Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vrsaljko: Pokazale smo karakter u najvažnijem trenutku

31.08.2010. 22:00
Vrsaljko: Pokazale smo karakter u najvažnijem trenutku


Pobijedila je na kraju ekipa, a ne imena i sa zajedništvom smo uspjeli nadići se iznad svih problema – kazat će Vrsaljko


Belgijski grad Kortrijk ostat će u vrlo lijepom sjećanju za košarkaške reprezentativke Hrvatske koje su četvrti put od nezavisnosti ostvarile plasman na kontinentalnu smotru koja je na rasporedu u Poljskoj u lipnju sljedeće godine. Uspjeh je još veći kad se vrati malo unatrag tj. koji tjedan prije odlazak u Poljsku nije bio tako lako ostvariv ponajviše zbog iznenađujućeg poraza od Nizozemki, a s pregršt ozlijeđenih igračica trebalo je savladati solidnu Belgiju na njenom terenu. Ipak, karakter pobjednica izašao je ponovno na površinu, te se nakon slavlja u sred Italije na početku kvalifikacija, uspjelo usred Belgije čekirati kartu za Poljsku. Jedina Zadranka u nacionalnom dresu bila je 22-godišnja Marija Vrsaljko, koja je u dvomjesečnom kvalifikacijskom ciklusu participirala u uspjehu Hrvatica s nekih desetak minuta provedenih na parketu.
– Presretni smo zbog ovog uspjeha kojem smo posvetili dva mjeseca treninga i putovanja, a na kraju se potpuno isplatilo. Nije sve bilo tako optimistično pogotovo nakon iznenađujućeg poraza u Nizozemskoj i išli smo u Belgiju pokušati pobijediti i na kraju smo ih porazili s 15 razlike kao u prvoj utakmici u Hrvatskoj.
Pobjeda u Belgiji je još značajnija ako se uzme u obzir podatak da ste pred tu utakmicu zbog viroze imali tek devet igračica sposobnih za nastup u tako važnoj utakmici.
– Pokosila nas je viroza te se tek devet igračica osjećalo sposbnima za nastup. Unatoč tome odigrali smo odličnu utakmicu. Bilo je teško, vrlo neizvjesno iako konačni rezultat neće tako reći. Pobijedila je na kraju ekipa, a ne imena i sa zajedništvom smo uspjeli nadići se iznad svih problema.
Ostvaren je veliki uspjeh za žensku košarku, jer Hrvatice nisu tako česte sudionice velikih natjecanja. Upravo EP u Poljskoj bi mogao biti novi početak u kojem je moguće i izboriti povijesni uspeh, a to je plasman na Olimpijske igre.
– Dosta smo mlada reprezentacija te sigurno imamo određeni potencijal. Treba nastaviti s radom, kao što je bio u ova dva posljednja mjeseca i u Poljskoj sigurno ne želimo biti samo promatračice. O plasmanu je teško sada govoriti, ali odlazak na veliko natjecanje je definitivno korak ka oživljavanju ambicija ženske reprezentativne košarke koja je kod nas u usponu.
Tome su sigurno doprinijeli i klupski pomaci Gospića i Jolly JBS-a kroz regionalno i europska natjecanja.
– Definitivno se dosta naših igračica isprofiliralo kroz jaču regionalnu ligu i nastupima u Europi. Takvo iskustvo je vrlo poželjno za sve nas, a povezano s time i ja se osobno veselim novoj sezoni u Gospiću s kojim ću prvi put osjetiti Europsku ligu. To iskustvo će biti uistinu vrlo dragocjeno – za kraj je kazala Vrsaljko.


 PUT DO POLJSKE




Italija – Hrvatska 69:76, Hrvatska – Litva 72:80, Nizozemska – Hrvatska 78:72, Hrvatska – Belgija 85:70, Hrvatska – Italija 74:63, Litva – Hrvatska 81:63, Hrvatska – Nizozemska 75:66, Belgija – Hrvatska 70:85.


 NAJBOLJA PROTIV TALIJANKI


U osam kvalifikacijskih ogleda, Marija Vrsaljko koja igra na poziciji centra (195 cm) je u ostvarivanju plasmana na EP u Poljskoj sudjelovala prosječno s 13 minuta na parketu. Za to vrijeme pružala je učinak od 7.5 poena i 1.8 skokova po utakmici. Njeni najbolji trenuci su bili u utakmicama protiv Italije kad je postizala 12 (u Italiji) i 10 poena (u Hrvatskoj) te protiv Nizozemske na domaćem parketu kad je zabila 12 poena.