Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Roki najbrži magarac Posedarja

31.07.2011. 22:00
Roki najbrži magarac Posedarja


Ljetnim igrama Zadarske županije pridružilo se i Posedarje. Da i oni imaju što ponuditi svojim gostima pokazali su u subotu navečer. Osim pregršta zabavnih igara, u Posedarju je održana i tradicionalna utrka magaraca, dio posedarske tradicije koja se njeguje već više od četrdeset godina.
 Ljetnim igrama ipak su najoduševljeniji ostali najmlađi. Nošenje jajeta u žlici, gdje je slavio Filip Mrkela iz Posedarja, skakanje u vreći, potezanje konopa izazivalo je salve smijeha okupljenih. Osim mlađih potezali su i stariji.
 Glavni događaj cijelog okupljanja ipak je bila utrka magaraca koju su okupljeni jedva dočekali. Tradicionalni spektakl utrke  magaraca ove godine je privukao brojne Posedarce i njihove goste, a prema nekim procjenama na posedarskoj rivi se okupilo čak 3000 gostiju.
Najbržim se pokazao Mile Rogić iz Popovića i njegov brzi magarac Roki. Bilo je tu magaraca različite životne dobi i iskustva u magarećim trkama, a u trci su kao i svake godine uglavnom prevladavali Posedarci.
 Posedarska utrka se razlikuje od utrka u drugim mjestima upravo po tome što u njoj sudjeluju magarci čiji su vlasnici ljudi iz okolnih sela koji magarce i danas koriste u svakodnevnim poslovima.
Nakon utrke magaraca okupljeni su se do kasno u noć zabavljali uz koncert sastava Rockatansky.