Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Octena mušica napada grožđe u zriobi

31.08.2016. 22:00
Octena mušica napada grožđe u zriobi


Kako vrijeme brzo prolazi. Kao da je jučer započela godina, a evo stigao rujan. Većina govori da je to najbogatiji mjesec. Ubiru se plodovi cjelogodišnjeg rada. Rujan je mjesec jamatve i spremanja zimnice. Rujan je također mjesec kada treba osigurati drva za ogrjev i spremiti djecu u novu školsku godini. Ali rujan je mjesec kada dolazi obračun električne energija, drugim riječima rujan je mjesec značajnih izdvajanja kućnog proračuna.
Slador u Nadinskom blatu
Posljednjeg dana kolovoza krenula je naša ekipa u ruralna prostranstva Zadarske županije. Treba vižitati vinograde i izmjeriti slador u grožđu. Do berbe je najmanje petnaest pa i dvadeset dana, ali treba početi s pripremana. Prolazimo preko Raštana, Tinja, u Nadinsko blato. Gotovo nikoga na putu. Bura puše umjerenom jačinom i mrsi kose onima koji je imaju, a onima bez kose s glava baca kape. Vinogradari su završili sve poslove koji prethode berbi. Nakon posljednjih kiša obavili su kultivaciju u vinogradima da sačuvaju vlagu koja je neophodna za nakupljanje sladora u grožđu.
Zaustavljamo se na početku Nadinskog blata i mjerimo slador u sorto Grenache. U prosjeku je 16 posto. Idemo dalje do vinograda koji je stupio u puni rod. Zastupljene su sorte Merlot i Syrah. Mjerimo slador i dolazimo do rezultata. Merlot trenutačno ima 18, a Syrah 17 posto sladora. Grožđe jedro i zdravo. Nema tragova bolesti i štetnika. Potraje li vrijeme biti će iznimne kvalitete.
Dok su ravnokotarski vinogradari završili posao zaštite u sjevernim vinogradarskim područjima bije se bitka da se sačuva grožđe od propadanja. Masovno truljenje grožđa prisutno je u vinogradima Međimurja i Podravine. Uzrok tome je octena mušica ploda novi štetnik koji napada brojne voćne vrste u fazi zriobe plodova.
Prva pojava octene mušice ploda u Hrvatskoj zabilježena je 2010. godine na području Istre na malinama, breskvama i vinovoj lozi. Tijekom 2011. godine pojava octene mušice registrirana je i na lokalitetima Rijeka, Matulji i Vrbnik te u kontinentalnom dijelu Hrvatske, u Međimurskoj županiji. U 2012. godini njena prisutnost zabilježena je u Istarskoj županiji, na breskvi i trešnji i vinovoj lozi, u Koprivničko- križevačkoj županiji na lokalitetu Koprivnica. Dosad je octena mušica ploda registrirana na ukupno 15 lokaliteta u Hrvatskoj, u pet županija.
Stigla iz Japana
Vrsta Drosophila suzukii je egzotična octena mušica podrijetlom iz Japana, a za razliku od ostalih vrsta roda Drosophila koje većinom napadaju prezrele, trule, oštećene ili s biljaka otpale plodove, novo proširena vinska mušica pjegavih krila, izravno oštećuje bobice u zriobi uzrokujući ekonomske gubitke u vinogradarskoj proizvodnji zbog naknadnog razvoja kisele truleži grožđa.
Osim grožđa octena mušica ploda oštećuje i smokve, jagode, jabuke, trešnje, šljive, breskve, kruške, maline, kupine i borovnice zbog toga je potrebno pratiti pojavu ovog štetnika na našem području., jer ovogodišnje propadanje plodova smokava može se povezati upravo s ovim štetnikom. No ne treba preuraniti s prognozama dok se ne utvrdi prisutnost octene mušice ploda, a to može obaviti svaki vinogradar i voćar postavljajući mamke na slijedeći način:
Plastičnu bocu zapremine 0,5 litara. otprilike 3 do 4 cm ispod čepa izbušiti s četiri simetrično smještene rupice, promjera 5 do 10 mm. U tako pripremljene plastične boce ulijeva se jabučni ocat do približno trećine ili polovine zapremine. Osim jabučnog octa mogu se još koristiti vinski ocat ili vodena otopina kvasca s dodatkom šećera.
Idealno vrijeme za postavljanje mamaca je mjesec prije početka zriobe plodova. Treba ih objesiti u krošnju. Kod suzbijanja ovog štetnika veliki problem predstavlja spoznaja da vrsta napada kada plodovi ili bobice počinju dozrijevati, pa je karenca dopuštenih insekticida jedan od najvažnijih kriterija njihova izbora.
Zaraza plodova maslina
Dok će vinogradari obratiti pažnju na pojavu octene mušice ploda maslinari, pogotovo u primorju i na otocima suočeni su s otpadanjem plodova. Uzrok opadanja plodova je druga generacija maslinovog moljca. Zaraza plodova obavljena je još u vrijeme kada su plodovi bili veličine od 3 do 4 milimetra ili kako to maslinari vole reći veličine glavice šibice. Ukoliko u to vrijeme nije obavljena zaštita maslina došlo je do zaraze. Maslinov moljac je uz peteljku odložio jaje na plodu iz kojeg se razvila ličinka koja je živjela u sjemenki ploda. Upravo sada izlazi iz plodova istim putem kuda je ušla – uz peteljku izazivajući otpadanje plodova.
No nećemo samo o ružnim stvarima. Vrime je od spremanja zimnice. Svratili smo na zelenu tržnicu i uvjerili se da kućanice još uvijek drže do spremanja zimnice. Pomidori za konšervu i šalšu se odlično prodaju, a traži se crvena paprika i balancane za domaći ajvar. Vrijeme džemova se privodi kraju.
Kvalitetne šljive iz Like gotovo i nema. Nešto je stiglo iz Posavine jer je tamo ove godine dobro rodila. Ekipa s Bilog briga prijatelj Jure je iz Bosanske Posavine donio tri kašete šljiva i po receptu gospođe Ruže iz Brušana kraj Gospića prionuli su spremanju džema. Kuha se cijeli dan i biti će džema za kucu i macu.