Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Poljoprivredno zemljište s pogledom na more i druženje s crvenokosom Suzy

Autor: Mario Padelin

31.07.2012. 22:00
Poljoprivredno zemljište s pogledom na  more i druženje s crvenokosom Suzy


Za brze ljude koji imaju jako dug korak idealna je kuća ona na Višnjiku s “blizinom centra grada” (poznato je da je Višnjik, kao i Plovanija uz sam Poluotok). Ako se prijavite za “čišćenje i peglanje” morate obavezno imati i vozačku dozvolu (to ako je velik stan, za voziti iz sobe u sobu)
Prošlo je par godina otkako sam zadnji put čitao i  komentirao Mali oglasnik  Zadarskog lista, a baš sam se  svojevremeno bio dobro zabavio. Iskreno govoreći, trebao sam nešto pronjuškati  što me zanimalo, a onda mi  vrag nije dao mira pa sam  čitao dalje i dalje. Kako je to,  vjerujte mi, uistinu veliko  štivo, cijeli proces je trajao  danima. Čak sam neke oglase i zaokružio iako ih na  kraju ipak nisam nazvao iz  vrlo jednostavnog razloga.  Niti mi treba, niti imam novaca za to. Ipak, kada su u  pitanju “kuće s bazenom s  pogledom na more”, “crvenokosa Suzy”,  ili “dva grobna  mjesta na atraktivnoj poziciji”, čovjek se malo i zainteresira. Ima tu svega, stvari  koje su normalne, ali i nevjerojatnih gluposti za koje  čovjeku nije jasno misle li to  oni ozbiljno, ili se radi o  nekakvoj šali. Ali, pogledajmo malo čega tu sve ima.
KUĆE, POSLOVNI PROSTORI,  RAZNO…
Uvjerljivo najviše oglasa  otpada na kuće i stanove pa  onda na zemljišta, poslovne  prostore i ostale materijalne  stvari za koje treba izdvojiti  pozamašne svote novaca.  Tolike svote da mi nije jasno  tko to uopće i kupuje, osim  onih koji su netom prodali  nešto slično pa imaju s čime  pazariti. Ima i nešto zaposlenja, ali dio takvih ponuda  i nije nešto na što bi se moglo  ozbiljno računati. Tehničke  robe ima malo, poduke također (danas djeca sama uče  sa tv-a i na ulici), postoji i  dio za “usluge” u što spada  doista sve i svašta, od tehničkih usluga do raznih vidovnjaka i slične bratije.  Najzanimljivija su naravno  “poznanstva” u kojima ima  zanimljivih ponuda raznih  vrsta, ali treba zbilja biti  očajan pa se javljati na takve  oglase.
VOZILA NA KILE?
Malo me začudio mali broj  vozila koji se nude. Ponuda  je zbilja siromašna, a nema i  ništa što bi me moglo zabaviti osim jednog oglasa  gdje se “otkupljuju sve vrste  vozila na kile”. Kako to “na  kile” nije mi jasno, ali oni  valjda znaju što rade. Jedan  prodaje auto sa “stranim papirima”, što mi isto nije baš  jasno, ali to isto nešto znači.  Strani su papiri valjda vrijedniji od domaćih. Plovila  pak ima jako malo, sveukupno samo osam komada,  kao da živimo u Udbini, a ne  na moru sa tisuću otoka.  Meni je pak najzanimljiviji  jedan koji mjenja plovilo za  “garažu, malu kuću ili sl.”  Moram priznati da mi ova  zamjena dobara nikako nije  jasna. Dobro za garažu… Ali  kuća… Pa makar i mala… Pa  koliko je to plovilo? Kao Berge Istra?
KUĆE I OKUĆNICE S  POGLEDOM NA MORE
Kao što smo već rekli, najviše se prodaju kuće, stanovi  i tereni. U stvari, najviše se  “nude” na prodaju, a prodaju  li se – to je već druga priča.  Najzastupljenije su naravno  kuće oko Zadra, a sve su one  na “odličnoj poziciji” i sa “pogledom na more”, a pogotovo  se pazi koliko su udaljene od  mora. Pa onda imamo raspon od onog “tik uz more” pa  sve do “samo 8 km do mora”.  To mi baš nije jasno. Kao da  je kuća “uz more” nekakav  ideal, nešto nadnaravno. Ja  eto, jednu od svojih vila  imam u primorskom mjestu  u centru jako blizu mora. I  što imam od toga? Gomilu  turista koji mi se deru pod  prozorom, bahate ugostitelje, a da i ne govorim da  moru već godinama nisam  uspio prići od gomile masnih  i debelih tjelesa i njihove  djece. Osim pogleda “na more” imamo i pogled “prema  moru”. Vi dakle gledate prema moru, a jel ga zbilja i  vidite, to je već vaš problem.  Inače, ako niste znali, Bokanjac je pun kuća s pogledom na more. Ne na Bokanjačko blato, nego na more. Jadransko. A dobro, ako  tako kažu.
ODLIČAN POGLED NA  TERETNU LUKU!
Jedna kuća ima “sobu za  rekreaciju”, druga je prizemnica sa mogućnošću podizanja još dvije (sic!) etaže  “tik uz more”. Ovo “tik uz  more” onda znači da je ta  kuća bespravno sagrađena,  jer kako inače… Kuća može  biti i “u nizu” (najčešće Novi  Bokanjac), a jedna ima, vjerovali vi sada meni ili ne, a  zbilja je istina – “odličan pogled na Novu luku”, što će  reći pogled na Gaženicu i  Bibinje, tj. pogled kojega bi  se rado odrekao, ako me se  već pita. Jedan bi “hitno kupio kuću na osami s pogledom na more”. Jest, kako  da ne. I još sa polugolim  mulatkinjama koje igraju odbojku na pijesku u dvorištu.
A znate li vi što je to “urbana vila”? Ako ne znate,  otiđite do Privlake gdje se  prodaje jedna “predivna urbana vila”. Sad, iako u toj  Privlaci poznajem jako puno  kulturnih i dobrih ljudi, ipak  je nepobitna činjenica da se  radi o selu, a što će u selu  urbana vila? Zašto onda ne  prodaju ove kuće po Sokinom brigu i Plovaniji kao  “predivne seljačke kuće” jer,  iskreno govoreći, mnoge to i  jesu.
SVEGA I SVAČEGA
O kućama bi mogli pisati  cijeli Magazin, ali nećemo  nego samo ono najzanimljivije. Za jednu je kuću “potrebna legalizacija” (znači,  kupuje je netko tko za takav  posao ima dobre veze), druga je “devastirana” (zvuči puno ljepše nego “minirana”),  jedna nije za “prave” Hrvate  jer ima trofaznu struju, jedna je idealna za odmor i  razonodu (razonodu?), druga pak ima pogled na vojarnu (ova je samo za špijune  iz susjednih država)… Za brze ljude koji imaju jako dug  korak idealna je kuća ona na  Višnjiku s “blizinom centra  grada” (poznato je da je  Višnjik, kao i Plovanija uz  sam Poluotok), a kuća u Diklu ako niste znali ima pogled na otoke (ne znam koji  je tu arhipelag osim Ugljana).
Tu su i neobični stanovi.  Jedan ima, zamislite, WC i  kupatilo (zbilja neobično!),  dok drugi ima i WC i lođu (to  je već rijetkost), a jedan je  fantastično praktičan jer se  nalazi se u prizemlju zgrade  koja ima lift (stan u prizemlju bez lifta je isto što i  riba bez bicikle). Tu je i stan  za patuljke, cirkuske akrobate i mađioničare, jer je  “trosoban od 44 m2”. Tu je i  veličanstven pogled na Zadarski kanal (Odakle, sa  zvonika?), ali i “najkvalitetnija novogradnja u Zadru”.  Moš´ mislit´. Najdraži mi je  pak jedan koji prodaje “poljoprivredno zemljište s pogledom na more”. Uistinu,  nema ništa ljepše nego kopati krumprire, a onda malo odmoriti u hladu masline s  pogledom na more.
IZNAJMLJIVANJA I  UNAMLJIVANJA
Ovdje je situacija standardna. I dalje se preferiraju  muške osobe, pet građevinskih radnika (najčešće pet),  a ima i jedan stan za  građevinske radnike s velikim parkiralištem (tako da  oni neprijavljeni radnici s  dnevnicom od 100 kn imaju  gdje ostaviti svoje nove terence). Jedan unajmljuje blizu “Kalmetine” čime je ova  cesta izgleda i službeno  krštena, a drugi ima stan s  pogledom na Velebit (?), dok  jedan iz unutrašnjosti iznajmljuje stan s “blizinom ribnjaka” tako da studenti i radnici mogu baciti udicu kroz  prozor WC-a i nešto sebi  uloviti za večeru.
Jedan iznajmljuje apartmane na Silbi s pogledom  na “otvoreno more”, kao da  tamo može biti i “pogled na  rijeku Zrmanju”, a dobar je i  vlasnik koji ima apartmane  “u blizini Sabunika”. Taj vjerojatno ne shvaća da su se  Sabunike pretvorile u plažu  gdje bi se ja kupao isključivo  “po kazni”, a kamoli da bi još  tamo unajmljivao apartman.  Zagonetan je jedan koji iznajmljuje poslovni prostor u  blizini Morskih orgulja, jer  najbliži orguljama su fratri,  ali nekako ne vjerujem da  oni iznajmljuju poslovni  prostor. Tko hoće sve po zakonu neka se javi na oglas u  kojem se iznajmljuje poslovni prostor pod šifrom “Al  Capone”. Obećavajuće, vrlo.
RAZNO I PORAZNO
Nećemo se zadržavati na  Tehničkoj robi, jer tamo  osim stroja za mljevenje mesa nema ničeg zanimljivog,  ali zato pod Razno ima svega. Dobre šljivovice, dodatke  hrane za sve borilačke sportove (vjerojatno sirovo, krvavo meso), sat Rolex (samo  200 eura. Taj je jeftiniji i od  ovog mog), nekakva “srebrna voda”, a ako u kući imate  nekog vampira ili vukodlaka  koji vam zadaje brige, tu je  oglas za bukove i hrastove  kolce, da mu imate čime probosti srce (u stvari trebao bi  biti glogov kolac, ali treba  probati). Za one koji se nemaju gdje pokopati, a ne žele  se poput mene spaliti (na  lomači), ima jedna lijepa  grobnica sa tri mjesta, a onaj  koji se želi baviti vinogradarstvom ima zgodnu klijet  u, pazite ovo, “Gornji Martijanac – Ludbreg, na cesti za  Sudovčinu”. Zgodno za  skočiti nakon radnog vremena u Bagata.
Za grobnicu na Ploči su  zaboravili napomenuti da  ima pogled na more (a  možda groblje jedino ne gleda na more), a opet se pojavljuju ovi koji zarađuju na  Kristovim mukama prodajući jeftine gipsane i plastične vjerske suvenire s “izuzetno velikom isplativosću”.  Za starije dame bez partnera, tu je netko tko iznajmljuje “skelu, podupirače,  VIBRATOR, oplate i dizalice”, ili ja to baš nisam dobro  shvatio taj oglas.
IMA ONIH KOJI TO VOLE
Iako je meni svaka kupoprodaja jako mrska, činjenica je da postoje ljudi koji to  vole. Poznajem neke koji u  tome naprosto uživaju. Kupuju te oglasnike zaokružuju, podcrtavaju, nazivaju, odlaze i pogledati…  Ništa im nije teško. I što je  najbolje, oni su na kraju uvijek u plusu. Kako god okreneš, uvijek nešto ušićare.  Kupe malo jeftinije, prodaju  malo skuplje i u konačnici  zarade neki džeparac. Oni se  meni čude. Imam tako staru  “ponicu” koja se pokvarila i  koju nijedan meni dostupan  majstor ne može (ili vjerojatnije – ne želi) popraviti i  odlučim je baciti. “Ne! Nikako! Stavi je u oglas! Netko  će ti je kupiti za 100-200  kuna!” – viče mi jedan praktičan oglašivač. I što je najbolje, oni su u pravu. Bolje  sto kuna nego ništa. Samo  što treba odnjeti oglas i onda  ostaviti svoj broj mobitela da  ga svi vide i onda čekati. Da,  ali to se tako radi.
[email protected]