Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kako unaprijediti biciklistički promet u gradu?

01.08.2019. 12:43
Kako unaprijediti biciklistički promet u gradu?


U povodu završetka projekta MOBILITAS – MOBIlity for nearLy-zero CO2 in medITerranean tourism destinAtionS, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković i voditelj projekta Paulo Sarić jučer su na konferenciji za novinare javnosti prezentirali napravljeno kao i planirano. Kako su istaknuli, projekt je odobren za financiranje u sklopu programa transnacionalne suradnje Interreg MED 2014. – 2020. u rujnu 2016. godine s tim da mu je ukupna vrijednost na području Zadarske županije 166.098,00 eura, a iznos bespovratnih sredstava 141,183.30 eura. Provedba je trajala je 33 mjeseca.
​Što više bicikala
– Svjesni smo opterećenja središta grada ljeti, za vrijeme turističke sezone, stoga su naši planovi potaknuti što više korištenje bicikli, a ovaj je projekt dio tog plana, istakli su, između ostalog, Dujmović Vuković i Sarić.
U nastavku izlaganja oni su okupljenima pokazali plan planirane mreže biciklističkih staza, informirajući ih i sa svim ostalim relevantnim pojedinostima vezanim za razvoj biciklističkog prometa i infrastrukture u Zadru.
Na konferenciji za novinare moglo se čuti i to da su projektni partneri tijekom trajanja projekta MOBILITAS proveli desetak pilot aktivnosti usmjerenih postizanju što je moguće veće razine održive urbane mobilnosti od čega je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA implementirala dvije.
– Uz izradu »Studije biciklističkog prometa i infrastrukture u Gradu Zadru« koja za cilj ima analizirati sveobuhvatnu problematiku razvoja biciklističkog prometa i infrastrukture te kroz osam predviđenih mjera postaviti temelje razvoja biciklističke mreže na prostoru Grada Zadra, Agencija za razvoj Zadarske županije u sklopu projekta MOBILITAS unaprijedila je postojeću mobilnu aplikaciju »Zadar Bike Magic« usmjerenu promociji cikloturizma na širem zadarskom području, naglasio je Sarić i dodao kako osim navedenih pilot-aktivnosti, uspješnost projekta dobro oslikava i »Priručnik o održivoj urbanoj mobilnosti« na čijoj su izradi sudjelovala 42 stručnjaka iz deset različitih država Europske unije, koji na više od dvjesto stranica sažima sve spoznaje vezane uz zaštitu okoliša i održivi prijevoz dobivene kroz Interreg MED program.
Održiviji način prijevoza
– Glavni ciljevi projekta su smanjenje emisija stakleničkih plinova u prijevozu, poboljšanje životnog okoliša u područjima visoke gustoće prometa, optimiziranje učinka ljudskih aktivnosti na more, zemlju, zrak i ljudsko zdravlje, pomak od prekomjernog korištenja auta na održiviji način prijevoza te smanjenje visokog pritiska na obalnim cestama koje ne mogu apsorbirati veći promet, zaključio je voditelj projekta.