Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Zadru bujica, u Biogradu ni kapi kiše! (FOTOGALERIJA)

Autor: Valentina Pletikosić

31.08.2012. 22:00
U Zadru bujica, u Biogradu ni kapi kiše! (FOTOGALERIJA)

Foto: Zvonko KUCELIN



Vatrogasno-operativni centar zaprimio je čak 600 poziva građana, a Državna uprava za zaštitu i spašavanje oko 700. No vatrogasci su mogli intervenirati samo u slučajevima gdje je razina vode bilaviša od 15 centimetara
U Zadru je u subotu u svega pet sati palo 92 litara kiše po metru četvornom. Nakon višemjesečne suše toliko očekivana kiša je napokon pala, ali i donijela nove probleme.
Posljedice nevremena bile su vidljive u cijelom gradu. Dijelovi grada poput Relje, koji poplave i pri puno slabijoj kiši, u subotu su sve do popodnevnih sati bili potpuno neprohodni za promet. Silina vodene bujice izbijala je šahtove u cijelom gradu pa su mnoge prometnice oštećene zbog pucanja asfalta. Najveća šteta nastala je u Murvičkoj ulici, koju je na križanju s Ulicom Hrvoja Ćustića bujica razrovala. Posla za radnike Županijskih cesta bit će i u Ulici dr. Franje Tuđmana jer su već postojeće rupe na asfaltu ove prometnice nakon subotnjeg nevremena još dodatno proširile.
Zbog poplavljenih podruma, stanova u prizemlju i poslovnih prostora, zadarski vatrogasci i Odvodnja imali su najviše posla. Najviše intervencija bilo je na Novom Bokanjcu, a voda je prodrla čak i u podrum Odjela kirurgije zadarske Opće bolnice.
Vatrogasno-operativni centar zaprimio je čak 600 poziva građana, a Državna uprava za zaštitu i spašavanje oko 700. No vatrogasci su mogli intervenirati samo u slučajevima gdje je razina vode bila viša od 15 centimetara, budući da im oprema ne omogućava ispumpavanje u slučaju niže razine. Vatrogasci su u subotu ispumpavali 36 podruma, a pomagali su im i djelatnici DIP-a Zadar i DVD-a Pag. Iz VOC-a mole građane da ukoliko su tražili pomoć, a do njih se nije stiglo, da ponovno nazovu na broj 193.
Na Poluotoku je najgore stanje bilo na gradskoj tržnici i ribarnici koje su bile potpuno poplavljene. Razina vode dosegnula je čak 40 centimetara pa su se mnogi prodavači morali popeti na svoje štandove gdje su čekali da se nevrijeme smiri. Automobili su ostajali zaglavljeni zbog kiše, a vatrogasci su spašavali i jednog vozača koji je u pothodniku, između Interspara i Plodina, ostao zarobljen u automobilu s metar i pol vode.
Olujno nevrijeme i gromovi napravili su štetu i na zelenim površinama. Radnici Nasada već su jučer od ranih jutarnjih sati radili na uklanjanju polomljenih grana i srušenih stabala.
Gradonačelnik Zadra sazvao je sastanak svih hitnih i komunalnih službi gdje je dogovoren plan sanacije. Čistoća i Odvodnja dobile su zadatak da obiđu sve šahtove i rešetke te da ih nakon ispumpavanja vrate u funkciju. U pogon je stavljeno i dodatnih deset pumpi. Brzom reakcijom većina nastalih oštećenja sanirana je još u subotu u popodnevnim satima kada je kiša prestala. Razmišljalo se i o traženju pomoći iz Šibenika, ali po ocjeni sudionika sastanka za to nije bilo potrebe. Srećom, u ovom grmljavinskom nevremenu nije bilo stradalih i ozlijeđenih. Okolicu Zadra i otoke kiša je zaobišla pa su gusterne i ovaj put ostale prazne. Po podacima meteorološke postaje na aerodromu Zemunik, na tom je području palo svega 5 litara kiše po metru četvornom, a u Biogradu nije palo ni kapi kiše.


Vatrogasci u subotu gasili i požare


Pripadnici JVP Zadar i brojnih dobrovoljno vatrogasnih društava u subotu su morali intervenirati i zbog nekoliko požara. U Ninskim Stanovima gorio je električni stup koji su ugasili pripadnici DVD-a Pljusak, a u Velom Ižu pripadnici DVD-a Rutnjak gasili su požar na dalekovodu. U Ugljanskoj ulici u Elektromaterijalu gorio je klima-uređaj, a požar su ugasili pripadnici JVP Zadar koji su potom morali i na Put Gazića kako bi ispilili i uklonili stablo što je palo na prometnicu. U Biloj Vlaki gorjelo je raslinje, a taj su požar ugasili pripadnici DVD-a Stankovci koji su intervenirali i u požaru na električnom stupu u Banjevcima.




Zvati 193 ili Odvodnju


Zadarski vatrogasci odradili su više intervencija i jučer ujutro. Mole se građani koji imaju potrebe za ispumpavanjem vode da ponovno nazovu na broj 193, a ukoliko se radi o onečišćenim vodama (fekalije i sl.) mogu se javiti u Odvodnju na telefon broj 091 318-8167.