Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Umro Šimun Jurišić

31.08.2010. 22:00
Umro Šimun Jurišić


U Splitu je 31. kolovoza u 68. godini života preminuo Šimun Jurišić, književni i kulturni povjesničar, bibliotekar i publicist.
Šimun Jurišić rođen je u Splitu 4. rujna 1942. godine. Po ocu, književniku Petru Jurišiću, podrijetlom je iz Zadra. Osnovnu školu i klasičnu gimnaziju završio je u Splitu, a studij komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je 1980. na zadarskom Filozofskom fakultetu.
Nakon završenih studija (1965.) zaposlio se u Znanstvenoj knjižnici u Splitu, a od 1990. na Filozofskom fakultetu u Zadru, gdje je radio kao znanstveni savjetnik, sveučilišni profesor, a od 2006. do 2007. bio je i predstojnik Odsjeka za hrvatski jezik i književnost zadarskog Sveučilišta.
Posebice se bavio kazališnim i književnim kritikama, književno-povijesnim i kulturnim raspravama, te memoarskim zapisima. Objavio je oko stotinu prikaza i kritika na predstave kazališta u Splitu, Zagrebu i Dubrovniku u novinama i časopisima.
Objavio je oko 25 knjiga i knjižica, među ostalim knjigu “Glasoviti Zadrani”, predstavljenu početkom godine u Znanstvenoj knjižnici u Zadru. Biranim riječima sjeća ga se i bivša ravnateljica ove ustanove Milenka Bukvić:
– Prof. Jurišić je bio veliki istraživač, a njegova knjiga nam je veliko pomagalo u radu, uvijek dobrodošlo, kazala je Bukvić prisjetivši se njegovih dolazaka u Knjižnicu kada je tražeći građu za njegovo primarno zanimanje nalazio ostale zanimljive podatke.
Profesora Jurišića posebno se sjećaju na Sveučilištu u Zadru, na Odjelu za kroatistiku gdje je djelovao dugi niz godina.
– , kazala je dr. sc. Divna Mrdeža Antonina.
Profesor Jurišić bit će pokopan u Splitu, u petak, 3. rujna u 16.30 na groblju Lovrinac.