Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Osamdeset obitelji sutra ulazi u socijalne stanove

31.08.2016. 22:00
Osamdeset obitelji sutra ulazi u socijalne stanove


Ukupno 73 stana u zgradi na predjelu Crvene kuće namijenjena socijalno ugroženim Zadranima spremna su za prve stanare, a svečana podjela ključeva uz potpisivanje ugovora najavljena je za petak, 2. rujna.
– Radovi su završeni i sve je spremno za useljenje. Ovo je važan trenutak jer odjednom stambeno zbrinjavamo 80 socijalno ugroženih obitelji, kaže Mario Pešut, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra, dodavši kako je u tijeku rješavanje stambenog pitanja za samce s liste prioriteta, koji su ipak ostali nezbrinuti.
– Za njih nismo imali stanove odgovarajuće kvadrature. Znamo da su to ljudi u teškim životnim situacijama i da nemaju gdje, ali neke stvari su takve kakve jesu. Tim ljudima ćemo pronaći adekvatne stanove najkasnije za šest mjeseci, a do tada ćemo im pomagati subvencijom za podstanarstvo, rekao je Pešut.
No iz drugog kuta onih koji nisu dobili dugoiščekivani krov nad glavom sve se čini drugačije. Nije im jasno zašto se lista prioriteta nije ispoštovala, te se osjećaju napušteno i prevareno.
Čitatelji su nam ukazali na slučaj gdje je ipak, preko reda, stambeno zbrinuta jedna osoba iako je samac, a kao razlog navedeno je njezino teško psihičko stanje. No Pešut pojašnjava kako je to iznimka oko koje se usuglasila Komisija za dodjelu socijalnih stanova Grada Zadra nakon što su pregledali svu dokumentaciju.
– Za šest samaca našli smo adekvatne stanove. Višečlanim obiteljima ponudili smo veći stan u ovoj zgradi i za njih oslobodili taj manji. Imamo i slučaj gdje će se iz velikog stana iseliti jedna obitelj, a useliti deseteročlana obitelj. Preostalo nam je zbrinuti još osam samaca i već smo u potrazi za stanovima. U tijeku je revizija gradskih stanova i znamo da ima onih koji više ne ispunjavaju uvjete, ali nam je problem ako ne žele iseliti. Tada nam preostaje višegodišnje sudovanje, ukazuje Pešut na problem u kojem se Komisija našla.
A o ovoj problematici očitovao se i Erol Gaši, predsjednik Komisije za dodjelu socijalnih stanova Grada Zadra Erol Gaši iz redova SDP-a koji je pojasnio kako je riječ o najmu stanova na rok od pet godina ili do trenutka poboljšanja životnih uvjeta.
– Za one koji u ovom trenutku nisu dobili stan u najam, Komisija je od pročelnika zatražila subvencioniranje podstanarstva dok se i za njih ne oslobodi neki stan, a on je to prihvatio. Nezadovoljnih će, naravno, biti, ali treba imati na umu da je ovo mukotrpan posao u kojemu se dotičete s teškim životnim situacijama, nerijetko obiteljima koje nemaju ni za koru kruha i onda morate procijeniti koja obitelj ima koru kruha više od druge. Nerijetko se dovedete u situaciju da doslovno odlučujete o tome hoće li netko uopće dalje i nastaviti živjeti ili neće, ali… Sami smo birali ovaj put, rekao je Gaši te je svim radno sposobnim obiteljima koje su dobile u najam socijalni stan poželio da iz njega što prije izađu zato što su im se životne okolnosti poboljšale. Onim obiteljima koje nisu dobile ovom prilikom stan Gaši je poželio da im već sutra životni put bude jednostavniji i lakši, pa da im takav stan nikad ni ne zatreba.