Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Obrovački vremeplov obogatile obitelji Buzolić, Desnica, Colango

31.07.2016. 22:00
Obrovački vremeplov obogatile obitelji Buzolić, Desnica, Colango


“Obrovačka sjećanja 1890. – 1990. i 90. godina nogometa u Obrovcu”, naziv je izložbe koja je u petak navečer otvorena u Domu kulture u Obrovcu. Ovom prilikom u Obrovac je stiglo oko 200 posjetitelja među kojima su bili i Obrovčani koji žive u Varaždinu, Zagrebu, Splitu, Zadru, Kninu i Benkovcu.
Kako je rekao autor izložbe Mićo Jurjević, izloženo je oko 200 fotografija Obrovca i Obrovčana te preko 400 relevantnih novinskih članaka i drugih zapisa tadašnjih medija kao što su Narodni list i Glas Zadra iz Zadra, te Novo doba i Jadranski dnevnik iz Splita.
– Navedena građa prikupljana je dvije godine u Državnom arhivu u Zadru, Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, Znanstvenoj knjižnici u Zadru, Etnografskom muzeju u Beogradu, Baštini dvora Jankovića. Tu su i eksponati iz privatnih zbirki starih obrovačkih obitelji: Desnica, Basletić, Urukalo, Dell’orco, Miočević, Miodrag, Festini, Gagić, Dupor, Modrić, Silov, Crljenko, Vrkljan ali i obrovačkih nogometaša Damira Desnice, Dade Prše, Luke Modrića, Bonovila. Izložba je svojevrsni vremeplov kroz Obrovac, od vremena Austro-Ugarske, talijanske uprave nakon prvog svjetskog rata, Kraljevine SHS i Jugoslavije, preko Drugog svjetskog rata i okupacije od strane fašista i nacista, do Obrovca u NR Hrvatskoj i SR Hrvatskoj i do višestranačkih izbora 1990. godine. Izložba nema namjeru procjenjivati kada je Obrovac bio bolji i uspješniji, a kada siromašniji i zaostao. Ovo je podsjećanje na Obrovac i na Obrovčane koji su živjeli prije nas, kroz fotografiju i kroz novinske članke, rekao je Mićo Jurjević obraćajući se mnoštvu ispred Doma kulture u Obrovcu.
Na izložbi se također moglo vidjeti kako je Dalmacija i Hrvatska dva tjedna, u tri broja, na naslovnici Narodnog lista, oplakivala Stjepana Buzolića, Obrovčanina, pjesnika, prevoditelja i teologa, nakon njegove smrti 1894. godine. Moglo se vidjeti kako Antun Colnago, Obrovčanin po rođenju i obrovački učitelj, otkriva rimske nastambe u okolici Obrovca, osniva Arheološki muzej u Obrovcu i biva slavljen u Beču.
Nažalost, iako je bilo najavljeno, nije došlo do primopredaje najstarijeg plakata za nogometnu utakmicu utakmicu odigranu 15. rujna 1926. između Lava iz Novigrada i domaće Zrmanje iz Obrovca. Plakat je u vlasništvu obitelji nekad vrlo poznatog pok. zadarskog novinara Zlatana Miodraga pa će se predaja plakata Muzeju hrvatskog nogometa dogoditi nekom drugom zgodom. Umjesto toga, Hrvatski nogometni savez će dobiti repliku plakata kojeg je predstavniku, sportskom direktoru NK Zadra Josipu Bajlu, uručio nekad vrlo popularni nogometaš Rijeke, Obrovčanin Damir Desnica.