Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Raspušta se Općinsko vijeće Galovca

31.08.2011. 22:00
Raspušta se Općinsko vijeće Galovca


Načelnik Gulan o situaciji je izvijestio Ministarstvo uprave
Uzavrelim političkim prevrtanjima posljednjih godina u Galovcu se ne nadzire kraj. Po treći put za redom HSS-ova politička većina u Općinskom vijeću nije prihvatila rebalans proračuna što ga je predložio HDZ-ov načelnik Marin Gulan. Nakon prošlogodišnjeg prijevremenog izbora za novog općinskog načelnika, zbog poznatog slučaja Slavko Šare, Galovčane najvjerojatnije uskoro očekuje i prijevremeni izbori za novo predstavničko tijelo, 11-člano Općinsko vijeća koje je redovito izabrano u mjesecu svibnju 2009.
– S trostrukim neprihvaćanjem Izmjena i dopuna općinskog proračuna upoznato je i Ministarstvo uprave. Čekamo upute ministra Davorina Mlakara kako i kamo dalje, govori Gulan.
Podsjetimo, na izvanrednim izborima 11. srpnja protekle godine za novog načelnika Galovca izabran je Marin Gulan (HDZ), a zamjenik je njegov stranački kolega Rafael Burčul. Njih podupiru općinske stranke HNS i HSU. Međutim, u Općinskom vijeću većinu sa šest vijećnika većinu ima HSS, dok koalicija HDZ-HNS-HSU ima nedostatnih pet vijećnika.
– Usprkos načelnom dogovoru s predsjednikom OV-a Petrom Burčulom na sjednici Vijeća ni trećeg puta HSS-ovi vijećnici nisu podržali rebalans koji je u isključivo u interesu Galovca a ne u interesu načelnika, tvrdi Gulan.
Prema Gulanovim riječima rebalans je potreban kako bi se mogli započeti raditi kapitalni projekti na dobrobit svih žitelja Galovca, dječji vrtić, pošta i nogostupi.
– Pripremili smo i teren za izgradnju sportske dvorane. Nadležno ministarstvo nam je odobrilo sredstva za obnovu župne crkve sv. Mihovila i uređenje mjesnog groblja. Međutim, bez rebalansa proračuna sad smo do daljnjega u nemogućnosti povući novac iz ministarstva i transferirati ga kroz općinski proračun, jada se Marin Gulan.
Predsjednik Općinskog vijeća iz redova HSS-a Petar Peša Burčul jučer nije bio dostupan za komentar.


Izbori do kraja godine


Na mogući prijedlog Ministarstva uprave o raspuštanju predstavničkog tijela rješenje koje donosi Vlada RH je konačno i stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama, a izbori će se održati u roku 60 dana. Naravno, ako se predsjednik Petar Burčul u roku od 8 dana ne žali Upravnom sudu na odluku o raspuštanju Vijeća. Sud je o žalbi dužan odlučiti u roku 15 dana. Ako je tužba odbačena ili odbijena Vlada će raspisati prijevremene izbore u roku od 60 dana. Redovni izbori su za 20-ak mjeseci, u svibnju 2013.