Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadarskom turizmu 3,5 milijuna kuna

31.07.2016. 22:00
Zadarskom turizmu 3,5 milijuna kuna


Radi se o ukupno 70 turističkih projekata koje Ministarstvo turizma sufinancira u našoj županiji, a vrijednost pojedinačnih ugovora kreće se u rasponu od 25 pa do 190 tisuća kuna
Ministar turizma Anton Kliman potpisao je u ponedjeljak u Hotelu Kolovare 33 ugovora u vrijednosti 3,5 milijuna kuna s korisnicima programa Konkurentnost turističkog gospodarstva s područja Zadarske županije. Radi se o ukupno 70 turističkih projekata koje Ministarstvo turizma sufinancira u našoj županiji.
Programom Konkurentnost turističkog gospodarstva financiraju se ulaganja u povećanje kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoj novih i inovativnih turističkih proizvoda u destinaciji, internacionalizaciju poslovanja, održivi razvoj, diversifikaciju ponude, korištenje novih tehnologija i druge aktivnosti u cilju produljenja sezone, očuvanja radnih mjesta, novog zapošljavanja, rasta i razvoja turističkog gospodarstva.
– Čestitam vam na dobrim projektima. Nije bilo lako odlučiti što ćemo financirati jer je budžet ovog ministarstva skroman, a vaši projekti zaista izvrsni. To je veliki potencijal koji će zasigurno dovesti do još boljih rezultata u turizmu, poručio je Kliman turističkim djelatnicima prije nego je prionuo potpisivanju ugovora u rasponu od 25 pa do 190 tisuća kuna.
Ministar je istaknuo kako je cilj hrvatskog turizma postići izvrsnost te da su upravo zadarski projekti oni koji daju nadu da će Hrvatska na karti svijeta uskoro biti takva destinacija.
Osvrnuo se i na dobre ovogodišnje rezultate u noćenjima, koji su, kako je kazao, veći za tri milijuna od prošlogodišnjih, kada je bilo svega 23 milijuna noćenja, dok ih je s 31. srpnjem ove godine izbrojeno preko 26 milijuna.
– U ovih šest mjeseci mandata razmišljali smo što je potrebno učiniti za rješavanje problema u turizmu, a što se nije radilo zadnjih 10 do 15 godina. Tako smo priveli zadnjem stupnju izvršnosti Zakon o turističkom zemljištu koji će podignuti kvalitetu u hrvatskom kamping turizmu na koji otpada 25 posto ukupnih noćenja, rekao je ministar Kliman izrazivši nadu kako će taj zakon do kraja ove godine biti operativan.
– Najavljujem i promjenu Zakona o turističkim zajednicama, turističkim članarinama i boravišnim pristojbama. Moramo se prilagoditi situaciji u kojoj jesmo. Živimo u 21. stoljeću, a Zakon koji je na snazi nastao je početkom devedesetih godina i on ne odražava potrebe današnjeg turizma. Hrvatska turistička zajednica mora biti brending agencija, ne samo turizma već i države, a na terenu od gradskih, županijskih i općinskih turističkih zajednica očekuje se da budu uredi koji će odrađivati destinacijski menadžment, poručio je ministar najavljujući i projekt s HBOR-om koji se odnosi na rekapitulaciju privatnog smještaja.
– Apartmani i sobe koji su prije petnaestak godina stupili na tržište više ne zadovoljavaju potrebe. Želja nam je pomoći im da dosegnu razinu tako što ćemo im omogućiti povoljne kredite do 200 tisuća kuna s kamatom od četiri posto i otplatom do osam godina. Olakšat ćemo im i administrativne poslove pa će to moći ostvariti putem osobnih zadužnica, bez zemljišnih knjiga, kazao je ministar turizma podsjećajući kako polovinu ukupnog smještaja čine upravo privatne postelje. Spomenuo je i olakšice prema poslodavcima u turizmu u vidu pomoći oko regresa za zaposlenike koji će im potom biti vraćeni kroz porez.