Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nogomet je postao šah

Autor:

30.09.2009. 22:00
Nogomet je postao šah

Foto: Vedran SITNICA



Teško je danas igrati kako se igralo prije deset godina i više. Nogomet je postao šah i svaki element na i izvan terena je jako bitan – kaže Milin
Utakmica s Istrom za nogometaše Zadra je apsolvirana, a prava je šteta što se nije s tri boda ušlo u ovaj tjedan koji je u znaku priprema za novi domaći izazov protiv Slaven Belupa. Koprivničani dolaze na Stanove u možda najnezgodnije vrijeme, jer su u evidentnom usponu forme nakon što su neko vrijeme igrali dosta promjenjivo, “petarda” Osiječanima ponovno ih je izbacila u hrvatsku nogometnu orbitu. Zadranima je možda olakšavajući faktor što su u dosad odigranim utakmicama uvijek bili bolji protiv nominalno jačih momčadi, nego protiv ovih s kojima bi bar na papiru trebali biti “al pari”. Kako se domoći ta tri boda koja znače iznimno puno u ovako zgusnutoj konkurenciji HNL – a pokušali smo doznati kod Ferde Milina jednog od najiskusnijeg u prvoligašu sa Stanova.
– S Istrom smo na kraju dobro prošli, jer koliko god smo imali tu nadmoć i loptu u nogama nismo stajali na terenu kako treba. Vezni igrači su bili preblizu jedan drugome i bez brzog protoka lopte i brze promjene strana se ne može probiti čvrsti bunker kakav su igrali Puljani. Pozitivno je što smo opet pokazali karakter da smo sposobni vratiti se iz rezultatskog minusa te što je reakcija igrača s klupe bila ta promjena na bolje – isecirao je Milin dvobojs Istrom u kojoj je igrao nakon dužeg vremena na toj najodgovornijoj poziciji u sustavu koji igra Zadar, mjestu libera.
– Malo je bilo nestabilno, jer nisam odigrao puno utakmica s Bećirijem u zadnjoj liniji i za takav sustav kao što mi igramo trebamo imati kontinuitet igara. Na kraju nije bilo toliko loše, jer smo se osim u par situacija dosta dobro nosili s dosta zahtjevnim njihovim špicama, Traoreom i Šehićem. Ipak, moram naglasiti kako cijela naša igra od obrane pa preko veznog reda mora biti puno odovornija i automatiziranija. Teško je danas igrati kako se igralo prije deset godina i više. Nogomet je postao šah i svaki element na i izvan terena je jako bitan. Vidjeli ste i sami da je trener Istre svjesno ušao u utakmicu parkiravši autobus u svoj šesnaesterac i tražio šansu iz kontre. To je bilo najpametnije rješenje u datom trenutku i Istra je otišla kući s bodom. Možda bi i mi trebali tako se postaviti na gostovanjima, pa bi znali koji put puno sretniji vraćati se u Zadar – misli Milin koji će priznati da je imao dosta sreće što nije “pocrvenio” u 27. minuti kad je zaustavio kao zadnji igrač obrane Traorea koji se sjurio ka Ježini.
– Mislio sam u tom trenutku da mi je odzvonilo. Iako nije start bio pregrub, bio sam zadnji igrač i ne bi bilo nezasluženo da sam dobio i direktan crveni karton. Isti moment sam otišao od mjesta događaja računajući da ću proći “lišo” i nisam mogao vjerovati da nisam ni žuti karton dobio. Poslije utakmice su me zezali suigrači da sam valjda stekao ogroman autoritet kod sudaca. Ipak iz te akcije smo isto primili gol, pa bi možda i bolje prošli da sam pustio Traorea. Možda bi promašio ili bi Ježina čudesno obranio.
Istra je za vama, dolazi Slaven Belupo koji posljednjih godina spada u sam vrh hrvatskog nogometa. Što se može očekivati od Zadra u toj utakmici?
– Imamo veliki respekt prema toj momčadi, jer imaju jedan kontinuitet u našoj ligi i kvalitetna su momčad, što su i dokazali u ovom kolu pregazivši Osijek s 5:0. Najviše se pribojavam tog Aljoše Vojnovića koji je vrlo opasan. Nadam se da neće biti tako raspoloženi na Stanovima, a u tome ćemo im mi morati odmoći. Ne smijemo si više dopuštati prosipanje bodova na svom terenu i tri boda su nam imperativ kako bi bi bili što dalje od opasne zone. Optimizam gradim na činjenici da smo sa svim jačim protivnicima ove sezone odigrali više nego dobro i ako uspijemo prekopirati igru protiv Hajduka ili Dinama onda ćemo sigurno ostati neporaženi – za kraj je kazao Milin.