Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nužno pojačanje baze domaćih igrača

Autor: Šime Ćurko

30.09.2009. 22:00
Nužno pojačanje baze domaćih igrača

Foto: Filip BRALA



Nakon Brkljače (1986.) samo su tri igrača potvrdila status onih koji mogu biti u najužem krugu kandidata za prvu momčad


Rukometaši Zadra ni u sezoni 2003./04., kada su bili prvaci Druge lige – jug, nisu odigrali tako uvjerljivu utakmicu kao što je bio slučaj u Prelogu u subotu gdje su slavili sa 21 golom prednosti. Roko Paleka, trener, i nakon takve pobjede nije sklon euforičnim najavama. Paleka dobro zna da je pred njim dug put u kojem tek mora dokazati da su ove godine okupili momčad koja može u Premijer ligu. S obzirom na kvalitetu Dukat prve lige Zadar s Ivanom Ninčevićem te vjerojatnim povratnikom Anđelom Žeravicom ne bi smio imati problema oko osvajanja jednog od prva dva mjesta. No, već sada treba misliti na sutra pa tako i na to s kakvim igračkim kadrom, dođe li do toga, ući u Premijer ligu. Da se ne ponovi 2004. kada su Zadrani, iako očekivano ušli u Prvu ligu, tamo ostali zatečeni nizom problema zbog kojih su u 15 kola upisali samo dvije pobjede. Istina, problemi tada nisu bili vezani samo uz igrački kadar već i uz vrlo lošu atmosferu u momčadi i oko nje. Kao glavni nedostatak istaknut je, a što drugo, manjak novca. Bila je to velika škola Zadranima koji sada moraju paziti da im se takvo što ne ponovi. Prvi korak prema tome je jasno posložena financijska struktura u klubu, igrači moraju znati koliko mogu novca dobiti, ali jednako tako moraju znati i kakva su očekivanja od njih. Klub iz Mocira od Grada Zadra posljednjih godina dobiva 420.000 kuna od čega se znatan dio potroši na plaćanje korištenja Mocira. Tvrtka Slad ice cream znatno će poboljšati financijsku sliku, no teško je očekivati da samo jedan sponzor u trenutačnom gospodarskom okruženju može klubu donijeti toliko novca s kojim se može igrati Premijer liga. Dakle, dođe li Zadar do Premijer lige, na potezu će biti Grad Zadar. U Mocirama potiho spominju primjer Borik Puntamike kojoj će iznos dobiven od Grada Zadra nakon milijun u novoj godinu narasti na milijun i pol kuna. S tolikim proračunom Zadar bi mogao nastupati u europskim natjecanjima.
Nije samo novac
Ipak, bilo bi pogrešno reći da je novac jedini i glavni pokretač svega. Roko Paleka i društvo moraju misliti i o tome kakvu će momčad posložiti. Domaće snage koje su godinama oslonac prve momčadi čine Josip Peša, Nino Jerak, Kristijan Brkljača i povratnik Šime Humbolt. Nakon Brkljače (1986.), kojem je prethodila cijela plejada domaćih igrača, samo su tri igrača potvrdila status onih koji mogu biti u najužem krugu kandidata za prvu momčad. Riječ je o Ivanu Coti, vrataru, potom Natku Merharu te Ivanu Mijoloviću, koji je ovo ljeto iz Zadra prešao u Karlovac. U tom dijelu Paleka ima najviše prostora za napredak. Lani se pojavio Josip Vučetić, ali ga je trenutačno zaustavila ozljeda, povremeno priliku dobiju Ive Miletić, Ivan Šimičević i Jakov Svorcina i za sada je to sve. Šteta zbog Mate Marače, vratara, koji je pokazivao veliki potencijal, ali je nakon odlaska na studij u Zagreb napustio Zadar. Dogodi li se Zadru Premijer liga, a ne krene se u vraćanje domaćih igrača koji igraju u trenutačno jačim sredinama, Zadar će morati dovesti ponešto igrača sa strane. Trenutačno od onih iz te konkurencije u momčadi Paleka ima Tomislava Balenta, vratara, potom Marijana Bašića, Ivana Vučkovića, Šimu Markića i Anđela Žeravicu.
Ninčević je prevaga
Prošlo ljeto dolaskom Frane Đikića, Marina Turića, Anđela Žeravice, Damira Samaržija te kasnije Siniše Meštrića u Mocirama su se od politike najbolje je domaće dijelom okrenuli i prema uvozu. To ima svoju cijenu i zato u klubu moraju biti oprezni jer previše uvoza koliko može pojačati jednako tako može i srušiti domaću konkurenciju.
Ostane li nekim slučajem Ninčević na duže vrijeme, uz igrače koje Zadar ima već sada, Paleka bi imao momčad koja bi bila konkurentna i u sve slabijoj Premijer ligi. Jasno, i samo razmišljanje o povratku Josipa Nekića, Marina Kneza, Domagoja Suraća, da ne spominjemo Tončija i Josipa Valčića bio bi sjajan potez. Samo s jednim od njih u prvih sedam snaga i sada dobrog Zadra znatno bi porasla. Ostanak Ninčevića svakako je od krucijalnog značenja jer imati tako kvalitetnog igrača koji može donijeti prevagu u svakom trenutku na parketu, mnogo znači i treneru i suigračima. Puno nabacanih misli, ali zaključak je samo jedan; ne dopustiti da Premijer liga iznenadi Zadrane.