsku tragediju u kojoj je prije četiri godine život izgubilo 12 vatrogasaca. Kovač je potvrdio kako je u 12.20 sati zatražena zračna potpora za Kornat te da su tražili dvije letjelice – jednu za transport, a drugu za gašenje. Pojasnio je da su dva kanadera bila su na remontu, jedan u Grčkoj, a jedini preostali na hvarskom požarištu. Kasnije je upućen u Vodice zbog procjene da je tamo potrebniji, a o tome je danas svjedočio i umirovljeni pilot Boris Iskra koji je na dan tragedije bio dežuran.
– Kornat smo preletjeli s južne strane. Požarište je je bilo udaljeno od obale i dugačko. Gorjelo je nisko raslinje na liniji od oko dva kilometra. Kuće nisu bile ugrožene, a ljude tamo nismo vidjeli – posvjedočio je Iskra napomenuvši kako su netom prije dolaska iznad Kornata, oko 13.27 sati, primjetili jedan vojni helikopter koji se vraćao otamo.
– Kornat nismo gasili jer smo poziv zaprimili po povratku s požarišta na Hvaru. Nismo imali dovoljno goriva, pa smo napravili samo jedan izviđački let – kazao je Iskra koji se potom zrakoplovom uputio u Zemunik po gorivo, a nakon toga zamijenila ih je druga posada pa nije mogao svjedočiti o daljnjem razvoju događaja taj dan. Spomenuo je, međutim kako je kontroli leta na povratku s Kornata javio za požar u Vodicama naglasivši kako sa zemaljskim vatrogasnim snagama taj dan nije  komunicirao, već samo s kontrolama leta u Splitu i Zadru.
Na sljedećem ročištu zakazanom za polovinu rujna svjedočit će četvorica pilota, a za 5. listopad najavljeno je svjedočenje jedinog preživjelog – Frane Lučića te je to ročište u očekivanju opsežnog i detaljnog iskazivanja rezervirano samo za njega.


 VLADA PREKRŠILA SVOJU ODREDBU


Mišo Papić, Slavičin branitelj koji je na današnjem ročištu zamijenio  Čedu Prodanovuića upitao je danas Miroslava Kovača je li mu poznat Vladin  plan i program protupožarnih aktivnosti za 2007. godinu. Kovač je  odgovorio da jest potvrdivši kako je tim planom predviđeno da u  protupožarnoj sezoni na raspolaganju budu po četiri kanadera i helikoptera,  te po jedan “bell” i “pilatus”. Na dan kornatske tragedije upravo odlukom  Vlade jedan je kanader gasio u Grčkoj, a spletom nesretnih okolnosti dva su  bila na remontu. Četvrti je bio angažiran na Hvaru zajedno s tri helikoptera  koja su mahom taj dan služila za transport, dok je četvrti bio na remontu  zbog kvara, odnosno izbušene gume. – A gdje su letjelice bile u međuvremenu, od punjenja gorivom do odlaska  na Kornat – upitao je potom Papić, na što Kovač nije znao odgovoriti. Na posljednjem ročištu, podsjetimo, piloti helikoptera posvjedočili su  kako su oni uz letjelice besposleno stajali oko četiri sata, čekajući svoje  nadređene koje su potom prevezli u Divulje.




 OPUNOMOĆENIK ZATRAŽIO AUDIO-VRPCE


Zapovjednik Miroslav Kovač danas je na zahtjev Mare Mihočevića,  opunomoćenika obitelji poginulih vatrogasaca, svjedočio i o audio-vrpcama  kazavši kako njih nije problem pribaviti za potrebe suda, iako Mihočević ima  sasvim suprotno iskustvo.
– U svakom avionu postoji snimač koji bilježi svaki razgovor između  posade i kontrole leta. Riječ je o neprekidnim vrpcama koje se kasnije  presnimavaju. Međutim, one snimljene na dan tragedije, izuzete su i  dostavljene nadležnim institucijama jer tako nalaže procedura – rekao je  Kovač.