Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Potrebno je stalno ponavljati istinu o Domovinskom ratu

30.09.2010. 22:00
Potrebno je stalno ponavljati istinu o Domovinskom ratu


Župan Stipe Zrilić rekao je da su ovakvi skupovi prigoda da se ponovi istina o Domovinskom ratu jer danas postoje, nažalost ne beznačajne sile, koje taj doprinos žele osporiti
Pripadnici Mješovitog odreda mornaričkog pješašaštva Ugljan-Dugi Otok, poznatijeg kao Otočki bataljun, obilježili su jučer 19. obljetnicu utemeljenja. Kao i svake godine proslava je započela polaganjem vijenaca poginulim braniteljima na grobljima u Salima, Preku, Sutomišćici i Lukoranu, a jučer su položeni vijenci i na Gradskom groblju u Zadru. Nakon mise zadušnice koja je upriličena u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije na Puntamici, ispred prostorija Mjesnog odbora Brodarica održan je prigodni skup.
Ratni zapovjednik Otočkog bataljuna Joško Pulja rekao je da ni jedna recesija neće onemogućiti proslavu obljetnice ove ratne postrojbe mornaričkog pješaštva HRM.
– Bili smo generacija kojoj je čast i privilegija bila braniti Hrvatsku rame uz rame s proslavljenim postrojbama, 1., 2. i 3. gardijskom brigadom. Stoga ćemo uvijek slaviti ovaj dan, rekao je Pulja, istaknuvši da unatoč krizi, branitelji koji su stvarali ovu državu, ne bi trebali biti veliki problem. Pulja je za sljedeću godinu najavio i veliku proslavu 20. obljetnice osnivanja Otočkog bataljuna.
Nazočne uglednike i goste iz Pule i Dubrovnika te izaslanstvo HRM-a pozdravio je i načelnik Općine Preko Ante Jerolimov, koji je podsjetio da je Otočki bataljun osnovan 30. rujna 1991. te je u borbama za oslobađanje države, imao 25 ranjenih i četiri poginula pripadnika, Danijela Grbina, Miljenka Zorića, Dragana Špara i Denisa Špiku. Svi pripadnici ove ratne postrojbe Hrvatske vojske imali su, po Jerolimovu, privilegiju sudjelovati u stvaranju hrvatske povijesti.
Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić podsjetio se na značajan doprinos Otočkog bataljuna obrani Zadra i njegove županije. Uz poštovanje svim udrugama iz Domovinskog rata, gradonačelnik je zamolio razumijevanje za kriznu situaciju i financijske mogućnosti koje stvaraju značajne poteškoće.
– To možda, s pravom, u ova vremena razočarava branitelje, ali mi ćemo uspjeti riješiti problem. To sam trebao reći pred stvarateljima države, da je stvorimo onakvu za kakvu ste vi ginuli, rekao je između ostalog gradonačelnik Vrančić.
Župan Stipe Zrilić rekao je da su ovakvi skupovi prigoda da se ponovi istina o Domovinskom ratu jer danas postoje, nažalost ne beznačajne sile, koje taj doprinos žele osporiti. Izaslanik zapovjednika HRM komodor Tihomir Erceg podsjetio je da je tih ratnih dana cijelo more osim otoka Vis i Lastovo bilo slobodno te da je uloga Hrvatske ratne mornarice i njenih postrojba bila dati svoj doprinos obrani zemlje na kopnu. Svečanost je završena prigodnim domjenkom i nastupom KUD-a Sidraga iz Tinja.