Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Besplatan upis za sve prvaše na Dan Gradske knjižnice Zadar

30.09.2010. 22:00
Besplatan upis za sve prvaše na Dan Gradske knjižnice Zadar


U ponedjeljak će GKZD za sve učenike prvih razreda zadarskih osnovnih i srednjih škola, kao i za sve studente prve godine Sveučilišta u Zadru, organizirati besplatan upis, uz predočenje potvrde. Uz besplatan upis svim prvašima povodom Dana knjižnice navečer će se u ulaznom dijelu knjižnice izvesti predstava Jednostavno (“Nesretni”)
Povodom nadolazećeg Dana Gradske knjižnice Zadar, ali i svih događanja u organizaciji ove ustanove koja su pred nama jučer je u atriju Knjižnice organizirana konferencija za novinare, zapravo svojevrsno druženje s novinarima uz kavu i kolače.
Gradska knjižnica zadar slavi svoj Dan svake godine 4. listopada, na dan kad je Knjižnica granatirana 1991. godine. U ponedjeljak će tako GKZD za sve učenike prvih razreda zadarskih osnovnih i srednjih škola, kao i za sve studente prve godine Sveučilišta u Zadru, organizirati besplatan upis, uz predočenje potvrde. Uz besplatan upis svim prvašima povodom Dana knjižnice navečer će se u ulaznom dijelu Knjižnice izvesti predstava Jednostavno (“Nesretni”), autora Ivora Martinića, a nastupit će Anica Kovačević i Duško Modrinić.
– Povodom Dana knjižnice dodijelit ćemo i tradicionalne nagrade za najčitatelje, kao i zahvalnice vanjskim suradnicima. Gradska knjižnica i pored recesije koju osjećamo, a imamo dosta problema s nabavom knjiga, ipak pliva i dalje, posebno uz suradnju sponzora, kazao je ravnatelj Gradske knjižnice Zadar, mr. sc. Ivan Pehar. Kriza će ipak, prema ravnateljevim riječima, najviše pogoditi Klapu Kolibrići koja će se najvjerojatnije ugasiti, ali će se ipak nastaviti s Festivalom dječjih klapa.
Uz ravnatelja Pehara na konferenciji je govorio i Mladen Masar, najavivši projekte koji se nastavljaju, kao što su radionice How yes no i Tečaj rada na računalu za umirovljenike. Kao što smo već pisali, s redovitim okupljanjima nastavljaju i klubovi čitatelja.
Na jučerašnjoj konferenciji predstavljen je i izum Kvapak nastao u suradnji Gradske knjižnice Zadar i Josipa Kalebića, koji je vojni civilni rok odslužio u ovoj ustanovi. Kvapak je inovativni softverski dodatak u knjižničnim katalozima na webu. Naime, nakon pretraživanja kataloga Kvapak daje vizualnu informaciju o položaju tražene knjige na policama knjižnice. Služi korisnicima, ali i manje iskusnim informatorima i manipulantima za samostalno snalaženje među policama. Kvapak će biti predstavljen i drugim knjižnicama na Skupštini Hrvatskog knjižničarskog društva.
 


I Savjet mladih se uključio u How yes no


Ciklus radionica How yes no nastavit će se sredinom listopada u terminima koji budu dogovoreni s polaznicima. Radionice će se održavati u Gradskoj knjižnici, a prijave se vrše telefonom na 301 120, emailom na howyesnoili osobno u Knjižnici. Radionice How yes no plod je međuinstitucionalne suradnje Studentskog savjetovališta Sveučilišta u Zadru i Gradske knjižnice Zadar, a pridružuje im se i Savjet mladih Grada Zadra, koji će financirati novi ciklus radionica.