Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Naši članovi su nezaobilazna imena hrvatskog slikarstva i fotografije

Autor:

31.08.2009. 22:00
Naši članovi su nezaobilazna imena hrvatskog slikarstva i fotografije

Foto: Adam VIDAS



S obzirom da “Zadart” ima likovnu i foto sekciju, u Gradskoj loži bi izlagali slikari, a u Gradskoj straži fotografi. Izložbe će biti popraćene s vrlo iscrpnim katalogom u kojem će biti predstavljeni autori, dok će uvodnik biti posvećen desetogodišnjem radu udruge, koja je svojim brojnim izložbama sasvim sigurno obogatila likovni život Zadarske županije, a neki od njezinih članova nezaobilazna su imena kada se govori o hrvatskom slikarstvu ili o hrvatskoj fotografiji, najavila je Galović obilježavanje desetogodišnjice udruge
Likovna udruga “Zadart” ovih dana priprema se za veliku izložbu njezinih članova u Pagu, radi na uređenju svog novog radnog i izložbenog prostora u Kovačkoj 3, u Varoši, ali i na pripremama za veliku jubilarnu izložbu u povodu desete godišnjice udruge, koja će biti obilježena dogodine u travnju, u vrijeme Županijskih dana. Nakon devet i pol godina “Zadart” umjetnička je udruga koja izaziva sve više pozornosti ne samo u Zadarskoj županiji, već i izvan nje. O radu i planovima Udruge razgovarali smo s likovnom voditeljicom Romanom Galović.
Novi prostor
Rekli ste nam da “Zadart” izlaže u Pagu. Gdje i kada?
– Osim naših redovitih godišnjih izložbi koje se održavaju u Zadru, te povremenih gostovanja u drugim hrvatskim županijama, “Zadart” je posljednjih godina započeo s organiziranjem izložbi tijekom ljetnih mjeseci, pa smo tako gostovali u Galeriji “Era” u Novalji, a posljednje dvije godine u Galeriji u Novigradu. Ove godine smo pozvani u Pag i, na neki način, s našom ćemo izložbom zatvoriti “Paško kulturno ljeto”. U prelijepom prostoru Kneževa dvora na središnjem paškom trgu predstavit će se više od dvadeset slikara i fotografa s dva do tri rada. Izložba će se otvoriti 22. rujna i posjetitelji će je moći razgledati u iduća dva tjedna.
Kada će galerijski prostor Udruge u Kovačkoj biti otvoren za posjetitelje?
– S obzirom na trenutno stanje u hrvatskom gospodarstvu vrlo je teško odgovoriti na to pitanje, zato ću i ovom prilikom apelirati na gradske i županijske vlasti, kao i zadarske gospodarstvenike, da nam pomognu kako bi ovaj prostor što prije otvorio svoja vrata zadarskim ljubiteljima umjetnosti. Naime, Udruga ima namjeru u tom prostoru organizirati izložbe svojih članova, ali i drugih zadarskih umjetnika koji izraze zanimanje. Zamisao je da taj prostor bude i sastajalište umjetnika, gdje bi osobito mlađi slikari i fotografi mogli dolaziti do novih tako potrebnih vještina u svladavanju određenih novih tehnika. S obzirom da Udruga dogodine slavi desetu godišnjicu rada bilo bi lijepo da se jedna od predviđenih izložbi dogodi u ovom prostoru.
Deseta godišnjica
Spomenuli ste desetu godišnjicu. Na koji način će je Udruga obilježiti?
– Pripreme za njezino obilježavanje već su počele, pa smo tako u pregovorima sa Zadarskom županijom oko galerijskih prostora i sufinanciranja projekta vezanih uz obilježavanje jubileja. Pripremamo dvije velike izložbe koje bi se trebale održati u vrijeme Županijskih dana. S obzirom da “Zadart” ima likovnu i foto sekciju, u Gradskoj loži bi izlagali slikari, a u Gradskoj straži fotografi. Izložbe će biti popraćene s vrlo iscrpnim katalogom u kojem će biti predstavljeni autori, dok će uvodnik biti posvećen desetogodišnjem radu udruge, koja je svojim brojnim izložbama sasvim sigurno obogatila likovni život Zadarske županije, a neki od njezinih članova nezaobilazna su imena kada se govori o hrvatskom slikarstvu ili o hrvatskoj fotografiji.
Koji je bio razlog osnivanja i foto sekcije u okviru Udruge?
– Da, “Zadart” je jedina likovna udruga u Zadru koja je uspjela, uz likovnu sekciju, omogućiti rad i foto grupi u kojoj su se okupili, bez imalo dvojbe, najbolji zadarski fotografi, koji nastavljaju njegovati bogatu baštinu zadarske fotografije. S obzirom da je broj fotografa u udruzi počeo rasti i da je njihov rad postajao sve zapaženiji, smatrali smo da im je potrebno otvoriti maksimalan prostor za njihovo izražavanje i aktivnosti. Tako je fotografima omogućeno da samostalno organiziraju izložbe i šire suradnju s kolegama iz drugih hrvatskih gradova. Kao primjer uspješne suradnje izdvojit ću zajedničku izložbu fotografa “Zadarta” i Cro Art Photo Cluba Zagreb u metropoli, te njihovu uzvratnu izložbu u Arsenalu. Nedavno u “Noći punog miseca” na zadarskim bedemima predstavilo se pet fotografa “Zadarta pod zajedničkim nazivom “5. exe”. Udruga je od početka njegovala vrlo otvoren odnos sa svojim umjetnicima i poticala je njihove individualne aktivnosti, jer smatramo da svaki individualni uspjeh naših članova je i uspjeh “Zadarta”, a upravo ti individualni uspjesi potiču kreativne mlade ljude da nam se pridruže i da iz dana u dan zajedno obogaćujemo zadarsku i hrvatsku umjetničku scenu.
Pedagoški rad
Možete li spomenuti neke od njih?
– Unaprijed se ispričavam ako nekoga izostavim, jer Zadart uistinu ima mnogo kvalitetnih članova. Spomenut ću da je prije dvi godine najpriznatiji hrvatski poznavatelj suvremene umjetnosti prof. dr. Zvonko Maković u svom odabiru najreprezentativnijih imena hrvatskog slikarstva danas odabrao dvoje bivših predsjednika naše Udruge, a to su Igor Rončević i Maja Pavin-Radaljac. Također, višestruko su nagrađivani i Josip Zanki, koji je danas i predsjednik HDLU, Ljubica Marčetić-Marinović, Joso Špralja, Neven Stojaković, a tu svakako moram spomenuti i kreativce koji imaju u sebi snagu i za administrativne poslove koji umjetnicima nisu baš omiljeni, ali zahvaljujući kojima Udruga opstaje, a to je njezin aktualni predsjednik Zdenko Nekić, Nilo Karuc, Ljubica Duić, Zoran Džapo i dr. Stjepan Kujundžić. Tu su i legende grada poput Šime Gržana, dok je u foto sekciji vrlo teško izdvojiti pojedince, jer oni jednostavno svi nose snažnu energiju prepoznatljivu kao zadarsku školu fotografije i kao takvi izazivaju pozornost cijele Hrvatske. I na kraju posebno bih istaknula našega člana, nažalost prerano preminulog Gojislava Kalapača Goju, čija je retrospektivna izložba održana 2005. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, i koji je nažalost, i u Zadru i u Hrvatskoj, svoje zasluženo mjesto zauzeo tek nakon smrti.
Često ističete i pedagoški rad vaših članova?
– Pedagoški rad izuzetno je važan, jer kada je u pitanju umjetnost, vrlo je malo onih koji dio svoje kreativnosti mogu prenijeti kao poticaj na mlađe generacije. Udruga “Zadart” uistinu ima impozantan broj umjetnika koji odgajaju buduće talente počevši od osnovnoškolskih do srednjoškolskih klupa, te u umjetničkim školama i akademijama gdje se obrazuju mladi koji su umjetnost odabrali za svoj životni poziv. Ono što je važno naglasiti je činjenica da i njihovi učenici zauzimaju sve značajnije mjesto u hrvatskoj umjetnosti, a tu bih posebno izdvojila učenika Igora Rončevića.