Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Generali sretni: napokon kraj suđenja

31.08.2010. 22:00


Haško suđenje trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, završilo je u srijedu nešto prije 14 sati i predsjedavajući sudac Alphons Orie, zaključujući sjednicu, najavio je presudu u ovom predmetu “u dogledno vrijeme”.
“Sada ćemo zaključiti raspravu u ovom predmetu”, kazao je Orie najavljujući da će tročlano sudsko vijeće donijeti presudu “u dogledno vrijeme”.
Nakon odlaska sudaca iz dvorane trojica generala provela su još nekoliko minuta srdačno se pozdravljajući s članovima svojih braniteljskih timova.
Treći dan završnih riječi tužitelji i obrana trojice generala u srijedu su potrošili na replike u kojima su ponovno suprotstavljali interpretacije ključnih dokaza.
Branitelji trojice generala u završnim su obraćanjima pozvali sudsko vijeće da njihove branjenike oslobode svake krivnje.
Gotovinin branitelj Gregory Kehoe kazao je da je Gotovina vojnik i domoljub koji je sa svojim snagama časno i pod teškim uvjetima radio na uspostavi demokratskog poretka u svojoj zemlji.
“Kada vijeće prouči dokaze utvrdit će da je njegovo postupanje bilo časno, ispravno i pravično…i zato je prava stvar koju možete učiniti osloboditi ga krivnje i poslati ga kući – njegovoj obitelji”, kazao je Kehoe.
Branitelj generala Čermaka Steven Kay poručio je da je Čermak došao u Knin s jasnom misijom koju je pokušao obaviti bez ikakve namjere da počini neko kazneno djelo. Njegova uloga nije bila dobro definirana ali je on učinio najbolje što je mogao, rekao je Kay pozivajući vijeće da ga oslobodi krivnje.
Branitelj generala Markača Goran Mikuličić rekao je kako je Markač časna osoba koja je najbolje godine svog života provela s jednim ciljem a to je obrana domovine i njezine demokracije.
“Tužiteljstvo nije izvan razumne sumnje dokazalo njegovu krivnju i zato ga treba osloboditi i vratiti u njegovo okruženje i njegovu obitelj u Zagreb”, rekao je Mikuličić.
Iako je Orie podsjetio da trojica optuženih generala imaju pravo na kraju suđenja obratiti se sudskom vijeću generali Gotovina, Čermak i Markač odabrali su to ne učiniti.
U završnim replikama na suđenju tužitelj Alan Tieger poručio je da dokazi izvedeni tijekom ovog postupka dokazuju izvan razumne sumnje da su general Gotovina, general Čermak i general Markač zakonski odgovorni za zločine nad srpskim civilima.
Tieger je kazao kako je sada vrijeme da se posluži Occamovom britvom, na koju se u uvodnim i završnim riječima pozivala obrana generala Gotovine, kako bi poručio sudskom vijeću da je najjednostavnije objašnjenje dokaza ono koje je u svom dokaznom postupku ponudilo – haško tužiteljstvo.
On je kazao da dokazi pokazuju da su svi koji su bili izloženi napadima shvatili da se radilo o napadima na civile, da su oni bili rezultat zapovijedi za neselektivno granatiranje gradova i sela, a da je ta zapovijed rezultat sastanka na kojem je rečeno da je važno da se postigne bijeg civila, da je dokazano da je vrhovni zapovjednik bio osoba koja zastupa ideju da previše Srba predstavlja opasnost, kao i da je dokazano da su se poduzimali koraci koji su onemogućavali njihov povratak.
“Najjednostavnije objašnjenje svega sasvim je jasno”, kazao je Tieger zaključujući svoj predmet.
Posljednji dan suđenja protekao je uz tehničke smetnje na računalnom sustavu u dvorani zbog kojih je i početak rasprave bio odgođen za sat vremena. Za završne riječi koje su započele u ponedjeljak sud je predvidio ukupno četiri dana ali su završene dan ranije.
Suđenje je počelo 11. ožujka 2008. a posljednji svjedok izveden je 11. lipnja ove godine. Na suđenje su potrošena ukupno 303 radna dana u kojima je tužiteljstvo izvelo 81 svjedoka, a obrane trojice generala ukupno 57 svjedoka (25 za Gotovinu, 19 za Čermaka i 13 za Markača), navodi Haški sud. Sudsko je vijeće pozvalo sedam svojih svjedoka.
Tužiteljstvo je u svome završnom podnesku pozvalo sudsko vijeće da proglasi krivima i osudi generala Gotovinu na 27, generala Markača na 23 i generala Čermaka na 17 godina.
Gotovina je u pritvoru od prosinca 2005. kada je uhićen na teritoriju Španjolske, a Čermak i Markač dobrovoljno su se predali Haškom sudu u ožujku 2004.


 PRESUDA IZMEĐU BOŽIĆA I PROLJEĆA


Branitelj generala Mladena Markača Goran Mikuličić kazao je u srijedu, po izlasku iz Haškog suda, kako u optimističnoj varijanti presudu očekuje do Božića a u pesimističnoj na proljeće, dok je branitelj generala Ante Gotovine Luka Mišetić kazao kako ju očekuje kroz dva do 10 mjeseci, što je dosadašnja praksa Haškog suda.
 
Haško suđenje trojici generala optuženih za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje završilo je u srijedu u Den Haagu nakon dvije i pol godine i predsjedavajući sudac Alphons Orie najavio je presudu “u dogledno vrijeme”.
Glavni tužitelj u ovom predmetu Alan Tieger nije, pri izlasku sa suda, želio odgovoriti kada očekuje presudu.
Odvjetnik generala Gotovine Luka Mišetić, upitan zašto je Gotovina odabrao ne obratiti se sudskom vijeću, kazao je kako za to nije bilo potrebe jer to ne bi ništa promijenilo ni u činjeničnom ni u pravnom smislu a skrenulo bi pozornost.
Mišetić je kazao kako od sudaca očekuje pravednu presudu.