Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Umro je zadarski stribor

30.09.2011. 22:00
Umro je zadarski stribor


Iako se stribor osušio, “Nasadi” ne odustaju od namjere da ga “odgoje” u Zadru. Petricioli otkriva da su “Nasadi” u pregovorima s poljskim botaničarima za nabavu novog australskog stribora


Osušio se australski stribor – Wollemia nobilis, koji je prije pet godine posađen u Parku Vladimira Nazora u Zadru. Tu plemenita četinjača iz porodice Araucariaceae, gradu Zadru, donirala je australska vlada, čime se Zadar svrstao u red rijetkih gradova u Europi, a jedini u Hrvatskoj, kojemu je omogućena globalna zaštita ugroženih vrsta drveća i uloga u opstanku biljne raznolikosti na Zemlji.
Mirna Petricioli, voditeljica Sektora hortikulture u “Nasadima”, pojašnjava da je australski stribor iznimno plemenito drvo, jedna od najstarijih i narjeđih živućih vrsta. Pronađen je 1994. godine oko 200 kilometara zapadno od Sydneya u nacionalom parku Wollemia. Australski stribor pronašao je David Noble. Ovo drvo dobilo je ime po mjestu na kojemu je pronađeno i po svom pronalaču – Wollemia nobilis. Inače, ta vrsta je pod posebnom zaštitom australske vlade, a mjesto pronalaska je tajno čak i za botaničare koji ga proučavaju.
Inače, australski stribor raste i do 40 metara u visinu, iglice su svijetlo zelene boje, a kora je s tamnosmeđim izbočinama.
Žuto lišće
– Imajući u vidu da je riječ o jednoj o najstarijih i najrjeđih živućih vrsta na Zemlji, australskom striboru posvetili smo maksimalnu pažnju kako bi rastao u Parku Vladimira Nazora. Posađen je prije pet godine, kada ga je donirala australska vlada, i mada nikada nije baš napredovao, bujao kako bi trebao, odnosno kako smo mi očekivali, četiri godine, možemo reći da je polako rastao, kaže Mirna Petricioli, dodajući da su problemi počeli prošle godine, kada je lišće australskog stribora počelo žutjeti i otpadati.
U proljeće su “Nasadi” počeo učestalije zalijevati australski stribor, no ni to nije pomoglo. Kako su u više navrata vidjeli, tragove devastacije, koje su najučestalije u noćnim satima, kada se u Parku Vladimira Nazora “zabavlja” zadarska mladež, stribor je stavljen pod “stakleno zvono”. Naime, australski stribor dobio je kavez, no ni to nije pomoglo jer su na njemu nerijetko ostajali tragovi uriniranja, gađanja staklenim bocama, kamenjem…
Stablo za tajkune
– Što je presudilo australskom stiboru teško je reći. Mi smo se brinuli o njemu najbolje što smo znali, čuvali ga na sve načine od vanjskih utjecaja i devastiranja, no nismo ga uspjeli spasiti. Sudeći po njegovom nadzemnom dijelu, nisu u pitanju nametnici. Kad ga izvadimo iz zemlje, što ćemo učiniti ovih dana, vidjet ćemo što je s njegovim korijenjem, možda je bolesno, možda su ipak nametnici u pitanju, nagađa Petricioli, dodaju kako je australski stribor pronađen u Australiji prije 15 godina i još uvijek se proučava, pa je teško dati točan odgovor zašto se ovaj primjerak u Zadru osušio.
Stribor podnosi temperature od -5 do +40 stupnjeva Celzija, vremenske prilike, odnosno neprilike zasigurno nisu uzrok sušenja ovog drveta.
Iako se stribor, doniran od australske vlade osušio, “Nasadi” ne odustaju od namjere da ga “odgoje” u Zadru. Petricioli otkriva da su “Nasadi” u pregovorima s poljskim botaničarima za nabavu novog australskog stribora. Pregovori su složeni jer je riječ o jednoj od najstarijih i najrjeđih živućih vrsta, no Petricioli vjeruje da je australski stribor ponovo rasti u Zadru.
– Australski stribor je jako skupo drvo. Kad je otkriveno, prije 15 godina, slovilo je kao stablo za tajkune, koji su jedini, zbog financija, mogli takvu plemenitu vrstu mogli imati u svome vrtu. Danas, ne znam koliko stoji australski stribor, vjerujem da je jeftiniji nego prije, no još uvijek ga je vrlo teško nabaviti, zaključuje Petricioli.


 FOSIL KOJI JE PREŽIVIO MILIJUNE GODINA




Wollemia nobilis – australski stribor pronađena je 1995. godine u Wollemi nacionalnom parku u blizini Sydneya. Otkrio ju je David Noble, zaposlenik nacionalnog parka u vrlo dubokom kanjonu. Do danas je pronađeno svega stotinjak primjeraka. Uspoređivanjem grančice Wollemie s nađenim fosilima araucarioida starih preko 100 milijuna godina utvrđeno je kako su međusobno toliko slični da bi slobodno moglo reći da su to fosili upravo Wollemie. Znači da je nepromijenjena preživjela milijune godina, ledena doba i dinosaure čija je bila hrana.
Australski stribor posađen je u Zadru 31. srpnja 2006. godine. Donacija je australske vlade gradu Zadru koji je na taj način postao deseti grad u Europi koji je dobio ovu posebnu biljku.
– Međutim, nakon četiri godine uspješnog rasta u našoj klimi, prošlo ljeto je počeo žutiti i nakon naše neuspješna borbe da ga spasimo, ovo ljeto je uvenuo. Nismo uspjeli zaključiti zbog čega. Najvjerojatnije su bili neki vanjski faktori, ističe Petricioli.