Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kalmeta: Transfer od 15 milijuna kuna neće doći u pitanje

Autor: Siniša Klarica

31.08.2009. 22:00
Kalmeta: Transfer od 15 milijuna kuna neće doći u pitanje

Foto: Zvonko KUCELIN



Kolega i Kalmeta također ističu da nema problema s dospijećem glavnice u iznosu 6 milijuna eura za dvoranu i bazen na Višnjiku
Nakon jučerašnjeg sastanka u stranačkim prostorijama, dva nekadašnja zadarska gradonačelnika Božidar Kalmeta i Živko Kolega osvježili su se u obližnjem “Novicaffeu”. Bila je to prilika za novinarski prepad i nekoliko brzopoteznih, ali i aktualnih pitanja. Ministar Kalmeta je rekao da untoč kresanju državnog proračuna za 7 milijardi kuna, neće doći u pitanje predviđeni transferi njegovog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture prema Gradu Zadru. Radi se o prihodu na kojeg Grad ne može znatno utjecati te je taj transfer prikazan na posljednjoj sjednici GV-a sa stanovitom zadrškom. Ministar Kalmeta o tome kaže:
– Transfer od 15 milijuna kuna neće doći u pitanje. Riječ je o kreditu Europske investicijske banke koji se troši za infrastrukturu. To su aktivnosti koje su i prije bile planirane i dogovorene.
Također, kaže Kalmeta, bez bojazni ide i luka Gaženica da će i ovaj projekt načeti recesija, a zgrada Poliklnike gotovo je već “rau-bau” gotova, rekao je predsjenik GV Zadra Živko Kolega.
– Također ide i veliki projekt kolektora Smiljevac kojim će se riješiti pitanje odvodnje viših zona Grada Zadra. Nakon ishođenja lokacijske dozvole ići ćemo u otkup zemljišta. Radi se o kreditu Svjetske banke kojim se finacira 50 posto projekta. Grad Zadar sudjeluje s 19 posto, a ostalo financiraju Vlada RH i Hrvatske vode. Nakon trogodišnejg grace-razdoblja Grad preuzima kredit Svjetske banke, rekao je Živko Kolega.
Kolega i Kalmeta također ističu da nema problema s dospijećem glavnice u iznosu 6 milijuna eura za dvoranu i bazen na Višnjiku. Ključna je stvar da se kreditno zaduženje za ove kapitalne sportske objekte planiralo kada je Grad Zadar imao proračun 300-tinjak milijuna kuna. Danas je on, dodaje Kolega, usuglašen na 456,5 mil. kn, a 2011. kad on bude i preko 500 mil. kn, reprogramirat će se i kamate i glavnica. Ministar Kalmeta komentirao je i događanja u Hrvatskim željeznicama. Odbio je pri tom pomisao da se radi o izravnom napadu na njega, nakon svih posljednjih događanja i tragične pogibije putnika iznad Kaštela.
– Hrvatske željeznice su velika tvrtka s ukupno 20.000 zaposlenih i naravno da ima problema. Potrebne su velike investicije i modernizacija, jer je zadnja lokomotiva kupljena prije 28 godina, dodao je hrvatski ministar prometa. Prema Božidaru Kalmeti, aktualna kriza će potrajati još sljedeće godine.
– Još dogodine ćemo osjetiti krizu, osobito u kontekstu transfera države prema jedinicama lokalne samouprave. Neovisno o prognozama ulasak u EU, mislim da ćemo već 2011. kako i predviđaju ekonomisti, izići iz ove recesije, rekao je na kraju brzopotezne presice ministar Božidar Kalmeta.