Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Konačno će se otvoriti prva mjesna knjižnica

31.07.2016. 22:00
Konačno će se otvoriti prva mjesna knjižnica


Na Mali mul u Tkonu na otoku Pašmanu treću godinu za redom privezao se Brod knjižara- Brod kulture, ljetni kulturno-turistički projekt koji promovira književnost, glumu, glazbu i kazalište. Općinsko čelništvo, turisti, vikendaši i turisti na rivi uz sajam otočkih proizvoda te nastupe KUD-ova, otočih klapa i djece pripremili su poseban doček te su srdačno i nadasve gostoljubivo pozdravili uplovljavanje broda.
– Tkon je dvije godine za redom proglašen najboljim domaćinom knjige na cijelom Jadranu. Želimo to ponoviti i treću godinu za redom, kako bi Mastercard zlatna statua zauvijek ostala u našim vitrinama, kazao je načelnik Goran Mušćet na oduševljenje nazočnog mnoštva.
Pritom ističe kako je dolazak ovoga broda bio poticaj da se i u Tkonu otvori knjižnica. Naime, brod dovodi knjige žiteljima otoka i malih mjesta gdje nema knjižara, te omogućuje mještanima i gostima da se upoznaju s piscima i njihovim djelima.
– S gradskim knjižnicama Zadra i Biograda sklopili smo ugovor o osnivanju mjesne knjižnice Tkon i uložili u stručno obrazovanje osobe koja će je voditi. Knjižnica u Tkonu ne samo da je potrebna, već je i nužan dodatni sadržaj svakodnevnom životu naših otočana, poručio je Mušćet, koji je potom govorio o općinskim projektima poput nove trajektne luke, izgradnje javne rasvjete i uređenja plaža.
Pod budnim okom Adriane Benčić, Julijane Radović i Nadie Varunek za veseli štimung bili su zaduženi Dječji vrtić Ćok iz Tkona, Kunjski Ćoci, Kunjske mažoretkinje, KUD “Kunjka”, klapa “Kanica”, folklorna skupina “Končenicka chasa” – Češka beseda Končanica, SKUD “Ivan Brnjik Slovak” iz Jelisavca. Posebna gošća glazbenog dijela bila je Ruža Janjiš, pobjednica ovogodišnjeg televizijskog showa The Voice.
Uz mirise morskih delicija predstavila se i Udruga za promicanje međunarodnih hrvatsko-češko-slovačkih odnosa “Oko Jadrana”, Udruga “Frkata” s regatom “5. đir po konalu”. A osim ponude od oko 3.000 naslova, nazočnom mnoštvu predstavili su se književnici Stjepo Marinović, Kašmir Huseinović i Silvija Šesto te Rosie Kugli. Vlasnici Mastercarda imali su dodatnih 10 posto popusta za kupnju knjige. Kod Stare gusterne upriličena je dječja predstava “Velika staklena avantura”, kao i predstava o životu Marije Jurić Zagorke “Kakva majka, takva kći”.