Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarska djeca triput na vrhu Top Termi

31.08.2011. 22:00
Zadarska djeca triput na vrhu Top Termi


Top Terme Topusko bili su domaćini XII. sportskih susreta djece ranjene u Domovinskom ratu i djece poginulih i nestalih civila iz Domovinskog rata.
– Susret djece se već tradicionalno održava u organizaciji Zajednice udruga civilnih stradalnika iz Domovinskog rata uz potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Za djecu su organizirana natjecanja u više sportova, kao i razne radionice.
Zajednicu čini deset temeljnih županijskih udruga, koje su osnovane u područjima Hrvatske izravno zahvaćenima ratom, navela je Ljubica Krcić, predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije, okarakteriziravši susrete kao nastavak tradicije i zalog budućnosti.
Dvanaest srebrnih i brončanih medalja
Susreti u Topuskom okupili su 150 sudionika, najviše do sada, a otvorenju su nazočili i Stjepan Adanić, državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te član Savjeta za pitanja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata Ivica Pandža.
– U Topuskom se natjecalo u raznim sportskim disciplinama: trčanju na 100 metara, trčanju u vrećama, potezanju konopa, pikadu, malom nogometu, igri graničara, stolnom tenisu te u pjevanju i plesu. Održana je i likovna, literarna i kreativna radionica te kviz znanja. Zadrane je predstavljalo 20 djece i dvoje odraslih, govori Krcić dodajući da su ova prijateljstva i iskustva djeci dragocjena za cijeli život, bogatstvo koje se ne može kupiti niti ga itko može uzeti.
Posljednjih godina ovi tradicionalni dječji susreti održavali se se u Hrvatskom olimpijskom centru Bjelolasica gdje je početkom godine, nažalost, požar progutao glavnu zgradu HOC-a. Susreti su se tako zbog još nesaniranih šteta na Bjelolasici ove godine održali u Topuskom.
– Iako na ovim susretima djece nije primarno pobijediti, treba istaknuti da su se djeca u Zadar vratila sa 15 medalja, odnosno pokala. Osvojena su prva mjesta u trčanju na 100 metara, potezanju konopa i u literarnoj radionici, te po šest srebrnih i brončanih medalja, nabrajala je Krcić.
Borba protiv zaborava
Najveći stradalnici svakog rata ikad vođenog na svijetu uvijek su djeca.
– Boli, patnje i rane koje ona pretrpe nikad u potpunosti ne nestaju pa je briga o takvoj djeci svakako jedno od najhumanijih djela, jer se nastoji ublažiti nepravda koju su ta djeca doživjela i osigurati uvjete života i rada kakve su i zaslužili, kazala je Krcić, istaknuvši da su hrvatski civilni stradalnici Domovinskog rata jako loše zakonom zaštićeni te da im brojne zakonske zapreke ograničavaju prava.
– Prema sadašnjim saznanjima u našoj je županiji poginulo 21 dijete, a kada bude završen registar poginule djece, kaže Krcić, zatražit ćemo izgradnju spomenika. Dakako, kad bude bolja financijska situacija. No izgradnja spomenika primarni je zadatak Udruge.
– Domovinski rat je svetinja. Dužnost i obveza je svih nas da se svima govori o patnjama hrvatskog naroda, naročito djeci u školama. Naša borba protiv zaborava mora biti svakodnevna, poručila je Ljubica Krcić koja je više od devet godina na čelu Udruge.
Šestero članova Udruge 15. listopada hodočastit će u Mariju Bistricu, najavljuje Krcić, kako bi svojom nazočnošću i molitvom zahvalili čudotvornoj Majci Božjoj Bistričkoj za učinjena dobročinstva ili kako bi pak tražili zagovor, oprost, duševni mir ili blagoslov.