Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U saljskoj suvenirnici originalni otočni proizvodi

31.08.2016. 22:00
U saljskoj suvenirnici originalni otočni proizvodi


Škatula Old sailor’s kit, proizvod saljske tvrtke Sri porta od nedavno je ponosni nositelj oznake Hrvatski otočni proizvod. Oznaku na godišnjoj razini dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i to tradicionalnim i inovativnim proizvodima koje proizvode otočni proizvođači.
No Saljani nisu stali samo na tome, već od nedavno u njihovom mjestu djeluje i suvenirnica „Na sri porta”, koja u svojoj ponudi ima upravo takve proizvode, doznajemo od Lucije Šišete. Ona je zajedno sa svojom imenjakinjom Lucijom Pezo primijetila kako saljski gosti imaju potrebu za izvornim stvarima. Rezultat – pitoreskna galerija usred mjesta, u potpunosti uklopljena u otočni okoliš. A ponuda u njoj je samo otočkog porijekla.
– Trudimo se uz to imati i ponudu koja je sastavljena upravo od proizvoda koji imaju HOP oznaku. Birali smo ih iz kataloga izabranih proizvoda, jer nam je cilj da se što više Dugootočana angažira u ovom polju te da u ponudi imamo upravo što više dugootočkih proizvoda s HOP oznakom, pojasnila je Šišeta.
Što se tiče pak njihovog proizvoda Old sailor’s kit škatule, ona se pakira u tvornici Mardešić i u njoj se nalazi mješavina čaja, kompas, tunjica, USB s podacima o Mardešiću, Parku prirode Telašćica, turističkoj zajednici, ali i pjesme benda Fish Factory. Naime, upravo je dvojac iz tog benda i zaslužan za ovaj koncept, dok je dizajn škatule osmislila Ida Šimunov sa svojom tvrtkom Fafarikula, koja izrađuje 3D karte. Kako je za potrebe natječaja trebalo imati pravni subjekt, cijeli koncept Fish Factoryja na kraju je provučen preko Sri porta j.d.o.o. iz Sali, odnosno dvije Lucije koje stoje iza njega. Rezultat – jedna predivna otočka priča koja će, nadamo se, u svojoj skoroj budućnosti dobiti još puno nastavaka.