Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Na otvaranju sezone ‘Crvenkapica’, a potom premijera ‘Otočića’

31.08.2016. 22:00
Na otvaranju sezone ‘Crvenkapica’, a potom premijera ‘Otočića’


Novu sezonu Kazališta lutaka Zadar po ustaljenom običaju otvorit će Crvenkapica. I koliko god sezona prošlo bit će to vječna predstava, koja uvijek iznova puni dvoranu i budi interes kod djece.
Odmah u rujnu očekuje nas i prva premijera zadarskih lutkara u novoj sezoni. Već su dobrano poodmakle probe za predstavu “Otočići”, u režiji Renate Carol Gatica, a autorica teksta i dramaturginja je Lana Šarić. Ante Mihić, veliki poznavatelj etnoloških i antropoloških tema Dugog otoka, prenio je svoje znanje o mitskim bićima i čudesnim događajima autorici teksta, a ona ga, na intrigantan, zanimljiv i suvremen način posredovala svima nama. Suživot Otočićića i ljudi, uvijek na rubu sukoba, obilježen strahom jednih od drugih, završit će u njihovoj povezanosti i suživotu.
Nakon prve premijere očekuje nas nekoliko repriznih predstava, pa ćemo tako ponovno moći gledati Hamletovu istinu, Mali puž-priča o dagnjici, Juha od bundeve, Ivica i Marica, Avanture Čupija i Mupija te Genijalni genije. Od obnovljenih predstava na programu će se naći Regoč i Snježna kraljica. Također, u sezoni pred nama imat ćemo i dva gostovanja. Zagrebačko kazalište lutaka dolazi s predstavom Maca papučarica, a Gradsko kazalište lutaka Split s predstavom Kad odrastem bit ću Pipo.
S premijerama se nastavlja na proljeće, kada ćemo imati prilike pogledati dvije nove predstave ‘Najbolji prijatelj na svijetu’, za koju režiju i dramatizaciju potpisuje Ljudmila Fedorova, te ‘Nevidljiva’ Maje Pelević u režiji Nikole Zavišića. Kroz priču ‘Najbolji prijatelj na svijetu’ predstavit će se dječaka i njegovog najboljeg prijatelja, koji se pojavljuje u vrijeme kada je dječak zbog određenih životnih okolnosti bio jako usamljen, dok su njegovi roditelji morali rješavati probleme koji su ih snašli.‘Nevidljiva’ predstava, koju ‘Kazalište lutaka Zadar’ radi u koprodukciji s ‘Kazalištem Virovitica’, po izvrsnom, nagrađenom tekstu Maje Pelević, u kojem ona kroz odnose roditelja i djece, obrađuje (ne)spremnost društva na prihvaćanje bilo čega što ne ulazi u nametnute nam okvire, počevši od nametnutih želja i ambicija vlastitih roditelja.
Ljeto će nam donijeti zanimljivu priču čiji tekst i režiju potpisuje Ana Prolić pod naslovom ‘Nikome pravo’. U suradnji s drugim umjetnicima tražit će odgovor na pitanje do koje mjere poslušati mišljenje svijeta oko sebe, a pritom zadržati svoj stav.