Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Na zmajevom putu

Autor: Valentina Mlađen

31.08.2009. 22:00
Na zmajevom putu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



To je sve čisti adrenalin od početka do kraja. Ovo je sport u kojem dobiješ snagu jako brzo i adrenalin te tjera sve više i više. Kada te preplavi možeš ostati šest do sedam sati u moru a da ni ne primjetiš. Naravno, tu je i želja za dokazivanjem i rušenjem vlastitih granica, kaže Josip Kolega, kitesurfer u novoosnovanom klubu Spinaker
Ako ste po prirodi avanturist i vaš idealni godišnji odmor ne sastoji se samo od kupanja i “hvatanja boje na plaži” ili šetnje u zalazak sunca predlažemo krajnje ekstreman i adrenalinski vodeni sport kitesurfing. Kitesurfing je kombinacija letenja zmajem i surfanja na vodi (windsurfing), a za razliku od kiteboardinga koji se smatra kao slobodni stil korištenja zmaja kitesurfing je više usmjeren na tehnike svladavanja valova.
To je relativno novi sport u kojem kitesurfer stoji na kiteboardu s nogama u vezovima i koristi snagu velikoga zmaja visoko u zraku koji ga vuče po površini vode. Osim vožnje po vodi ovaj sport omogućava i različite akrobacije u zraku. Nakon što se vine u zrak kitesurferu slijedi boravak u zraku (hang time), a potom spuštanje uz akrobatske skokove. Natjecanja u kitesurfingu održavaju se u dvije discipline: slobodni stil (ocjenjuje se visina skoka, složenost, dojam i doskok) i hang time (vrijeme provedeno u zraku). Kako bismo saznali više o ovom ekstremnom i privlačnom sportu razgovarali smo sa Josipom Kolegom, kitesurferom koji je član novoosnovanoga kitesurfing kluba Spinaker.
“Skakanje i surfanje zmajem”
– Teško je opisati kitesurfing, u jednom sportu imate skakanje, surfanje i uz sve to vuče vas zmaj. Idete velikim brzinama po moru, 25 – 30 milja, ovisno o sposobnostima pojedinca i vjetru i onda se odjednom dignete u zrak. Pri svemu tome može doći do padova i ozljeda i zato je to ekstreman sport, često smo natučeni, ali ništa ne može zamijeniti taj osjećaj slobode dok surfate, a vuče vas zmaj, pokušao nam je Josip opisati što je to što stvara ovisnike o kitesurfingu.
Iako kitesurfere vuče zmaj ipak su oni ti koji ga kontroliraju. Baš iz tog razloga potrebno je da svi koji se odluče baviti ovakvim sportom prođu barem osnovni tečaj kitesurfinga. Zmajem se upravlja pomoću bara, tj. ručke na koju su pričvršćeni dugački konopi koji drže zmaja. Neadekvatno upravljanje zmajem može biti opasno i za osobu koja upravlja njime, ali i za ostale kitesurfere jer se zna dogoditi da se konopi dva zmaja zapetljaju. Ipak ako odlučite da se želite okušati u ovom sportu sve što vam je potrebno jest dobra volja, a ostalo se može proći kroz nekih tjedan dana škole ili bržim tečajem. U školama se dobiju osnovna znanja kako kontrolirati zmaja i raditi s nogama i daskom. Za sada postoji jedna licencirana škola, Surfmania, u Ninu u kojoj licencirani instruktor Marko Štefančić uči osnovnim znanjima kitesurfinga.
Svaki kitesurfer od profesionalnoga pa do amatera mora posjedovati potrebnu opremu kako bi se bavio ovim sportom. Proizvođača opreme je mnogo, a svaki od kiteova različitih proizvođača ima neke posebne karakteristike. Stoga je prvi korak U bavljenju ovim sportom odabir opreme koja će odgovarati vama. Osnovna oprema je remen, daska za jedrenje (kiteboard), trapez ili ručka te zmaj (kite), a uz to opremi se može dodati još i kaciga, naočale, rukavice te za zimske radosti ovoga sporta neopren. Cijene opreme ovise o proizvođačima i stupnju bavljenja sportom. Dok će profesionalci izdvojiti popriličnu sumu novca ostali će za svoj užitak moći nabaviti srednju opremu po cijeni od 1.500 pa do 2.000 eura ili se naravno može nabaviti polovna oprema na internetu za 600 eura. Za one koji se profesionalno bave kitesurfingom optimum je imati tri zmaja i dvije daske.
Jugo Kolovarama, bura Ždrijacu
Radi se tu o jačini i vrsti vjetrova koji pušu jer nije svaki kite za svaki vjetar. Iako je oprema prilično izdržljiva moguće je da dođe do pucanja zmaja ili konopa ovisno o jačini vjetra, ako se neki skok krivo izvede zmaj može pući od siline udara. Dobra vijest je ipak da u Zadru postoje mjesta na kojima se kite ili zmaj može zašiti.
Oko Zadra kitesurferi za sada koriste dvije plaže ovisno o vjetru koji puše. Kada je jugo okupljaju se na Kolovarama, a kada puše bura, maestral ili tramontana surfaju na Ždrijcu u Ninu. Ždrijac je ujedno i najbolja plaža za kitesurfing jer je čista i pjeskovita te je manja mogućnost da se kite ili njegovi konopi zapletu u drveće. Baš iz tog razloga što su kiteovi veliki, a konopi dugi i do 30 metara pri dizanju kitea u zrak ili njegovu spuštanju potrebna je pomoć druge osobe.
Jednoj osobi može biti iznimno teško podići ili spustiti kite samostalno, osobito ako puše jak vjetar. O vjetru ovisi i veličina kitea. Kada je slabiji vjetar koristi se veći kite, kada je jači manji, a ovisi i o sposobnostima i snazi kitera.
Zahvaljujući buri koja puše gotovo cijele zime Jadran je prava Meka kitesurfinga te tako kitesurferi koriste priliku da surfaju cijele zime bez obzira na hladnoću. Skokovi koje izvode variraju i za njih je potrebno znanje i vježba, opasno može biti ako kitesurfer izlazi na vjetar za koji nije sposoban. Skokovi variraju od običnog skoka u zrak i doskoka, do okretanja u zraku. Jedan od najtežih skokova koji se mogu vidjeti i na Ždrijacu jest kiteloop, kada se kite okreće za cijeli krug, oko 360 stupnjeva. U jednom trenutki kite surfera vuče ekstremnom brzinom prema dolje i onda ga ponovno vraća. Ovaj skok preporuča se samo kitesurferima koji imaju iskustvo i sigurnost u sebe jer može biti jako opasan. A što privlači kitesurfere ovako ekstremnom sportu?
– To je sve čisti adrenalin od početka do kraja. Ovo je sport u kojem dobiješ snagu jako brzo i adrenalin te tjera sve više i više. Kada te preplavi možeš ostati šest do sedam sati u moru a da ni ne primjetiš. Naravno, tu je i želja za dokazivanjem i rušenjem vlastitih granica, otkrio nam je Josip.
Oko Zadra trenutno ima nekoliko klubova kitesurfinga i samo jedna škola, Surfmania. Nedavno je osnovan i klub Spinaker čiji članovi žele sve klubove objediniti i iduće godine okupiti kitesurfere iz cijele Hrvatske te napraviti prvenstvo. Također postoje neki planovi da zatraže koncesiju i tako omoguće zainteresiranima da organiziraju još jednu školu.
Za sada su Zadru postoji nešto više od dvadesetak kitesurfera, a ima ih još u okolici. Njihov broj svake godine sve više raste jer gotovo svatko tko vidi kitesurfere želi se okušati u ovom sportu. Također, kako saznajemo od Josipa, za ovaj sport su zainteresirani i turisti koji ih često upitaju kako bi se i oni mogli uključiti, a nije rijetkost susresti ih na Ždrijacu kako izvode vratolomije. Još jedna prednost je što za ovaj sport nisu bitne godine – bitno je da znate plivati i da imate dovoljno snage da upravljate kiteom. Osim zabave i adrenalina on daje i odličnu kondiciju te kako smo saznali ako tražite način da smršavite ovo je odličan sport. Nadamo se da ćemo uskoro imati priliku uživati u prvom kitesurfing natjecanju diveći se akrobacijama koje izvode pravi adrenalinski ovisnici.