Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zatvaranjem Baštijunskog briga poskupit će odvoz smeća

30.09.2011. 22:00
Zatvaranjem Baštijunskog briga poskupit će odvoz smeća


Vlada Republike Hrvatske dala je zeleno svjetlo 80 milijuna eura vrijednom projektu golemog golf igrališta od 27, odnosno 18+9 rupa s pripadajućom infrastrukturom luksuznim vilama i hotelom na lokaciji Baštijunski brig pokraj Biograda na Moru, čiji je investitor tvrtka Golf centar Biograd poduzetnika Antuna Mikeca.
Od ukupno čak 140 hektara ili 1,4 milijuna četvornih metara površine zahvata, 90 posto predviđeno je za uređenje, dok će se na 10 posto ili 140.000 četvornih metara smjestiti 700 kreveta u hotelu s četiri zvjezdice, vilama kategorije pet zvjezdica i apartmanima minimalne kategorije tri zvjezdice. Međutim, na području projekta trenutačno se nalazi odlagalište otpada Baštijunski brig kojeg još treba u potpunosti sanirati.
– Odlagalište će se sanirati paralelno s gradnjom igrališta, govori biogradski gradonačelnik Ivan Knez.
Odlagalište smeća Baštijunski brig na ukupnoj površini od 23 hektara radi od 1962. godine. Smješteno je četiri kilometara od obale mora i 1,5 kilometar sjeverozapadno od Vranskog jezera. Odlagalištem gospodari biogradsko komunalno poduzeće Bošana a smeće se dovozi s područja grada Biograda te općina Pakoštane, Sv. Filip i Jakov i otoka Pašmana.
–  Shodno Planu gospodarenja otpadom Zadarske županije Centar za gospodarenje otpadom, koji je od iznimne važnosti za cijelu županiju, trebao bi se izgraditi za dvije godine, uvjeren je Knez u skorašnju realizaciju županijskog projekta kojim bi se u potpunosti riješio sad itekako gorući problem odlagališta Baštijunski brig ali i svih legalnih i nelegalnih smetlišta na području Zadarske županije.
Dodatno razvrstavanje i privremeno skladištenje posebnih vrsta otpada vršit će se u reciklažnim dvorištima koje će prihvaćati različite vrste otpada kao što su površine za prihvat papira, kartona, ambalažnog otpada, stakla, PET, glomaznog otpada i komponenta komunalnog otpada.
– Putem reciklažnog dvorišta na Baštijunski brig će se do potpune sanacije dovoziti znatno manje količine otpada, navodi Knez .
Prije dvije godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je novac za sanaciju i zatvaranje deponija, preko 30 milijuna kuna. Tri općine i jedan grad trebali vratiti 40 posto sredstava i to prema formuli: 50 posto Biograd, po 20 posto Sv. Filip i Jakov i Pakoštane te 10 posto otok Pašman.
–   Hoće li odvoz smeća sad kad se treba u potpunosti ugasiti odlagalište Baštijunski brig poskupjeti, teško je reći. Najvjerojatnije će se zbog izgradnje reciklažnog dvorišta, eventualno sabirnog centra i sasvim novih uvjeta odvoza otpada nažalost morati podići cijena odvoza smeća, nerado govori biogradski gradonačelnik.
Do potpune sanacije odlagališta Baštijunski brig uslijedit će sastanci nadležnog ministarstva, investitora tvrtke Golf centar Biograd u vlasništvu poduzetnika Antuna Mikeca te komunalnog poduzeća Bošana, grada Biograda na Moru, općina Pakoštane, Sv. Filip i Jakova, Tkon i Pašman.


 ZELENO SVJETLO IZVLAŠTENJU ZEMLJIŠTA


Zeleno svjetlo Vlade RH za golf igralište je zapravo i zeleno svjetlo Hrvatskim šumama za izvlaštenje 80 hektara na Baštijunskom brigu u korist tvrtke Golf centar Biograd. Naime, Antun Mikec je zasad kupio zemlju od oko 150 posjednika za što je uložio preko 10 milijuna kuna. Trenutno posjeduje oko 25 hektara planirane površine, za 80 hektara čeka izvlaštenje Hrvatskih šuma, a na još 15 državnih hektara plaćat će koncesiju. Od ukupno 140 hektara na 90 posto rasprostirat će se igrališta, a na preostalom području hoteli i apartmani.